Alaikäiset ryyppäsivät ja tekivät tarpeitaan Hietaniemen hautausmaalla – ylipuutarhuri järkyttyi Weekend-festivaalin aiheuttamasta hävityksen kauhistuksesta

Ylipuutarhuri Ari Pipatti kokee, etteivät Weekend ja Helsingin kaupunki ota vastuuta ongelmista. Hän koki järjestyksenvalvojia olleen hautausmaan alueella liian vähän.

Vasemmalla: Arkistokuvassa Hietaniemen uimaranta ja hautausmaa. Perjantaina alkanut Weekend-festivaali jatkuu tänään ja sunnuntaina.

18.8.2018 14:20 | Päivitetty 19.8.2018 10:38

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatin mukaan perjantai oli fiasko Weekendin järjestäjien puolelta. Myöhästymisestä turhautunutta festarikansaa ja tapahtumaan lippuja ostamatonta nuorisoa tungeksi Hietaniemen hautausmaalle.

Nuorista koitui monenlaista vaivaa.

– Siellä alaikäiset joivat kaljaa, roskasivat ja tekivät tarpeitaan hautausmaalle. Lisäksi moni istuskeli muurin päällä, josta on jopa neljän metrin pudotus, Pipatti kertaa ärtyneenä.

Hän sanoo, että Weekend oli alimitoittanut täysin järjestyksenvalvojien tarpeen, ja paikalle jouduttiin soittamaan poliisi.

– En osaa sanoa, montako poliisia paikalle lopulta saapui, mutta ratsupoliiseja hautausmaallamme oli. Onhan esimerkiksi tarpeiden tekeminen julkisesti rikos.

  • Weekend Festivalin tiedottaja Tomi Lindblom vastasi myöhemmin Pipatin väitteisiin. Lue Lindblomin lausunnot tästä jutusta.

Hietaniemen uimaranta ja hautausmaa sijaitsevat vierekkäin Helsingissä. Arkistokuva.

IS vieraili Hietaniemen hautausmaalla seitsemän aikaan lauantaiaamuna, jolloin alue oli siistitty.

Pipatti painottaa, että Weekendin kanssa oltiin aiemmin sovittu, että festivaalin turvallisuuspuoli huolehtii myös alueen vierellä sijaitsevan hautausmaan turvallisuudesta. Hän kokee, ettei lupauksia ensimmäisen päivän osalta katettu.

– Me emme ole järjestäjiä, emmekä saa sentin latia koko festareista. Näin ollen Weekend on täysin vastuussa alueen turvallisuudesta.

Myös hautausmaan kappeliesimies Kalervo Mattila painottaa, etteivät he aio palkata lisätyövoimaa sen vuoksi, että massatapahtuma tuo mukanaan ongelmia.

– Se ei ole meidän vastuullamme.

Ylipuutarhuri Pipatin mukaan Weekend on kuitenkin luvannut lisää järjestyksenvalvojia lauantaiksi, ja hän onkin toiveikas, että häiriöitä on eilistä vähemmän.

Asiaankuulumattomia hautausmaakäyskentelijöitä estääkseen Hietaniemen hautausmaalle pääsee tänään vain kahdesta portista. Lisäksi kummallakin portilla on vartija, joka ohjaa festariyleisön oikeammille vesille.

Weekend-festivaalin järjestelyjä ovat moittineet myös festivaalin asiakkaat.

Pipatti kertoo, että Hietaniemen hautausmaalle on tullut huomattava määrä kritiikkiä Weekendin takia. Haukkuja on satanut muun muassa vaikeuksista päästä paikalle.

Esimerkiksi siunaustilaisuuksia ja hautajaisia festivaalijärjestelyt ovat haitanneet.

Pipatin mukaan kritiikki on ohjattu lähes poikkeuksetta toisaalle.

– Olemme ohjanneet palautteen Helsingin kaupungille. Siellä tämä päätös Weekendin sijoittamisesta Hietaniemeen on tehty.

Ylipuutarhurin mukaan paikka festivaalille on yksiselitteisesti väärä. Hän ei pidä sopivana sijoittaa valtavaa monipäiväistä festivaalia hautausmaan kupeeseen, eikä hänen mukaansa kaupunki ole tullut ajatelleeksi tapahtuman meluhaittoja.

– Usealta lavalta kaikuva musiikki soseutuu kakofoniseksi mekkalaksi. Totta kai tällaisen tapahtuman pitää olla keskeisellä paikalla, mutta nyt mentiin metsään.

 Tästä voisi kirjoittaa oppaan: ”Jos haluat saada täydellisen farssin aikaan, näin onnistut”.

Kuraa niskaansa saa myös ennakkotiedottaminen, joka oli Pipatin mukaan ”tasolla nolla”. Hautausmaan lisäksi muun muassa HKL ei ollut hänen mukaansa tietoinen, ettei hautausmaan lähistöltä kulkeva bussi voikaan ajaa normaalia reittiään.

Pipatti perääkin, että joku ottaisi vastuuta ja myöntäisi, että pieleen meni:

– Naurettavaa, että ongelmien noustessa esille mediassa kaupunki sanoo, että vastuu on Weekendillä. Weekend puolestaan sysää vastuun Helsingille. Joku voisi viritellä peiliä ja katsoa siihen.

Weekendin järjestelyistä Pipatilla on selkeä näkemys.

– Tästä voisi kirjoittaa oppaan: ”Jos haluat saada täydellisen farssin aikaan, näin onnistut”.

Festarikansaa ylipuutarhuri puolestaan ohjeistaa pysymään poissa hautausmaalta ja käyttäytymään alueen käyttötarkoituksen mukaisesti.

– Nuoret varmaan nauravat ohjeilleni, mutta hautausmaalla ei kuulu esimerkiksi juoda. Jos lippua ei ole varaa ostaa, kuunnella voi jossain muualla. Hautausmaa ei kuitenkaan ole oikea paikka.

Artikkelia muokattu 19.8. kello 10.38: Tarkennettu artikkelin ingressiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?