Syyttäjä poliisi­johdon syytteistä: Nyt selvitetään, kuka tiesi mitäkin tietolähde­toiminnasta

rac

Julkaistu:

Vain yksi syytetyistä poliiseista saapui paikalle henkilökohtaisesti.
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään tiistaina virkarikosoikeudenkäynti, jossa on syytettynä poliisin ylintä johtoa. Tiistainen istunto oli valmisteluistunto, jossa sovittiin muun muassa tapauksen käsittelyn aikatauluista. Osa syytteistä tuli julkisiksi.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta syytettyinä ovat muun muassa entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio. Kaikki ovat kiistäneet syytteet. Aapio on ainoa syytetty, joka saapui istuntoon. Paikalla oli muiden syytettyjen avustajia.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion epäillään poistattaneen tietolähteiden tiedot Helsingin poliisin rekisteristä ja määränneen, ettei uusia tietolähteitä rekisteröidä. Yleisessä tiedossa kuitenkin oli, että huumepoliisilla oli tietolähdeverkosto.

Syytteen mukaan esimiehet laiminlöivät puuttumisen virheisiin, vaikka he tiesivät asiasta. Jos he ovat tienneet virheistä, heillä olisi ollut velvollisuus korjata laiton tilanne.

Aapio kommentoi medialle ennen valmisteluistuntoa näkemyksiään tilanteesta.

– Tärkeää minun osaltani on kertoa se, mitä kuusi vuotta sitten tiesin ja mitä oli mahdollista selvittää minun voimakeinoin eikä rikostutkinnan keinoin, Aapio sanoi.

Lue lisää: Historialliset poliisikäräjät: Vain yksi syytetyistä saapui oikeuteen – ”Tärkeää minun osaltani on kertoa, mitä 6 vuotta sitten tiesin”

Uusimpana käänteenä myös KRP:n päällikköä Robin Lardotia vastaan on nostettu syyte. Lardot työskenteli aikanaan Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä. Aiemmin Lardot on ollut tapauksessa todistajana. Myös Lardotin avustaja oli valmisteluistunnossa, tosin pääasiassa vain kuuntelemassa.

Valtakunnansyyttäjän viraston maanantaisessa tiedotteessa kerrottiin, että Lardotin syyte koskee Helsingin poliisilaitoksen huumausainerikosyksikössä pitkään jatkunutta laiminlyöntiä tietolähteiden käytön kirjaamisessa ja tietolähteiden rekisteröimisessä ja esimiesten laiminlyöntiä puuttua viipymättä mainittuihin tiedossa olleisiin virheisiin.

Lue lisää: KRP:n päällikkö Robin Lardot sai virkarikossyytteen

Lue Lisää: Syytteet tulivat KRP:n päällikölle yllätyksenä – Lardot: syytteet haluttiin nostaa faktoista välittämättä

Kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa vastasi median kysymyksiin valmisteluistunnon jälkeen.

– Se, että kuka tiesi ja mistä, on tämän oikeusprosessin yksi kohde, Tiesmaa kommentoi.

– Tietojeni mukaan yhtään henkilöä ei ollut rekisteröity näiden vuosien osalla, Tiesmaa sanoi.

Syyttäjän mukaan tietolähteiden rekisteröinnin tai kirjaamisen suhteen ei jää tulkinnanvaraa varsinkaan niissä tapauksissa, joissa poliisilla on pitkäaikaisia ja vakiintuneita tietolähteitä.

– Niiden kohdalla tulkintaongelmat ovat hyvin vähäisiä, Tiasmaa sanoi.

Syyttäjä kertoi valmisteluistunnossa, että poliisin on ilmoitettava tietolähdesuhteeseen ryhtyvälle siitä, että jos hän kertoo jotakin poliisille, hän päätyy poliisin tietolähderekisteriin.

Rekisteröintitavat vaihtelevat, Tiesmaa kertoi. Poliisin yksiköt päättävät hänen mukaansa itse siitä, tapahtuuko rekisteröinti esimerkiksi manuaalisesti paperirekisteröintinä, jolloin viranomaiset säilyttävät tietoja kassakaapissa, vai ”atk-rekisteröintinä”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt