Ministerien välille puhkesi suukopu poliiseista – Terho sätti Kataisen hallitusta: ”Virhe pitää nyt korjata” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ministerien välille puhkesi suukopu poliiseista – Terho sätti Kataisen hallitusta: ”Virhe pitää nyt korjata”

Juha Sipilän hallituksessa istuvat ministerit Kai Mykkänen (kok) ja Sampo Terho (sin) ajautuivat nokkapokkaan poliisien määristä ja rahoituksesta.

Ministerit Kai Mykkänen (vas.) ja Sampo Terho ajautuivat nokkapokkaan poliisien määristä ja rahoituksesta.­

19.8.2018 19:44

Sinisen tulevaisuuden ministeriryhmä piti kesäkokouksen Turussa perjantaina. Kokouksen teemaksi nousi turvallisuus.

Siniset ehdottivat muun muassa, että poliisiopiskelijoilta leikatut etuudet olisi palautettava. Siniset on huolissaan siitä, miten poliisien määrä pystytään turvaamaan jatkossa, jos poliisiala ei houkuttele entiseen malliin.

– Kataisen hallitus teki suuren virheen poistaessaan poliisiopiskelijoilta opintososiaaliset etuudet eli maksuttoman majoituksen, ruoan ja terveydenhuollon. Virhe pitää nyt korjata, sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi medialle sunnuntaina lähettämässään tiedotteessaan.

– Opiskelijoiden toimeentulosta huolehtiminen on yksi selkeä keino varmistaa riittävät opiskelijamäärät. Poliisiksi pitää saada rekrytoitua alalle parhaiten sopivat ihmiset, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Terho linjasi.

Poliisien etuuksien palauttaminen tulisi maksamaan vuositasolla arviolta kaksi miljoonaa euroa.

­

Sisäministeri Kai Mykkänen tyrmäsi ehdotuksen Lännen Median haastattelussa lauantaina.

Hänen mukaansa poliisien etuuksien poistaminen Kataisen aikaan ei ollut ”huononnus”. Hän sanoo, että Poliisiammattikorkeakoulu Tampereella tarjoaa soluasuntoja 292 euron hintaan kuukaudessa, ja opiskelijat saavat yleistä asumistukea, kuten muutkin opiskelijat.

– Nyt on myös vaihtoehtoja, eli poliisiopiskelijat voivat asua muuallakin kuin soluasunnoissa, Mykkänen sanoi Lännen Medialle.

Mykkänen kertoi puhuneensa asiasta myös poliisiammattikorkeakoulun rehtorin kanssa, ja rehtorin kertoman mukaan siirtyminen yleisen asumistuen piiriin ei vähentänyt alan houkuttelevuutta.

Siniset ehdottivat perjantaina myös, että poliisien määrää pitäisi lisätä 800:lla lähivuosina. Tällä hetkellä poliiseja on Suomessa noin 7 200. Mykkänen tyrmäsi myös tämän esityksen.

Hänen mukaansa ”tehtäviä löytyisi varmasti 800 uudelle poliisille”, mutta Mykkäsen mielestä poliisien määrän kohottaminen noin kymmenellä prosentilla ei näytä mahdolliselta. Hänen mukaansa vuosimenot lisääntyisivät yli 50 miljoonalla eurolla.

– On vaikea nähdä, että 800 poliisin lisääminen muutamassa vuodessa olisi mahdollista, kun velkaakin edelleen otetaan tänä vuonna, Mykkänen sanoi Lännen Medialle.

­

Ministeri Terho ei ymmärtänyt Mykkäsen lausuntoja.

– Olen yllättynyt, että tällaista tukea saadessaan toimialan ministeri itse ilmoittaa, ettei poliisien määrää voida kustannussyistä lisätä, Terho sanoi sunnuntaina lähettämässään tiedotteessa.

– Kustannusten suhteen kysymys on aina siitä, mitä pidetään ensisijaisena. Kokoomuskin varmasti tulee budjettiriihessä esittämään lisäkustannuksia muille toimialoille, Terho jatkoi.

Poliisien ja muiden toimialojen asiat ovat esillä hallituksen budjettiriihessä, joka pidetään elokuun lopussa.

Mykkänen sanoo, että mikäli budjettiriihessä mietitään lisäpanostuksia poliiseille, hän ehdottaisi lisäpoliisien palkkaamista riskilähiöihin. Mykkäsen mielestä heidän palkkaamiseensa voitaisiin käyttää ne kaksi miljoonaa euroa, jotka siniset antaisivat poliisiopiskelijoille etujen muodossa.

Mykkäsen mielestä tällä voitaisiin estää Ruotsin kaltaista jengiytymistä. Länsinaapurissa on kärsitty lähiöiden jengiväkivallasta. Tällä viikolla Göteborgissa poltettiin lisäksi kymmenittäin autoja.

Ministeri Terho pitää lähiöpoliisien palkkaamista ”kannatettavana ajatuksena”. Hän pitää kuitenkin kiinni siitä sinisten ajatuksesta, että poliisiopiskelijoita on tuettava.

– Mistä uudet poliisit otetaan, jos opiskelijamäärät eivät ole riittävät? Terho kysyy.

Myös sinisten poliisikansanedustaja Kari Kulmala kiinnittää samaan seikkaan huomiota.

– Mistä ministeri Mykkänen aikoo ottaa lähiöpoliisit, kun poliisilaitoksilla ei ole mahdollisuutta irrottaa tähän tärkeään tehtävään henkilöstöä? Jo nyt 100 000 hälytystehtävää jää poliisilta hoitamatta ja se kaikki on pois ihmisten turvallisuudesta!

 Mistä ministeri Mykkänen aikoo ottaa lähiöpoliisit, kun poliisilaitoksilla ei ole mahdollisuutta irrottaa tähän tärkeään tehtävään henkilöstöä.

– Poliiseja saadaan vain kouluttamalla heitä lisää ja se kestää vuosia. Opintososiaalisten tukien palauttaminen on yksi keino lisätä halukkuutta poliisikoulutukseen, Kulmala painottaa medialle lähettämässään tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?