Suomalainen poliisi todisti autojen tuhopolttoa Tukholman lähiössä – kertoo nyt, mitä Suomessa voisi tehdä

Suomen ja Ruotsin lähiörakentaminen eroaa historiallisesti.

Ylikomisario Jussi Huhtela kertoo autojen poltosta Tukholmassa. Oikealla kuva Göteborgista Frölundan lähiöstä tiistaina.

16.8.2018 14:28

Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksen johtaja ylikomisario Jussi Huhtela kertoo Twitterissään todistaneensa muutama vuosi sitten autojen tuhopolttoa Tukholman lähiöissä.

– Tällöin taisi olla kevät ja koulujen loppuminen lähellä. Muistan kuinka ostarilla paloi 4-5 autoa ja nuoriso kuvasi tapahtumia someen, kauppojen ikkunoita oli rikottu, hän kuvailee.

Lue lisää: Nuorisojengi sytytti ainakin 80 autoa tuleen Göteborgissa, levottomuuksia myös muissa kunnissa: ”Se näytti organisoidulta”

Huhtela kirjoittaa myös, että rikosten ja häiriöiden ennalta estäminen on aina mahdollista kunhan vain juurisyyt osataan tunnistaa.

Johtokeskuksen johtaja Jussi Huhtela.

Huhtela kertoo, että hänen mielestään juuri­syitä ovat kaupunki­rakenne ja ennalta­ehkäisevä poliisin työ asiaan enempää kantaa ottamatta.

– Asuin aiemmin 15 vuotta Kontulassa ja siellä näkee, kuinka vuokra-asunnot, asumis­oikeus­asunnot ja omistus­asunnot ovat vieri­vieressä. Asumis­rakentaminen on ollut aika väljää tähän mennessä ja se tavallaan estää sitä, että tulee huono­maineisia alueita.

Lue lisää: Poliisi epäilee: Useita tulipaloja sytytetty tahallaan Helsingissä – ”Niitä on jatkuvalla syötöllä”

Lähiörakentaminen Suomessa ja Ruotsissa eroaa historiallisesti.

Tukholmassa oli vuosina 1964–1975 Miljoonaohjelma-niminen rakennusohjelma, jonka tavoitteena oli ratkaista 1960-luvun alun akuutti asuntopula rakentamalla miljoona asuntoa kymmenessä vuodessa.

Miljoonaohjelman tavoite kohdistui lukumääräisesti mahdollisimman suureen asuntotuotantoon, eikä esimerkiksi työpaikkojen syntymiseen alueille kiinnitetty erityistä huomiota.

Tunnettuja miljoonaohjelman tuotoksia on esimerkiksi Rinkebyn lähiö. Myös muualla Ruotsissa on pahamaineisia lähiöitä.

Göteborgin Hjällbon kaupunginosa, joissa autopalot tapahtuivat, kärsii Ruotsin poliisiin mukaan sosioekonomisista ongelmista ja niissä kukoistaa väkivalta ja huumekauppa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?