Hakkaraisen ja Vähämäen saunasotku sai eduskunnan muuttamaan kulukorvausohjeitaan – pelkkä vuokrasopimus ei enää riitä

Julkaistu: , Päivitetty:

Jatkossa kulukorvausta hakevilta kansanedustajilta vaaditaan vuokrasopimuksen lisäksi isännöitsijäntodistus.
Kansanedustajien Teuvo Hakkaraisen (ps) ja Ville Vähämäen (ps) nostamat kulukorvaukset Taka-Töölössä sijaitsevasta saunasta ovat saaneet eduskunnan puhemiehen Paula Risikon vaatimaan eduskunnan kulukorvausohjeiden muuttamista.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tarkoituksena on, että vastaisuudessa kansanedustajien tulisi esittää kakkosasunnostaan vuokrasopimuksen lisäksi isännöitsijäntodistus. Isännöitsijäntodistuksesta näkee, mihin tarkoitukseen huoneisto on, eli onko kyseessä asunto, sauna, varasto vai jokin muu.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio vahvistaa asian IS:lle.

– Puhemies on näin linjannut, ja tällaista tulen esittämään kansliatoimikunnan uudeksi ohjeiksi, hän sanoo.

Kohu nousi, kun kävi ilmi, että Teuvo Hakkarainen ja Ville Vähämäki ovat vuokranneet yhdessä Helsingissä sijaitsevaa saunaa kakkosasuntonaan.

Uudenmaan ulkopuolelta tulevat kansanedustajat saavat korotettua kulukorvausta, jos heillä on edustustehtävien hoitamista varten kakkosasunto pääkaupunkiseudulta. Iltalehden mukaan Hakkarainen on saanut korotettua kulukorvausta saunan perusteella 29 000 euroa ja Vähämäki 13 000 euroa.

Isännöitsijäntodistuksesta olisi käynyt ilmi, ettei Hakkaraisen ja Vähämäen vuokraamassa tilassa ole kyse asuinhuoneistoista.

Uudesta linjauksesta päättää virallisesti eduskunnan kansliatoimikunta, joka kokoontuu 13. syyskuuta.

Vielä ei kuitenkaan ole sanottua, että Hakkarainen ja Vähämäki rikkoisivat lakia, kun he vuokraavat saunatilaa kakkosasuntonaan. Rauhion mukaan tätäkin asiaa puidaan syyskuun kansliatoimikunnan kokouksessa.

Silloin siis selviää, voiko kansanedustaja vuokrata saunaa kakkosasunnokseen.

– Se täytyy erikseen vielä harkita, mitä sillä asunnolla on laissa tarkoitettu. Tällaisista asioista on helppo sanoa yleisen tiedon pohjalta mielipiteensä, mutta jos ruvetaan tekemään hallinnollisia päätöksiä, jotka johtavat toimenpiteisiin, se päätös pitää perustaa lakiin, Rauhio sanoo.

Jos katsotaan, ettei sauna ole laissa hyväksytty muoto kakkosasunnolle, Hakkaraiselta ja Vähämäeltä peritään kulukorvauksesta saadut rahat takaisin.

Hallintojohtajan mukaan eduskunnan hallinto-osasto tulkitsee heille toimitetut vuokrasopimukset lähtökohtaisesti asunnoiksi. Se, että asuntona on vuokrattu jotain muuta kuin varsinaista asuntoa, on ollut ”ennalta-arvaamaton” tilanne.

Rauhio yrittää kertomansa mukaan hankkia kokoukseen mennessä selvityksen ja tehdä esityksen, jotta Hakkaraisen ja Vähämäen toimien laillisuus voidaan ratkaista. Sen jälkeen päätökseen voi vielä hakea muutosta.

Vähämäelle ja Hakkaraiselle lähetettiin asiasta jo aikaisemmin selvityspyynnöt, joiden vastaamisen takaraja oli tänään keskiviikkona. Kumpikaan edustajista ei kuitenkaan ole ollut kotonaan, joten kirje ei tavoittanut heitä ajoissa.

– Asianosaisia pitää tietysti kuulla. Korostan, että tässä ei oo mikään päivän päälle -kiire. Mikä on tapahtunut on jo tapahtunut. Tämä arvioidaan sitten huolella, Rauhio toteaa.

Milloin kakkosasuntoa koskevat uudet ohjeistukset astuisivat voimaan, on vielä kysymysmerkki. Rauhion mukaan ne voisivat periaatteessa astua voimaan vaikka heti kokousta seuraavana päivänä, jos kansliatoimikunta niin päättää. Tällöin käytäisiin läpi olemassa olevat kakkosasunnot ja pyydettäisiin niistä isännöitsijäntodistukset.