Kotimaa

Joku heitti säkillisen kissanpentuja liikkuvasta autosta Kotkassa – yksi jäi välittömästi auton alle: ”Miksi kukaan tekee tällaista?”

Julkaistu:

Yksi pentu jäi auton alle, ja yksi pentu on pelastettu. Etsinnät jatkuvat tänään, kun pentujen aika käy vähiin.
Eilen illalla Kotkassa tunnettiin inhonväristyksiä ja syvää vihaa, kun silminnäkijä näki ihmisen heittävän liikkuvan auton kyydistä muovipussillisen pentukissoja tielle.

Pennut olivat arviolta iältään noin 4–8 viikkoisia, ja kyseessä saattoi olla kahden eri pentueen poikasia. Tarkkaa tietoa pentujen määrästä ei ole.

Ainakin yksi kissanpentu jäi silminnäkijöiden mukaan lähes välittömästi auton yliajamaksi. Muut kissat pakenivat läheiseen metsään ja ryteikköön.


– Tämä on järkyttävää. Pakko ihmetellä, miksi kukaan tekee tällaista, kun ei-toivotuille kissanpennuille löytyisi aina rakastava koti, kertoo kotkalainen Satu Suntio, joka on yksi Kotkan ja Haminan seudun eläinauttaja -verkoston ylläpitäjistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseinen vapaaehtoisverkosto järjesti eilen heti kaltoin kohdelluista pennuista tiedon saatuaan massiiviset etsintäpartiot kissapolojen pelastamiseksi. Yli 50 ihmistä osallistui läpi yön kestäneisiin etsintöihin, ja yksi pentu löydettiin sen tuloksena.

Etsinnät jatkuvat jälleen tänä aamuna. Toivoa pentujen löytämiseksi on vielä, mutta aika alkaa käydä vähiin.

Suntio kertoo, että kissanpentujen kohtalo on järkyttänyt koko kotkalaista eläinrakkaiden yhteisöä.

– Täytyy sanoa, että rakkaus eläimiin yhdistää. Siitä osoituksena on se, että tuolla metsässä oli väkeä kuin pipoa, ja osallistujia ihan vauvasta vaariin.

Suntion mukaan eläinauttajat etsivät metsään paenneita kissoja kännykän taskulamppujen valossa kontaten. Lisäksi paikalle viritettiin kissaloukkuja.

Etsinnät alkoivat illasta, ja esimerkiksi Suntio saapui kotiinsa vasta aamukuudelta.

Ainoa toistaiseksi pelastettu pentu löytyi Youtuben avulla.


– Soitimme puhelimesta emokissan ääniä, johon tämä poikanen vastasi maukumalla. Olimme jo menettämässä toivoamme tuntien etsinnän jälkeen, mutta onneksi onnistuimme löytämään sen. Se ei ollut edes syvällä metsässä.

Pieni valkoharmaa pentu oli löytöhetkellä yllättävän hyvässä kunnossa, vaikkakin nuutunut.

– Tuon ikäisen kissan pitäisi saada syödäkseen parin tunnin välein, joten se oli luonnollisesti heikko. Paikalta se toimitettiin vapaaehtoisen kotiin, jossa sitä odottaa imettävä emokissa.

Löytynyt pentu saakin adoptioäidiltään kovasti kaipaamaansa maitoa, mutta muiden pentujen osalta aika juoksee armottomasti.

– Niiden pitäisi saada pian ravintoa tai ne eivät selviä.

Siksi pelastuspartio suuntaakin lähes ilman yöunia paikalle ja toivoo, että päivänvalossa pentujen etsiminen ei olisi mahdottomuus.

Tälle päivälle saadaan apuun muun muassa etsijäkoira, joka voisi saada vainun piileskelevistä kissoista. Etsijäpartion mukana voi olla myös ammattilaisia, jotka voivat tarvittaessa kiivetä puuhun.


Pennun kipuaminen korkeuksiin on kuitenkin hyvin epätodennäköistä.

Suntio haluaa muistuttaa, että aina on olemassa parempi vaihtoehto kuin jättää pentuja heitteille.

– Onhan tuo ihan idioottimaista toimintaa. Tarvittaessa kissat voi tuoda laatikossa vaikka meidän ryhmän jäsenten oville, niin etsitään niille koti. Myös kissojen leikkauttamiseen saa tarvittaessa tukea. Vaihtoehtoja on monia.

Suntion mielestä kissojen arvostus lemmikkinä on noussut, mutta edelleen ne voivat kärsiä joidenkin ihmisten ajattelusta.

– Osa ajattelee, että kissoja saa ilmaiseksi ja vanhan voi aina korvata uudella.

Hän pitää tapausta osoituksena ihmisten julmuudesta, ja asiasta aiotaan tehdä rikosilmoitus. Poliisi olikin käynyt Suntion mukaan etsintäpaikalla jo yöllä, mutta ilmoituksen teko jätettiin vielä myöhemmäksi.

Lauantaiaamupäivällä kello 11 poliisille oli tullut tieto tapauksesta, mutta rikosilmoitusta ei vielä tuolloin oltu tehty.

Suntio on varma, että rikollinen tullaan löytämään.

– Kotka on niin pieni kaupunki, ettei tuollaista käsittämätöntä tekoa voi tehdä huomaamatta. Toivottavasti hän saa asiaankuuluvan rangaistuksen.