Tuomas Pelkonen meloi 160 kilometriä Lahdesta Jyväskylään – vaara iski keskellä yötä: ”Se oli synkkä hetki”

Pelkonen meloi ultramatkan kerätäkseen varoja hyväntekeväisyyteen. Luonnonvoimat pääsivät yllättämään kauniilla sisävesireitillä.

19.8.2018 7:58

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikostutkija Tuomas Pelkonen, 38, meloi elokuun alussa 160 kilometriä Lahdesta Jyväskylään kerätäkseen varoja hyväntekeväisyydelle. Matka alkoi yhdeksältä lauantaiaamuna Sibeliustalon vierestä Vesijärven rannasta ja päättyi noin puolitoista vuorokautta myöhemmin Mattilanniemen uimarannalle Jyväskylään.

Ultramelojan reitti kulki kolmen järven yli Vesijärveltä Vääksyn kanavan kautta Päijänteelle ja Jyväsjärveen.

– Pääsin melomaan lauantaina suorinta reittiä, koska veneliikennettä oli tosi vähän. Sain kulkea laivareittejä pitkin, Pelkonen kertoo.

Melontareissu alkoi lauantaiaamuna Lahdesta ja päättyi sunnuntaina iltapäivällä Jyväskylään.

Vaikka Pelkonen oli valmistautunut melontaan hyvin ja seurannut säätiedotuksia etukäteen, luonnonvoimat onnistuivat yllättämään herkällä hetkellä. Päijänteellä Judinsalon kohdalla oli keskellä yötä aivan säkkipimeää, kun sade alkoi yltyä ja aallot nousta yhä korkeammalle. Kun näkyvyys oli nollassa ja meno oli huteraa, Pelkonen päätteli hänen kanssaan yön aikana meloneen kaverin kanssa, että oli turvallisinta hakeutua lähimpään rantaan.

– Näkyvyys oli huono, vaikka meillä oli otsalamput ja ledivalot takana. Se oli tosi synkkä hetki, eikä ollut mitään mahdollisuutta jatkaa melontaa. Katsoin GPS-navigaattorilla suorimman tien rantaan ja pääsimme yhden mökin terassille mökinomistajan luvalla. Hän heräsi siihen ja selitin tilanteen. Odottelimme sitten terassilla, että sade menee ohi. Ukkonen jyrähteli jossain kilometrin päässä.

Kahden tunnin päästä neljän aikaan aamuyöllä melojat alkoivat nähdä sen verran eteensä, että matkan jatkaminen oli taas turvallista. Tauon jälkeen satoi edelleen vettä, mutta Päijänteen vesi oli 25-asteista.

– Meloimme vastatuulessa 30 kilometriä koko yön ja aamun ajan. Se söi voimia.

”Kotimatkalla oli veto pois”

Melontaa varten Pelkonen oli pakannut kajakkiin vettä, evästä ja pelastautumisvälineet. Lisäksi huoltoauto seurasi häntä koko matkan ajan ja tasaisin väliajoin mies sai myös lämmintä ruokaa syödäkseen.

Meloja suunnitteli etukäteen kauniin sisävesireitin, joka vie kolmen järven ylitse.

Korpilahdella Pelkonen piti tunnin tauon. Korpilahden sillan jälkeen päivä selkeni ja meloja kiristi loppumatkasta sen verran tahtia, että pääsi maaliin alle 30 tunnin tavoiteajassa, kun yön kahden tunnin ylimääräistä taukoa ei lasketa mukaan.

– Maalissa olin paremmassa kunnossa kuin Korpilahdella yön jäljiltä. Olin piristynyt ja jaksoin hyvin meloa viimeiset kilometrit vastatuuleen Jyväsjärvellä.

– Kun melontavireys ja adrenaliini olivat laskeneet, kotimatkalla oli aika lailla veto pois. Vaimo ajoi kotiin, eikä tarvinnut yli vuorokauden valvoneilla silmillä enää skarpata.

Haastavia ultraurheilusuorituksia aiemminkin

Melontaurakan tarkoituksena on kerätä rahaa Pienperheyhdistyksen mieskaveritoimintaan ja Sairaalaklovneille. Muun muassa Hyvinkään ammuskelussa haavoittuneen Heidi Foxellin hyväksi sata kilometriä juossut vantaalainen perheenisä on aiemminkin haastanut itseään pitkillä ultraurheilusuorituksilla. Vuonna 2010 hän pyöräili 610 kilometriä Ouluun. Vuonna 2013 Pelkonen pyöräili, meloi ja juoksi yli 400 kilometrin matkan uuden lastensairaalan hyväksi.

– Siitä jäi mieleen, että olisi hienoa tehdä joskus tosi pitkä melontaultra. Suunnittelin selkeän, hienon reitin sisävesiä pitkin. Samalla triplasin oman pisimmän melontamatkani.

Melontahaaste on tuonut Sairaalaklovneille noin 1 400 euroa ja mieskaveritoimintaan tuhat euroa. Keräykset jatkuvat vuoden loppuun.

Tuomas Pelkonen kerää melontahaasteella rahaa hyväntekeväisyyteen.

Sairaalaklovnit kiertävät sairaaloiden lastenosastoilla viihdyttämässä ja ilahduttamassa pieniä potilaita ja heidän perheitään.

– Mieskaveritoiminta on vapaaehtoistoimintaa. Olisi hienoa, jos joku innostuisi tämän myötä mieskaverikurssille. Uudellamaalla Helsingissä alkaa seuraava kurssi syyskuussa.

Mieskaveritoiminta syntyi yksinhuoltajaäitien toiveesta 1990-luvun alussa. Ajatuksena on tarjota aikuinen mieskaveri lapsille, joilla ei syystä tai toisesta ole isää tai miestä elämässään. Samalla äiti saa omaa aikaa. Toiminnan tarkoituksena on tukea koko perheen hyvinvointia.

– Porukka käy lasten kanssa uimahalleissa, retkellä, kalastelemassa, lukee kirjoja ja tekee pizzaa.

Seuraavaksi Pelkonen suunnittelee pyöräilevänsä pidemmän matkan Suomen halki. Sitä ennen täytyy kuitenkin palautua edellisestä rutistuksesta.

– En ole puhunut tästä vielä vaimolle. Pitää kysyä mielipidettä, ennen kuin lyö asioita lukkoon, hän naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?