Näin Turun mielenosoitukset etenivät – kaupungilta selkeä kannanotto siihen, miksi muistotilaisuutta ei järjestetty

Kun Turun puukotuksista tuli kuluneeksi tasan vuosi, marssi Turussa kaksi satapäistä mielenilmauskulkuetta.

18.8.2018 16:27

Tänään lauantaina tuli kuluneeksi tasan vuosi koko Suomea järkyttäneistä Turun puukotuksista.

Turussa järjestetään lauantain aikana yli kymmenen yleisötapahtumaa, joista osa on mielenilmauksia. Ilta-Sanomat seurasi kahden suurimman mielenilmauksen kulkua Turun keskustassa lauantaina päivällä.

Puolalanpuistosta käynnistyi klo 11.15 Turku ilman natseja -mielenilmaus. Järjestäjä kertoi verkkosivuillaan, että mielenilmauksella kunnioitetaan tragedian uhreja ja vastustetaan myöhemmin samana päivänä järjestettyä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmausta. Turku ilman natseja -mielenilmaus eteni Puolalanpuistosta Aurakadun ja Eerikinkadun kautta lenkin takaisin Puolalanpuistoon.

Mielenilmauksen viestinä oli, etteivät äärioikeistolaiset ryhmittymät ole tervetulleita Turkuun. Mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan yli tuhat osallistujaa.

Mielenilmaus huusi iskulauseenaan ”Ei natseja Turkuun, ei natseja minnekään”. Suuri osa mielenilmaisijoista oli pukeutunut rennon kesäisesti, moni oli kuitenkin puolestaan peittänyt kasvonsa huivilla. Mielenilmauskulkue päättyi Puolalanpuistoon, jossa tapahtuma jatkui muun muassa puheilla.

Paikalle puistoon oli saapunut muun muassa yksi Turun tragedian siviilisankareista, toista iskun uhria auttanut ja itsekin iskussa loukkaantunut Hassan Zubier.

Turku ilman natseja -mielenosoitukseen osallistui tuhatkunta henkeä.

Kello 12.30 Turun Puutorilta käynnistyi uusnatsiliike Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) mielenilmaus. PVL vastusti mielenosoituksellaan muun muassa Poliisihallituksen vaatimusta lakkauttaa järjestön toiminta. PVL sai Pirkanmaan käräjäoikeudesta lakkautuspäätöksen, jota tullaan käsittelemään hovioikeudessa.

PVL:n mielenilmaus eteni Kauppiaskatua pitkin Turun Kauppatorin ohi ja Tuomiokirkkosillan yli ja päättyi Akatemiatalon edustalla olevalle aukiolle.

Poliisin kertoman arvion mukaan PVL:n kulkueessa oli noin 300 osallistujaa.

Turun Kauppatorin kohdalla muutamien PVL:n jäsenten ja muutamien torin laidassa seisseiden vastamielenosoittajien välillä tunnelmat kuumenivat hetkellisesti, ja huutelua torin reunasta ja kulkueesta vaikutti olevan puolin ja toisin. Torin ja kulkueen välillä lensi ilmassa yksi banaani, ja muutama henkilö otti näytti ottavan hetkellisesti myös ihokontaktia.

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksen osanottajia.

Poliisien laitettua poliisiautojen valot päälle ja lähestyttyä asianosaisia potentiaalisesti räjähdysherkkä tilanne kuitenkin päättyi nopeasti.

PVL:n mielenilmauksen jatkuttua Akatemiatalon aukiolla sulki poliisi aukion Tuomiokirkon puolelta poliisimaijoilla ja muovisella sulkunauhalla.

PVL:n mielenosoitus lähti liikkeelle Puutorilta.

Raskaasti varustautunut poliisi oli mielenilmausten edetessä näkyvästi paikalla ja turvasi kulkueita molempien kulkueiden liikkuessa liikenteeltä suljetuilla kaduilla Turun keskustassa. Kahden vastakkaisen mielenilmauksen reitit ja aikataulut oli suunniteltu niin, etteivät osapuolet kohtaisi toisiaan kulkueissaan.

Poliisi on kertonut Twitterissä, että kahden mielenilmaisun yhteydessä on otettu kiinni kymmenen henkilöä. Kiinnioton syyt ovat pääasiassa olleet häiriökäyttäytymiseen liittyviä.

Tapahtumat jatkuvat Turussa vielä iltapäivän ja illan aikana.

Kansallismielisten Liittouma järjestää klo 15.00 alkaen 188 -Kukkavirta -muistokulkueen puukotusten uhrien muistoksi. Turun Tuomiokirkkotorilta käynnistyvän hiljaisen kulkueen jälkeen lasketaan kukkia Aurajokeen.

Alkuillasta Turussa järjestetään myös holokaustin uhrien muistotapahtuma Elämän marssi, joka käynnistyy Turun synagogan luota klo 18.00.

Kaupungissa järjestetään lauantaina myös Paavo Nurmi Marathon, pyöräilytapahtuma Turku Touring Pyöräily, Suuret oluet pienet panimot -oluttapahtuma ja Turbaani-kaupunkifestivaali.

Turun kaupunki kertoo verkkosivuillaan, että se kunnioittaa puukotusten uhrien muistoa 18. elokuuta hiljaisesti. Kaupunki ei järjestä muistotilaisuuksia tapahtuneen johdosta selvästä syystä.

– Traaginen rikos tai sen tekijä eivät mielestämme ansaitse muistopäiviä. Kunnioitamme uhreja ja auttajia työskentelemällä joka päivä turvallisuuden, kulttuurien yhteisymmärryksen ja maahanmuuttajien kotoutumisen parantamiseksi yhdessä muiden viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa, avaa Turun kaupunginjohtaja Minna Arve Turun kaupungin verkkosivuilla.

Turku ilman natseja -mielenosoituksessa puhui myös Turun terrori-iskussa haavoittunut Hassan Zubier.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?