Vuosi Turun terrori-iskusta: Poliisi ottanut kymmenen ihmistä kiinni – kuvat mielenosoituksista

Poliisi epäilee mielenosoitusten yhteydessä tapahtuneen pahoinpitelyitä.

18.8.2018 15:59

Poliisi on ottanut kymmenen ihmistä kiinni Turussa tänään järjestettyjen mielenosoitusten yhteydessä.

Kiinniotettuja epäillään muun muassa vahingonteoista ja pahoinpitelyistä, mutta vakavista pahoinpitelyistä ei ole kyse, kertoo viestintäpäällikkö Teemu Äikäs Lounais-Suomen poliisista.

– Minkäännäköistä merkittävää ryhmien välistä kahakkaa ei ole ollut. On ollut yksittäisiä tapahtumia kulkueen aikaan, on häiritty kulkuetta, Äikäs kuvailee.

Turussa on järjestetty tänään kaksi mielenosoitusta: uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkue ja sitä vastustanut Turku ilman natseja -mielenilmaus.

Äikäs ei kerro, minkä kulkueen häirinnästä kiinniotettuja epäillään.

Turku ilman natseja -mielenosoitus keräsi noin tuhat osanottajaa.

Marssit järjestettiin päivänä jolloin Turun puukkoiskusta tuli kuluneeksi vuosi. Ensimmäinen mielenilmauksista, Turku ilman natseja, päättyi Puolalanpuistoon puolen päivän aikaan. Kello 11:n jälkeen liikkeelle lähteneeseen kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan yli tuhat ihmistä.

Turkulaiselle Pentti Degerströmille osallistuminen mielenosoitukseen oli itsestään selvää.

– Tietenkin natsismia ja muita ääriliikkeitä pitää vastustaa, hän sanoo.

Jonna Kukkolan mielestä osallistuminen oli hyvä tapa kunnioittaa päivää, joka on tärkeä erityisesti puukotuksen uhreille. Kukkolan mukaan elämä Turussa on palannut vuoden aikana pitkälti tavalliseen arkeen.

– Alussa se (puukotus) vaikutti moneen asiaan, mutta ei minua enää kaupungilla pelota.

Yhteensä yli tuhannesta mielenosoittajasta noin parikymmentä oli osittain peittänyt kasvonsa naamioitumistarkoituksessa.

PVL:n mielenosoitus lähti liikkeelle puolen päivän jälkeen Puutorilta, ja mukana oli poliisin mukaan yli 300 ihmistä. Mukana oli myös parikymmentä Soldiers of Odin -paitaista ihmistä.

Mielenosoituksen reitillä oli kymmeniä poliiseja, joista osa mellakkavarusteissa.

Kauppiaskadulla Kauppatorin laidoille kokoontui jonkin verran yleisöä ja myös vastamielenosoittajia. Molemminpuolisen huutelun lisäksi kulkueen päälle heitettiin muutama hedelmä. Poliisi piti mielenosoittajat ja yleisön erossa toisistaan.

Käräjäoikeus on määrännyt PVL:n lakkautettavaksi, mutta koska asia ei ole vielä lainvoimainen, järjestö saa jatkaa toimintaansa toistaiseksi.

Poliisin mukaan molempien ryhmittymien vetäjät kävivät henkilökohtaiset keskustelut poliisin kanssa etukäteen, eikä niissä kummallaan ollut kiinnostusta siihen, että ryhmät kohtaisivat.

Turun vuodentakaisen puukkoiskun vuosipäivä tuo kaupunkiin myös kolmannen kokoontumisen, 188 Kukkavirta-nimisen tapahtuman, jonka järjestää Kansallismielinen liittouma -niminen taho kello 15:n aikaan. Tapahtuman yhteyshenkilöksi on nimetty muun muassa Tampereen perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Terhi Kiemunki.

Turun kaupunki ei järjestä vuosipäivänä erityistä muistotilaisuutta tai muuta ohjelmaa. Tänä vuonna laajassa remontissa olevalle Kauppatorille ei ole syntynyt uutta, spontaania muistelupaikkaa kohtaan, joka viime elokuussa täyttyi kynttilöistä. Tänään paikalla seisoo poliisiautojen rivistö.

Lounais-Suomen poliisi muistuttaa Twitterissä, että keskustan alueella on tilapäinen lentokielto ja kuvauskoptereiden käyttö alueella on kielletty.

Uusnatsijärjestö PVL marssi Turussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?