Helle helli järviä: Katso, missä vesi voi olla lämpimämpää kuin ilma - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helle helli järviä: Katso, missä vesi voi olla lämpimämpää kuin ilma

Suuret järvet ja meret pysyvät pidempää lämpimänä kuin pienet ja matalat vesistöt. Kuvituskuva.

Julkaistu: 15.8.2018 6:21

Vielä kerkeät uimaan!

Helle on lämmittänyt Suomen järviä: suurimmassa osassa maata järvien lämpötila on elokuun puolessa välissä asettunut 17–21 asteen paikkeille.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Johanna Korhonen kertoo, että heinäkuussa ja elokuun alussa vesien lämpötilat ovat olleet koko maassa useita asteita korkeampia ajankohdan keskiarvoon nähden.

– Heinäkuussa lämpötilat ovat olleet 2–6 astetta tavanomaista korkeampia, hän sanoo.

Heinäkuun päättyessä pintavesien lämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosassa 21–26 astetta, ja maan pohjoisosassa 16–23 astetta.

Edellisen kerran järvivedet ovat olleet näin lämpimiä heinäkuussa vuonna 2014.

Pintaveden keskilämpötilaennätys rikottiin heinäkuussa Lapissa. Siellä keskilämpötila nousi 21,1 asteeseen, mikä on 60-vuotisen havaintohistorian korkein keskilämpötila.

Edellinen ennätys tehtiin vuonna 2003 ja se oli 20,6 astetta.

Vaikka hellejakso on helpottanut, järvien lämpötilat ovat monessa osassa maata edelleen yli 19 asteisia.

Vesi jäähtyy pian

Vaikka vesi oli elokuun alussa erityisen lämmintä, oli hydrologi Korhosen mukaan laskua nähtävissä jo viikonloppuna.

– Vesien lämpötilat laskevat elokuun loppuun mennessä ajankohdalleen tyypilliseen tapaan koko maassa Itä-Suomea lukuun ottamatta. Siellä lämpötilat ovat hieman lämpimimmissä lukemissa.

Saimaalla on edelleen yli 20 asteen lukemat samaan aikaan kun maan etelä- ja keskiosissa järvien lämpötilat ovat laskeneet 17–21 asteen tienoille.

Hydrologi selventää, että tämä johtuu Itä-Suomen järvien suuresta pinta-alasta.

– Helteiden takia Itä-Suomen suuret järvet lämpenivät melko syvältä ja lämpövarastolla kestää pidemmän aikaa jäähtyä kuin etelä- ja länsirannikolla, jossa järvet ovat matalampia ja pienempiä.

Lapissa on Suomen kylmimmät vesistöt. 12-18 astetta. Kilpisjärven lämpötila on tällä hetkellä 12,4 astetta ja Kevojärvi, Kevoniemessä 13,2 astetta.

Näissä paikoissa on Suomen lämpimimmät järvet

Saimaa, Lauritsala 21,0

Ala-Rieveli, Heinola 20,9

Pielisjoki, Joensuu 19,8

Haukivesi, Oravi 19,6

Lohjanjärvi 19,6

Längelmävesi, Kaivanto 19,5

Päijänne, Sysmä 19,5

Kallavesi, Kuopio 19.4

Päijänne, Päijätsalo 19,3

Jääsjärvi, Hartola 19,3

Kyyvesi, Haukivuori 19,2

Nuasjärvi,Vuokatti 19,1

Merillä on tasaista

Ilmatieteen laitoksen Tero Lassila sanoo, että merivesien lämpötilat ovat olleet elokuussa rannikkoalueilla suhteellisen tasaisia aina itärajasta Kokkolan ja Ouluun asti.

– Lämpötilat vaihtelevat 15–19 asteen välillä. Lämpimintä on itärajalla ja Turun saaristossa, jossa merivesien lämpötila on tällä hetkellä 20 astetta.

Rannikoilla merivedet viilenevät hitaammin kuin sisävedet. Elokuun loppuun mennessä merivesien lämpötila laskee noin 1–2 astetta alueesta riippuen.

Lassila toteaa, että merivirrat ja yön lämpötilat vaikuttavat merivesien lämpötiloihin. Kylmintä on Perämerellä, jossa meren lämpötila on 16–18 asteen välillä.

Lisää aiheesta