Dramaattiset hätäkeskustallenteet Seinäjoen epäillystä tuhopoltosta – ”Palo leviää hirveää vauhtia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Dramaattiset hätäkeskustallenteet Seinäjoen epäillystä tuhopoltosta – ”Palo leviää hirveää vauhtia”

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa käytiin läpi hätäkeskustallenteita Seinäjoen epäiltyyn tuhopolttoon liittyen. Syyttäjän mukaan muun muassa ne todistavat, että talon sytytti palamaan perheenisä.

13.8.2018 13:46

51-vuotiasta perheenisää syytetään tuhopoltosta, murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä. Syytteiden mukaan hän sytytti perheen omakotitalon tahallaan tuleen Seinäjoella 21.9.2017.

Miehen lisäksi tapahtumien aikaan talon sisällä olivat hänen avopuolisonsa, sekä pariskunnan 6-vuotias tyttö ja 3-vuotias poika. Savusukeltajat löysivät perheenäidin ja tytön tajuttomina makuuhuoneesta. Heidän sydämensä olivat pysähtyneet.

Elvytyksistä huolimatta perheenäiti menehtyi. Sen sijaan tytär saatiin elvytettyä henkiin, mutta syyttäjän mukaan hän sai vakavan aivovaurion. Lääkärien arvioiden mukaan edellytykset toipumiseen ovat huonot.

Perheenisä ja poika kävelivät itse palavasta talosta. Poika selvisi fyysisiltä vammoilta, isä sai palovammoja.

Syyttäjän mukaan mies sytytti palon tahallaan palamaan. Mies kiistää syytteet.

Lue lisää: Syyte: Perheenisä murhasi kumppaninsa julmalla tavalla, yritti polttaa myös lapsensa elävältä Seinäjoella

Oikeudessa käytiin maanantaina läpi kirjallisina todisteina muun muassa hätäkeskustallenteita. Kihlakunnansyyttäjä Kimmo Lampisen mukaan muun muassa ne todistavat, että tulipaloa ei sytyttänyt kukaan ulkopuolinen henkilö.

Syytetty oikeudessa maanantaina.­

Hätäkeskus sai heti palon syttymisen jälkeen puoli yhdeksän aikoihin yhteensä kuusi puhelinsoittoa. Yksikään soittaja ei nähnyt pihamaalla ulkopuolisia henkilöitä. Soittajat näkivät pihamaalla ainoastaan perheenisän sekä tämän 3-vuotiaan pojan.

– Naapuritalo on ilmiliekeissä. (…) Kuulin hirveän rysähdyksen. Palo leviää hirveää vauhtia, yksi soittajista sanoi.

– Katosta tulee aivan älyttömästi savua, toinen soittaja kertoi.

– Tää on niin pitkällä, että palaa aivan, kolmas soittaja selvitti.

Syyttäjän mukaan palo levisi räjähdysmäisesti. Syyttäjän mukaan perheenisä valeli pienmoottoribensiiniä asunnon sisälle ja autotalliin. Syyttäjän mukaan jo paloammattilaiset totesivat heti paikan päällä, että palo oli tahallaan sytytetty, koska se levisi niin voimakkaasti.

– Tulipalo oli poikkeuksellisen voimakas.

Kuva poliisin esitutkintamateriaalista.­

– Nämä havainnot johtivat siihen ajatteluun, että tässä tulipalossa on käytetty kiihdytintä, että palo on saatu näin nopeasti sytytettyä ja valloilleen. Tutkinnassa selvitettiin palon syytä, ja siellä ei tullut esille, että palo olisi syttynyt laiteviasta tai muusta vastaavasta, Lampinen totesi.

Hänen mukaansa bensiiniä löytyi myös miehen vaatteista, mitkä tukivat rikosepäilyä. Mies itse kiistää sytyttäneensä palon, mutta hän on sitä mieltä, että joku on sen tahallaan sytyttänyt.

– (Mies) ei ole nähnyt tulen sytyttäjää tai syttymissyytä, miehen asianajaja Dani Palviainen sanoi oikeudessa.

Mies syytti asiasta Suomen valtiota ja Vatikaania.

– Hän on esittänyt, että erilaisia tahoja olisi tulipalon taustalla, Lampinen kertoi.

– Hän on kertonut, että hänet on lavastettu syylliseksi, että yhtenä tahona olisi Vatikaani, toisena Suomen valtio, Lampinen totesi.

Lue lisää: Kumppaninsa murhasta ja lastensa murhan yrityksistä syytetty isä: Vatikaani tai Suomen valtio yritti lavastaa minut syylliseksi

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on määrännyt miehen mielentilan tutkittavaksi, mutta sairaalan kiireiden vuoksi mielentilatutkimusta ei ole ehditty aloittaa.

Käsittely Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa jatkuu maanantain lisäksi torstaina ja perjantaina. Miestä itseään on määrä kuulla torstaina. Jos mies tuomitaan niistä rikoksista, joita syyttäjä häntä syyttää, ainut rangaistus on elinkautinen vankeusrangaistus, mikäli mies oli tapahtumien aikaan syyntakeinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?