Finnair vahvistaa: 1,5 promillea puhaltanut lentokapteeni on Finnairin työntekijä

Poliisi tutkii tapausta ilmaliikennejuopumuksena.

16.8.2018 21:21 | Päivitetty 16.8.2018 22:19

Poliisi on tänään kertonut medialle epäilevänsä lentokapteenin syyllistyneen ilmaliikennejuopumukseen keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä MTV.

Kyseessä oli Finnairin lentokapteeni. Finnairin tiedotti asiasta pian MTV:n uutisen jälkeen.

Yhtiö ei halua yksilöidä, mistä lennosta oli kyse.

Yhtiön oma henkilökunta teki ilmoituksen päihde-epäilystä, ja poliisipartio kutsuttiin puhalluttamaan miehistö.

– Jokaisella finnairilaisella on oikeus ja velvollisuus ilmoittaa, jos hän epäilee, että turvallisuuskriittisessä tehtävässä työskentelevä henkilö on päihteiden vaikutuksen alaisena, kertoo Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä IS:lle.

– Niin tehtiin tässäkin tapauksessa, ja normaaliprosessin mukaisesti paikalle kutsuttiin poliisi, joka puhallutti koko miehistön.

Puhalluskoe todensi epäilyn.

Tallqvist ei tarkemmin määrittele, missä tehtävässä toimiva henkilö teki ratkaisevan ilmoituksen.

Humalainen lentokapteeni saa potkut.

– Meillä on nollatoleranssin päihteiden vaikutuksen alaisena töissä olemiseen. Siitä seuraa turvallisuuskriittisessä tehtävässä toimivalle henkilölle työsuhteen purku ja ilmoitamme asiasta viranomaisille.

– Tämä on ikävää ja surullista, mutta osoitti myös, että meidän prosessimme toimivat, Tallqvist etsii jotain hyvää tilanteesta.

– Tämä on äärimmäisen harvinaista. Meillä on hyvin vahva turvallisuuskulttuuri.

Samaa vakuuttaa Finnairin tiedotteessa yhtiön operatiivinen johtaja Jaakko Schildt.

– Suhtaudumme turvallisuuteen äärimmäisen vakavasti, ja ryhdyimme ohjeistuksiemme mukaisiin toimiin välittömästi päihde-epäilyn jälkeen, Schild toteaa.

– Meillä on nollatoleranssi päihteisiin, ja kaikki prosessimme ja käytäntömme perustuvat siihen, että jokainen lento operoidaan turvallisesti. Vaikka tapaus on surullinen, se osoittaa kuitenkin, että prosessimme toimivat.

MTV:n haastattelema Itä-Uudenmaan poliisi ei kertonut, mistä lentoyhtiöstä oli kyse eikä myöskään kapteenin kansallisuutta tapauksen keskeneräisyyden vuoksi.

Lentokone ei vielä ollut lähdössä, vaan lähtöselvitysvaiheessa. Kapteeni ei vielä istunut koneen ohjaamossa tekemässä lähtötarkastuksia.

Rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista kertoi MTV:lle, että tapaus on lain tulkinnan kannalta epäselvä ja siitä on neuvoteltava syyttäjän kanssa. Malmbergin mukaan syyttäjän kanssa on keskusteltava, missä vaiheessa lentoonlähtöä rikos täyttyy.

Ilmaliikennejuopumuksesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?