Häkeltynyt uimavalvoja käski rinnat paljaana uineen Hannan pukemaan paidan – luova ratkaisu ei kelvannut: Poliisi paikalle

Hyvinkään kaupungin liikuntasihteeri kertoo uimavalvojien olleen nuoria ja tilanteesta häkellyksissään.

Hanna Tammisen rinnat peitettiin rantakasveilla, mutta tämäkään ei Tammisen mukaan riittänyt uimavalvojille. Taustalla näkyvä ranta on kuvituskuva.

16.8.2018 21:44

Helsinkiläinen Hanna Tamminen, 27, vietti heinäkuun lopussa rantapäivää Hyvinkään Usmin uimarannalla ystäviensä kanssa. Tamminen oli ehtinyt olla rannalla noin puolisen tuntia, kun uimavalvoja tuli keskeyttämään laiturilta veteen hyppimisen.

Uimavalvojan huomautus hämmästytti kaveriporukan.

– Miesuimavalvoja sanoi, että on rannan sääntöjen vastaista olla yläosattomissa. Hän sanoi, että minun on laitettava paita päälle, ja mikäli en laita, minun on poistuttava rannalta.

Tamminen kertoo uimavalvojan käskyn herättäneen hänessä sisäistä vastustusta.

– En ollut aiheuttanut kenellekään häiriötä, ja minulle tullaan sanomaan, että tänne soitetaan poliisit ellen pue päälleni tai lähde.

Tamminen ei halunnut lähteä rannalta, joten hän keksi ystäviensä kanssa varsin kekseliään ratkaisun. Tammisen rinnat peitettiin rantakasveilla.

– Ajattelimme, että laitetaan sitten nämä lehdet peitoksi, jos herrasväelle kelpaisi.

Tämä ei kuitenkaan Tammisen mukaan kelvannut.

– Kun lehdet oli saatu kovalla vaivalla viritettyä, uimavalvoja tuli sanomaan, että poliisi on soitettu paikalle.

Rannalla käynnistyi epäselvä keskustelu siveyslaista

Tammisen mukaan rannalle saapuneet poliisit olivat rauhallisia, toisin kuin kaksi rannan miespuolisista uimavalvojista, jotka olivat Tammisen mukaan tilanteesta hermostuneita.

– Keskustelimme kahden miespoliisin kanssa siveyslaista ja selvisi, että koko siveyslaki on aika vanhanaikainen. Siinä lukee, ettei ihminen saa aiheuttaa pahennusta. Mietimme poliisien kanssa, että onpas aika tulkinnanvarainen juttu.

Tammisen mukaan häntä vihjattiin menemään yleisen uimarannan sijaan nudistirannalle. Hänellä oli kuitenkin päällään bikinien alaosa.

– Se seikka, että en ollut edes alasti, ohitettiin. He alkoivat kohdella minua niin kuin olisin ollut täysin alasti.

Tamminen kertoo, ettei oikeastaan saanut kunnon selitystä sille, miksei hän olisi saanut olla rannalla ilman yläosaa.

– Uimavalvojat puhuivat siitä, että rannalla on lapsiperheitä. Tuli myös sellaista argumentointia, että kyllähän nyt tyhmäkin tajuaa, ettei täällä voi olla yläosattomissa. Poliisit painottivat pikemminkin sitä, että rannoilla on omat sääntönsä.

Hyvinkäältä kotoisin oleva Tamminen kertoo rannalla olleen Hyvinkään mittakaavassa paljon ihmisiä.

– Kysyin uimavalvojilta, oliko joku rannalla olijoista tullut valittamaan. Kukaan ei ollut tullut.

Lopulta tilanne ratkesi, kun Tammisen seurue kertoi poliisille lähtevänsä rannalta.

Tapaus on herättänyt väittelyä: ”Myös naiset haluavat rajoittaa toisiaan”

Tamminen sanoo uineensa koko kesän rannoilla yläosattomissa. Bikinien yläosa ei ole edes kulkenut mukana naisen rantakassissa. Heinäkuun lopussa sattunut tapaus kuitenkin vaikutti Tammisen rannalla oleskeluun.

– Olen käynyt tapauksen jälkeen kerran tai kaksi uimassa toisella rannalla. Minulla oli sellainen olo, että nyt minua kytätään ja joku voi tulla kohta valittamaan.

Tamminen ei kuitenkaan halunnut olla kokemuksestaan hiljaa, vaan julkaisi Facebookissa kirjoituksen, jossa hän muun muassa ihmettelee, miksi miehet saavat olla rannalla rinnat paljaana, toisin kuin naiset.

Julkaisu on kerännyt satoja tykkäyksiä ja lukuisia kommentteja. Aikaisemmin Tammisen Facebook-julkaisusta kertoi Helsingin uutiset.

– Olen iloinen Facebook-julkaisustani, sillä se on herättänyt niin paljon keskustelua ja väittelyä aiheesta. Uimavalvojat, jotka tulivat valittamaan minulle olivat miehiä, ja mietinkin, että miten miehet voivat päättää asiasta.

Tamminen kertoo kuitenkin havainneensa julkaisussa käydyssä keskustelussa myös toisen puolen. Osa naisista on sitä mieltä, että tuntemattoman naisen paljaat rinnat rannalla voivat aiheuttaa jollekin rannalla olevalle pariskunnalle perheriidan.

– Eli ongelma kiteytyy myös siihen, että myös naiset haluavat rajoittaa toisiaan.

Tammisen oma mielipide on selvä.

– Mielestäni rannalla pitäisi totta kai saada olla ilman yläosaa.

Hyvinkään kaupunki: Aurinkoa ottaessa yläosaa ei tarvita – kävellessä se on puettava

Hyvinkään kaupungin liikuntapalveluiden sihteeri Kiki Norrena vahvistaa tapauksen ja poliisien paikalle saapumisen. Norrena kertoo, että tapaus on käyty uimavalvojien kanssa läpi. Norrenalla ei kuitenkaan ole tietoa Tammisen käyttämästä, rinnat peittävästä kasvustosta.

– Nainen oli kuljeskellut rannalla ilman yläosaa ja valvojien mielestä se oli aiheuttanut paheksuntaa. He olivat kehottaneet naista laittamaan paidan päälleen.

Norrenan mukaan rannalla on häveliäisyyssääntö, jonka mukaan yleisellä uimarannalla naisilla pitäisi olla sekä alaosa että yläosa. Syynä tähän ovat lapsiperheet.

– Jos vain makaa ja ottaa yläosattomissa aurinkoa, niin se on ihan ookoo. Jos kuitenkin lähtee kävelemään rannalla, pitäisi olla yläosa.

Norrenan mukaan poliisin kutsuminen paikalle on viimeinen vaihtoehto silloin, kun järjestyssääntöjä ei uskota. Tällä hetkellä rannan järjestyssäännöissä ei kuitenkaan vielä lue kieltoa yläosattomissa liikkumisesta.

– Rannalle täytyy laittaa selkeät pelisäännöt. Tämä oli vähän tällainen ennakkotapaus ja aika poikkeuksellinen tapaus.

Norrena kertoo rannan uimavalvojien olleen nuoria ja kokemattomia, mutta päteviä.

– He ovat ehkä olleet vähän häkellyksissä siitä, miten toimitaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?