Sisäministeri Kai Mykkänen haluaa 20 lähiöpoliisia ehkäisemään jengiytymistä: ”Meillä on vielä etsikkoaika menossa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sisäministeri Kai Mykkänen haluaa 20 lähiöpoliisia ehkäisemään jengiytymistä: ”Meillä on vielä etsikkoaika menossa”

Sisäministeri Kai Mykkänen vaatii lisää poliiseja riskilähiöihin.

Julkaistu: 20.8.2018 6:15

Mykkäsen mukaan poliiseja tarvitaan lisää niin sanottuihin riskilähiöihin.

Hallituksen budjettiriihi pidetään elokuun lopussa. Jo nyt ainakin yksi asia on varma: hallitus joutuu vääntämään kättä poliisien määrärahoista.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) vaatii Ilta-Sanomien haastattelussa noin 20 uuden poliisiviran perustamista niin sanottuihin riskilähiöihin, joissa on esimerkiksi nuoria, jotka ovat ajautumassa rikollisjärjestöihin.

Mykkänen vaatii uusien poliisivirkojen perustamista varten vuotuista kahden miljoonan euron määrärahaa.

– Lähtökohta olisi se, että esimerkiksi kuuteen lähiöön tulisi 2–3 poliisia per lähiö, mistä se noin parinkymmenen poliisin haarukka tulee. Ja heille hankittaisiin sitten kalusto ja varusteet, mistä se noin pari miljoonaa euroa tulee, Mykkänen sanoo.

Jos hänen ehdotuksensa menee budjettiriihessä läpi, uudet poliisivirat täytettäisiin ensi vuonna. Mykkänen ei ota siihen kantaa, mihin lähiöihin poliisit sijoitettaisiin.

– Ne ovat meidän suurimmissa kaupungeissa, eli Helsingissä, Turussa ja Tampereella, Mykkänen suostuu sanomaan.

Mykkäsen mielestä lähiöpoliiseilla voitaisiin estää Ruotsin kaltaista jengiytymistä. Länsinaapurissa on kärsitty lähiöiden jengiväkivallasta. Esimerkiksi Göteborgissa poltettiin viime viikolla kymmenittäin autoja.

– On selvää, että jos halutaan välttää sellainen Ruotsin tyyppinen järjestäytyneen rikollisuuden soluttautuminen tiettyihin lähiöihin, niin meillä on vielä etsikkoaika menossa. Meillä ei sitä vielä onneksi tapahdu.

 Jos halutaan välttää sellainen Ruotsin tyyppinen järjestäytyneen rikollisuuden soluttautuminen tiettyihin lähiöihin, niin meillä on vielä etsikkoaika menossa.

– Ja tehokkain keino, mitä minä olen nähnyt, on se, että meillä on lähiöissä poliisi, joka tunnetaan kouluissa, päiväkodeissa ja uskonnollisissa yhteisöissä, Mykkänen toteaa.

Mykkäsen mielestä lähiöpoliisien tehtävänä olisi puuttua ”varhaisessa vaiheessa” siihen, jos nuoret meinaavat poiketa rikolliselle polulle.

– Jos me halutaan pienentää sitä mahdollisuutta, että rikollisjengi rekrytoi nuoria, jotka kokevat helposti olevansa yhteiskunnan ulkopuolella, niin siihen ensimmäiseen huume- tai rikoskokeiluun pitää heti puuttua.

– Jos jollain porukalla on vakavaa syrjäytymistä ja rikollisuutta, niin siihen puututaan moniammatillisesti ajoissa yhdessä lastensuojelun, sosiaalityöntekijöiden, opettajien ja poliisien kesken, Mykkänen sanoo.

Lähiöpoliisit kiertäisivät päivittäin yhteisön rakennuksissa, kaduilla ja tapahtumissa. Omaa poliisiasemaa ei välttämättä perustettaisi.

– Lähiöpoliisin tärkein varustus on korvat ja suu, että keskustellaan ja jutellaan nuorten sekä opettajien kanssa. Asenteen on oltava ongelmia ratkova. Raskaalle varustukselle, kuten panssariajoneuvoille, joista Ruotsissa keskustellaan, meillä ei ole tarvetta. Meidän pitää välttää sitä tilannetta, että poliisin pitäisi kävellä kypärä päässä kaikkialla, Mykkänen kertoo.

 Lähiöpoliisin tärkein varustus on korvat ja suu, että keskustellaan ja jutellaan nuorten sekä opettajien kanssa.

Mykkänen mainitsee onnistuneena esimerkkinä Turun Varissuon, jossa lähiöpoliisikokeilusta on hyviä kokemuksia. Lähiöpoliisimallia laajennetaan tulevaisuudessa, mikäli se koetaan onnistuneeksi ratkaisuksi.

– Jos katsotaan viisi vuotta eteenpäin, niin se tarkoittaa sitä, että Poliisiammattikorkeakoulu hioo sisäänottojaan.

– Se edellyttää poliisin sisällä myös strategian siirtämistä ennaltaehkäisevään suuntaan, Mykkänen selvittää.

Keskustelu poliisien määrärahoista käynnistyi viikonloppuna. Sininen tulevaisuus ehdotti, että poliisiopiskelijoiden opintososiaaliset etuudet, eli maksuton majoitus, ruoka ja terveydenhuolto palautettaisiin. Siniset ehdottivat tähän kahden miljoonan euron vuotuista määrärahaa.

Siniset ehdottivat perjantaina myös, että poliisien määrää pitäisi lisätä 800:lla lähivuosina. Tällä hetkellä poliiseja on Suomessa noin 7 200.

Mykkänen tyrmäsi ehdotuksen Lännen Median haastattelussa. Mykkäsen mielestä 800 lisäpoliisille olisi kylläkin töitä, mutta se vaatisi yli 50 miljoonan euron vuotuista määrärahaa, johon Suomella ei ole varaa. Opiskelijoille suunnatut rahat Mykkänen laittaisi mieluummin uusien lähiöpoliisien palkkaamiseen, kuten hän sanoi IS:n haastattelussa.

Lue lisää: Ministerien välille puhkesi suukopu poliiseista: ”Virhe pitää nyt korjata”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?