Video vaivalloisesti hengittävästä mopsista järkyttää: Tuffe-koiralla on kaksi vaihtoehtoa – ”Pahaa teki katsoa”

rac

Julkaistu:

Kiikoisten löytöeläinpalvelu sai huostaansa viisivuotiaan mopsin, joka ei pysty kävelemään, eikä hengittämään normaalisti. Eläinlääkärin mukaan koiralla on kaksi vaihtoehtoa.
Kiikoisten löytöeläinpalvelu sai hiljattain huostaansa 5-vuotiaan Tuffe-mopsin, kun koiranomistaja ei omien terveysongelmiensa vuoksi pystynyt enää pitämään huolta lemmikistään. Löytöeläinpalvelussa havahduttiin nopeasti sairaaksi jalostetun mopsin vaikeisiin hengitysongelmiin.

– Koira on suomalaista alkuperää, rekisteröity ja kasvatettu. Siitä on huolehdittu hyvin, eikä sitä ole kaltoin kohdeltu. Ihmisillä ei ehkä ole tietoa ja oivallusta siitä, mikä koiralle on normaalia ja mikä ei. Siihen saattaa tottua, että koira röhisee ja röhkii, eikä pysty kunnolla innostumaan, kun se menee lähes tajuttomaksi, kuvailee Mira Ekholm-Martikainen Kiikoisten löytöeläinpalvelusta.

Tuffe kävi keskiviikkona eläinlääkärin tarkastuksessa ja myös lääkäri kiinnitti huomiota eläimen huomattaviin hengitysvaikeuksiin. Kiikoisten löytöeläinpalvelu julkaisi vaivalloisesti hengittävästä lemmikistä Facebookissa videon herättääkseen ihmisiä pohtimaan sitä, millaisia eläimiä he hankkivat. Ekholm-Martikainen muistuttaa, ettei ole luonnollista, että koira ei pysty kävelemään tai hengittämään normaalisti.


Tuffella on kuitenkin vielä toivoa. Sen hengitysteitä avataan leikkauksella, ennen kuin sille aletaan etsiä uutta kotia.

– Eläinlääkärin ja useiden tahojen kanssa on keskusteltu hyödyistä ja riskeistä. Sillä perusteella olemme päättäneet leikata koiran. Olemme realisteja, emmekä ala tehdä eläimille turhaan operaatioita, jos niistä ei ole hyötyä. Tässä kohtaa on asiantuntijoiden kanssa katsottu, että koira on muutoin terve, joten sen elämänlaatu saadaan suurella todennäköisyydellä paranemaan tämän operaation myötä.


Eläinlääkäri: Koiralla kaksi vaihtoehtoa

Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti katsoi Ilta-Sanomien pyynnöstä Kiikoisten löytöeläinpalvelun julkaiseman videon.

– Siinä kuuluivat ja näkyivät koiran vakavat hengitysvaikeudet. Pahaa teki katsoa, Lahti sanoo.

– Jos koiran hengitys on aina noin työlästä, on vain kaksi vaihtoehtoa: joko hengitysteitä avartava leikkaus tai koiran lopetus. Koira kärsii, sillä se tekee jokaisella hengenvedolla valtavasti töitä, kun se ei saa muuten happea. Sehän kuulostaa siltä kuin se olisi tukehtumassa.

Lahden mukaan vain noin 10 prosenttia lyhytkuonoisista koirista hengittää normaalisti. Isolla osalla on pahoja hengitysongelmia.

– Harvoin vastaanotoilla nähdään mopseja, joilla ei olisi lainkaan hengitysvaikeuksia, Lahti huomauttaa.

Samankaltaisia hengitysvaikeuksia on myös englanninbulldogeilla ja ranskanbulldogeilla.

– Muillakin lyhytkuonoisilla ja pyöreäkalloisilla koiraroduilla voi olla tällaisia ongelmia. Nämä rodut ovat eniten esillä varmaan siksi, että mopsin ja ranskanbulldogin suosio on kansainvälisesti aika suurta. Voidaan sanoa, että ne ovat muotirotuja.

Ongelma on syntynyt, kun kasvattajat ovat halunneet korostaa jalostuksessa äärimmäisiä piirteitä, eli lyhyttä kuonoa ja pyöreää kalloa.

– Ihmiset saattavat pitää niiden vauvamaista ulkonäköä söpönä. Ulkonäköjalostus on kuitenkin mennyt liian pitkälle.

Pitääkö koira viedä hoitoon? Seuraa näitä merkkejä

Lahden mukaan jotkut koirankasvattajat tekevät jo jalostustyötä, jossa yritetään valita sellaisia koiria, joilla ei ole hengitysvaikeuksia, ja jotka jaksavat kävellä riittävän pitkän matkan. Hengitystievaikeudet eivät kuitenkaan ole lyhytkuonoisten koirarotujen ainoa terveysongelma.

– Niillä on usein selkänikamien epämuodostumia, jotka voivat aiheuttaa kipua. Niillä on yleisesti iho-ongelmia ja koirien ihopoimuissa on tulehduksia. Koiran hankkijan tulisi tehdä rotuvalinta hyvinvointi edellä, eikä sillä perusteella, että koira on söpö. Pitää pyrkiä siihen, että saa pitkäikäisen ja helppohoitoisen kaverin. Lyhytkuonoiset rodut ovat lähes aina sairaita.

Eläinlääkäri kehottaa ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiran käytös muuttuu poikkeavaksi, esimerkiksi vetäytyväksi, se väsyy helposti, hengittää raskaasti tai äänekkäästi, tai jos sen ruokahalussa tai juomisessa on huomattavia muutoksia tai se alkaa esimerkiksi ontumaan jalkaansa.

– Muuttunut käytös on hyvä merkki siitä, että kannattaa alkaa tarkkailla, että onko sillä jotain erityisiä oireita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt