Weekend-festivaali vastaa hautausmaan ylipuutarhurin rajuihin väitteisiin: ”Olemme noudattaneet määräyksiä erittäin tarkasti”

Weekend Festivalin tiedottajan mukaan tapahtuma on hoitanut kaikki velvoitteensa moitteettomasti.

Weekend Festival järjestetään seitsemättä kertaa.

19.8.2018 2:49

Helsingissä viikonloppuna seitsemättä kertaa järjestettävän Weekend Festival -tapahtuman tiedottaja Tomi Lindblom yllättyi täysin, kun sai tietää, kuinka festivaalialueen vieressä olevan Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kommentoi tapahtumaa.

Ylipuutarhuri Ari Pipatti arvosteli festivaaliorganisaatiota IS:lle lauantaina kovin sanankääntein. Hänen mukaansa perjantai oli järjestäjien puolelta suoranainen fiasko. Tapahtuma pääsi alkamaan noin kolme tuntia luvattua myöhemmin, ja Pipatin mukaan myöhästymisestä turhautunutta festivaalikansaa ja tapahtumaan lippuja ostamatonta nuorisoa tungeksi Hietaniemen hautausmaalle.

Nuorista koitui Pipatin mukaan monenlaista vaivaa.

– Siellä alaikäiset joivat kaljaa, roskasivat ja tekivät tarpeitaan hautausmaalle. Lisäksi moni istuskeli muurin päällä, josta on jopa neljän metrin pudotus, Pipatti sanoi IS:lle.

Festivaalin tiedottaja Tomi Lindblom ei kiellä, etteikö hautausmaalla olisi ollut huonosti käyttäytyviä nuoria. Hänen mukaansa he eivät kuitenkaan viime kädessä olleet festivaalin vastuulla.

– Me emme ole siellä olleet katsomassa, mitä ihmiset tekevät. Se porukka ei ole meidän festivaaliyleisöä, vaan se on tullut viettämään aikaa festivaalin ulkopuolelle. Ei ole meidän syymme, jos sinne on kerääntynyt täysin ulkopuolista porukkaa.

Festivaalin portit aukesivat perjantaina noin kolme tuntia aikataulusta myöhässä.

Helsingin poliisista kerrottiin lauantaina, että 20 000 hengen yleisön sekä perjantaina että lauantaina kerännyt tapahtuma houkutteli nuorisoa myös Hietaniemen hautausmaalle. Komisario Henri Helminen kertoi STT:lle, että hautausmaa-alueella järjestystä ovat ensisijaisesti ylläpitäneet tapahtumaorganisaation järjestyksenvalvojat.

– Toki tapahtuma imee nuorison tänne lähialueille. Jos katsoo karttaa, niin kaikki lähialueet ovat vettä tai hautausmaata, Helminen totesi.

Poliisin mukaan virtsaamisesta on festivaalin yhteydessä kirjoitettu muutamia sakkoja, mutta Helmisen tiedossa ei ollut lauantai-iltana tapauksia, joissa poliisi olisi puuttunut juuri hautausmaalla virtsaamiseen.

Pipatin mukaan Weekend oli alimitoittanut järjestyksenvalvojien tarpeen ja ”paikalle jouduttiin soittamaan poliisi”.

– En osaa sanoa, montako poliisia paikalle lopulta saapui, mutta ratsupoliiseja hautausmaallamme oli. Onhan esimerkiksi tarpeiden tekeminen julkisesti rikos, ylipuutarhuri sanoi.

Lindblom ihmettelee näitäkin väitteitä. Hänen mukaansa järjestyksenvalvojia oli koko ajan paikalla vaadittu määrä, koko alueella lähes 300 henkilöä. Myös poliiseja oli tiedottajan mukaan paikalla vaadittu määrä jo valmiiksi, samoin päivystävää pelastushenkilöstöä.

Tapahtumajärjestäjän mukaan Weekend Festivalilla on lähes 300 järjestyksenvalvojaa. Lisäksi paikalla on poliiseja ja päivystävää pelastushenkilöstöä.

– Poliisi ei ole tullut sinne erityisesti minkään soiton takia. Alueen moraalinen valvonta kuuluu tapahtumajärjestäjälle, ja jos tapahtumajärjestäjä kokee että tarvitaan lisävoimia, niin poliisi tulee avuksi. Eli jos on tapahtunut niin, että känniset nuoret eivät usko tapahtumajärjestäjää ja kieltäytyvät poistumasta, niin tapahtumajärjestäjä kutsuu poliisin, että tuletteko hakemaan nämä pois, Lindblom muotoilee.

Komisario Henri Helminen kertoikin STT:lle, että arviolta noin kymmenen hengen nuorisoryhmiä poistettiin alueelta ja poliisi ”tehosti poistumiskäskyjä omalla toimivallallaan”.

– Ratsupoliisi on käynyt hiukan sanomassa, että pitää lähteä. Mitään mekkalaa tai mellakkaa ei ole ollut, Helminen sanoi.

Ylipuutarhuri Pipatin mukaan Weekend Festival lupasi järjestää lauantaiksi lisää järjestyksenvalvojia. Lindblomin mukaan tässäkin on tapahtunut väärinkäsitys.

– Hänelle oli kyllä luvattu, että jos hän kokee, että siellä on liikaa väkeä, siirrämme painopistettämme niin, että käymme vähän useammin katsomassa siellä hautausmaalla. Mutta siellä ei ole ollut liian vähän järjestysvalvojia, vaan jo olemassa olevaa valvontaa on vain luvattu tehostaa, että saadaan tämmöiset nuoret sieltä aiemmin pois.

Poliisin mukaan festivaalit ovat sujuneet ilman suuria häiriöitä. Perjantaina epäiltyjä pahoinpitelyitä tuli poliisin tietoon kolme ja lauantaina viisi.

Lindblom tähdentää, että hautausmaa on avoin alue, jonne kuka tahansa pääsee Lapinlahdenkadulta.

– Emme voi festivaalina sulkea hautausmaata. Sille alueelle pääsee ihan muitakin reittejä kuin festivaalialueelta, jokaisena muunakin päivänä. Se ei liity meidän toimintaamme, että käykö hautausmaalla ihmisiä. Välillä siellä käy nuoria ja välillä vanhoja ihmisiä, välillä enemmän humalassa ja välillä vähemmän.

Hautausmaan ylipuutarhuri Pipatin mukaan myös tapahtuman ennakkotiedottaminen oli ”tasolla nolla” eikä esimerkiksi Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL ollut tietoinen, ettei hautausmaan lähistöltä kulkeva bussi voikaan ajaa normaalia reittiään.

Festivaalille osallistui sekä perjantaina että lauantaina poliisin mukaan noin 20 000 henkeä.

Tomi Lindblomin mukaan hautausmaan edustajia, samoin kuin kaupunkia, on tiedotettu pienimmistäkin yksityiskohdista yhteistyöhengessä lukuisissa tapaamisissa ennen festivaalia. Bussin kohdalla tapahtuneesta virheestä hän pitää vastuullisena kaupunkia.

– Se ei liity festivaaliin, koska eihän festivaali voi mennä bussipysäkkejä poistamaan käytöstä. Kaupunki on myöntänyt unohtaneensa tiedottaa asiasta, mutta ongelma oli kaupungin sisäisessä tiedonkulussa.

Lindblom sanoo yllättyneensä ylipuutarhurin puheista siksikin, että pelisäännöistä sovittiin hyvissä ajoin palavereissa, joihin osallistui myös hautausmaan edustaja.

– He ovat olleet mukana alusta asti tässä tiedon kulussa.

Tiedottajan mukaan hautausmaan puolelta tuli matkan varrella toiveita ja määräyksiä, joita tapahtumajärjestäjät ovat noudattaneet pilkuntarkasti.

Yhdysvaltalaisartisti Tekashi 6ix9ine esiintyi Weekend Festivalilla perjantaina.

– Esimerkiksi tehostimme lauantaina järjestyksenvalvontaa. Olemme noudattaneet heidän määräyksiään erittäin tarkasti. En pysty yksilöimään, mitä muita toiveita tai määräyksiä on ollut, mutta ilmeisesti sieltä on tullut useita käytännön vaatimuksia ja kaikki on pyritty täyttämään mahdollisimman hyvin.

Weekend Festival kertoi tiedotteessa, että kiitokseksi ja yhteistyön osoittamiseksi tapahtuma on lahjoittanut 30 kolmen päivän vapaalippua hautausmaan edustajalle jaettavaksi hautausmaan henkilöstölle.

Pipatti kertoi IS:lle, että Hietaniemen hautausmaalle on tullut huomattava määrä kritiikkiä Weekendin takia. Haukkuja on hänen väitteensä mukaan satanut muun muassa vaikeuksista päästä paikalle. Festivaalijärjestelyt ovat hänen mukaansa haitanneet esimerkiksi siunaustilaisuuksia ja hautajaisia.

Festivaalin tiedottaja Tomi Lindblom sanoo, että poikkeusjärjestelyt hautausmaalle pääsyssä oli sovittu etukäteen kaupungin, tapahtumajärjestäjän ja hautausmaan kesken eikä festivaali ole häirinnyt hautausmaalla järjestettyjä tilaisuuksia.

– ”Haitannut” on monitulkintainen sana, mutta häiriötä se ei ole aiheuttanut. Olemme suojanneet hautausmaata aitauksilla, jotta meidän yleisömme ei kiipeäisi sinne ja rauha säilyisi mahdollisimman hyvin. Siinä yhteydessä on joitakin kulkureittejä jouduttu hieman rajoittamaan, ja joku voi tietysti kokea että se on haitannut. Hautausmaalle on kuitenkin päässyt monesta muusta paikasta.

Hän myös huomauttaa, että luvan festivaalin järjestämiseen Hietaniemessä on myöntänyt kaupunki. Lindblomin mukaan tapahtuma on saanut kaupungilta kaksi lupaa, meluluvan ja tapahtumaluvan, joista kummankin ehtoja se on noudattanut tarkasti.

– Kaupungin ympäristökeskus on myöntänyt meluluvan, jossa äärimmäisen tarkasti kerrotaan, mihin asti saa soittaa ja millä desibelimäärillä. Tapahtumaluvassa taas on määritelty muut asiat, joita kaupunki on antanut meidän tehdä, esimerkiksi mitä katuja saa sulkea mihinkin kellonaikaan minäkin päivänä. Nämä kaksi lupaa määrittävät tarkkaan, mitä saa tehdä ja milloin.

Festivaalikansa juhli kesäisenä perjantai-iltana Hietaniemessä.

Ylipuutarhurin mukaan paikka festivaalille on väärä. Hän ei pidä sopivana sijoittaa valtavaa monipäiväistä festivaalia hautausmaan kupeeseen, eikä hänen mukaansa kaupunki ole tullut ajatelleeksi tapahtuman meluhaittoja.

– Usealta lavalta kaikuva musiikki soseutuu kakofoniseksi mekkalaksi. Totta kai tällaisen tapahtuman pitää olla keskeisellä paikalla, mutta nyt mentiin metsään, hän sanoi IS:lle lauantaina.

Tomi Lindblomin mielestä paikka on festivaalille niin oikea kuin mahdollista.

– En näkisi, että siitä on hautausmaalle järisyttävää vaivaa, että tämmöinen tapahtuma on muutamana päivänä vuodessa. Helsingissä on äärimmäisen vähän paikkoja, joissa voi järjestää festivaaleja. Tälle festivaalille tämä on käytännössä ainoa mahdollinen.

Lindblom sanoo, ettei vielä ole tehty päätöstä, hakeeko Weekend-festivaali myös ensi vuonna lupaa Hietaniemestä.

– On mahdollista, että ensi vuodeksikin haetaan samalle alueelle, mutta ensin käydään nämä festivaalit loppuun ja kerätään kaikki kokemukset ja huomiot. Sitten vasta tehdään päätöksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?