Pyöräilijä kiukustui hänet ohittaneelle Onnibussin kuljettajalle – pysäytti bussin keskelle Mannerheimintietä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pyöräilijä kiukustui hänet ohittaneelle Onnibussin kuljettajalle – pysäytti bussin keskelle Mannerheimintietä

Pyöräilijän mukaan Onnibussi toimi liikenteessä vaarallisesti. Hän kertoo tehneensä kuljettajasta rikosilmoituksen. HS:n mukaan Onnibus on tapahtumista toista mieltä.

Pyöräilijän ottama kuva.

17.8.2018 7:25

Töölössä asuva Ossi Viljakainen ajoi polkupyörällä tiistai-iltapäivällä Mannerheimintiellä raitiovaunuhallin paikkeilla, kun takaa kuuluva OnniBussin tööttäys säikäytti hänet. Viljakaisen mukaan bussi oli aivan hänen takarenkaassaan kiinni.

– Mannerheimintiellä ei ole siinä kohdassa pyöräteitä, joten ajaminen pyörällä on melko vaarallista, mutta yleensä se sujuu yhteispelillä autoilijoiden kanssa. Välillä on tämmöisiä autoilijoita, jotka kokevat, että ajorata on yksinomaan heidän omaisuuttaan, vaikka tieliikennelakihan määrää pyöräilijän ajamaan ajoradalla, mikäli pyörätietä ei ole osoitettu, Viljakainen sanoo.

Pyöräilijä kertoo ajaneensa pyöränsä nopeusmittarin mukaan noin 38 kilometrin tuntinopeutta, kun tööttäys kuului. Hänen kertomuksensa mukaan hän ajoi samaa vauhtia kuin autot. Viljakainen kertookin näyttäneensä kuljettajalle avokämmentä, jolla hän viestitti kuljettajaa pysymään hänen takanaan.

– Kuljettaja ilmeisesti kimpaantui tästä ja lähti heti ohittamaan minua kyynärpäätäni hipoen. Kun sellainen 20 000 kilon painoinen bussi menee huteran pyörän ohi, niin siinä voi helposti horjahtaa. Pyöräilijä on bussia vastaan kuin hyttynen, eihän siinä jää kuin märkä läiskä.

Poliisi puhutti molemmat osapuolet

Viljakainen kertoo bussin kiilanneen ohittamisen jälkeen hänen eteensä, juuri ennen punaisia liikennevaloja.

– Hänellä oli ilmeisesti kiire seisomaan liikennevaloihin. Mielestäni se oli ihan selkeä mielenosoituksellinen ohitus. Hänellä ei ollut mitään syytä lähteä ohittamaan minut.

Tapahtuneesta tuohtunut pyöräilijä meni bussin eteen tarkoituksenaan kysyä kuljettajalla, mitä tämä teki. Viljakaisen mukaan kuljettaja viittoi häntä kuitenkin menemään pois, jolloin hän otti kuvan auton rekkarista ja soitti paikalle poliisin. Ennen poliisin saapumista, Viljakainen ehti saada haukut yhdeltä bussista ulos tulleelta matkustajalta.

Pian paikalle saapui poliisipartio, ja toinen poliiseista puhutti kuskia, toinen pyöräilijää. Viljakaisen mukaan poliisi kertoi hänelle, että OnniBussin kuljettajalle annetaan huomautus.

– Poliisi kehotti minua jatkossa olemaan jäämättä ajoradalle, vedoten siihen, että ollaan suurkaupungissa ja kaistan tukkeuduttua liikenne ruuhkautuu pitkän matkaa.

– Itse kyllä koen, että mikäli en olisi jäänyt ajoradalle seisomaan ja kertonut tästä hätäkeskukseen, poliisi ei olisi koskaan tullut paikalle eikä selvittänyt tilannetta, Viljakainen jatkaa.

Poliisin puhuttelun jälkeen Viljakainen kertoo toivottaneensa kuljettajalle hyvää päivänjatkoa ja jatkaneensa matkaansa. Hän kertoo tärisseensä tapahtuneen johdosta vielä 45 minuuttia myöhemmin.

– Kyllä siinä jonkinlainen shokki tuli.

HS: OnniBussilla eroava näkemys

Tapauksesta uutisoi aikaisemmin Helsingin Sanomat. HS:n mukaan OnniBussin liikennepäällikkö Antti Kallas vahvistaa, että tämäntapainen tilanne on tapahtunut. Lehden mukaan kuljettajalla on kuitenkin tapahtumien kulusta erilainen käsitys kuin Viljakaisella, sillä kuljettaja on kiistänyt kiilauksen tai liian läheltä ajamisen.

– Kuljettaja kyllä tööttäsi, koska halusi antaa merkin, että tulee ohi. Sitä kuljettaja ei tiedä, miksi pyöräilijä provosoitui tästä niin paljon, Kallas kommentoi HS:lle.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Kallasta kommentoimaan tapausta.

Kiukustunut pyöräilijä: ei tarpeeksi vakavaa suhtautumista

Viljakainen kertoo kiukustuneensa törkeänä pitämäänsä liikennekäyttäytymiseen. Hän myös kokee, ettei tapaukseen suhtauduttu tarpeeksi vakavasti, sillä Viljakaisen sanojen mukaan OnniBus on suhtautunut tapaukseen ”olan kohautuksella” ja poliisi puolestaan ”viittasi kintaalla”.

– Pyöräilijät, jotka eivät uskalla ajaa bussien ja rekkojen seassa, ajavat jalkakäytävällä rikkoen lakia. Näille pyöräilijöille poliisi jakaa sakkoja, ei huomautuksia. Taas näille bussikuskeille, jotka vaarantavat 20 000 kilon murhavälineillä pyöräilijän hengen jaetaan huomautuksia. Mielestäni tässä on iso prioriteettiongelma.

– Enhän minä huvikseni henkeni kaupalla bussien välissä ajele, vaan siksi, ettei kaupunki ole 60 vuoteen onnistunut laittamaan kyseiselle välille pyörätietä, Viljakainen jatkaa.

Pyöräilijä kertoo olevansa hyvin tietoinen läheisestä Urheilukadusta, jossa kulkee myös pyörätie.

– Yleensä ajan siitä, mutta olin menossa muutaman korttelin matkan Mannerheimintiellä, joten en kai minä silloin sitä kautta kierrä.

Poliisi vahvistaa rikosilmoituksen

Viljakainen kertoo tehneensä tapauksesta rikosilmoituksen.

Helsingin poliisi vahvistaa tapauksen, ja pyöräilijän tekemän rikosilmoituksen. Poliisi ei kuitenkaan ota rikosilmoitukseen tarkemmin kantaa.

– Hän on rikosilmoituksessa esittänyt oman kantansa, mutta tutkinnassa selvitetään onko ylipäätään syytä epäillä rikosta. Tapauksessa on sana sanaa vastaan. Tutkinnassa tullaan kuulemaan partiota ja molempia asianomaisia.

Poliisi kertoo saaneensa tapauksesta ilmoituksen tiistaina kello 13.18.

– Poliisille tuli ilmoitus bussikuljettajan ja pyöräilijän kiistasta. Poliisipartio meni selvittämään tilannetta. Todennäköisesti siitä on suullisilla huomautuksilla tai muuten keskustelemalla tilanne ratkaistu, Helsingin poliisilaitokselta kommentoidaan.

– Liikenne pääsi kulkemaan normaalisti partion käynnin jälkeen. Muilla kaistoilla liikenne kulki koko ajan, mutta hetkellisesti bussi oli siis yhdellä kaistalla pysähdyksissä ja kaista ruuhkautui hetkellisesti, poliisi kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?