Kumppaninsa murhasta ja lastensa murhan yrityksistä syytetty isä: Vatikaani tai Suomen valtio yritti lavastaa minut syylliseksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kumppaninsa murhasta ja lastensa murhan yrityksistä syytetty isä: Vatikaani tai Suomen valtio yritti lavastaa minut syylliseksi

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa kuultiin maanantaiaamulla hämmentäviä väitteitä siitä, mitkä tahot olisivat vastuussa Seinäjoella viime vuonna tapahtuneesta tuhopoltosta.

13.8.2018 11:28

51-vuotiasta perheenisää syytetään tuhopoltosta, murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä. Syytteiden mukaan hän sytytti perheen omakotitalon tahallaan tuleen Seinäjoella 21.9.2017.

Miehen lisäksi tapahtumien aikaan talon sisällä olivat hänen avopuolisonsa, sekä pariskunnan 6-vuotias tyttö ja 3-vuotias poika. Savusukeltajat löysivät perheenäidin ja tytön tajuttomina makuuhuoneesta. Heidän sydämensä olivat pysähtyneet.

Elvytyksistä huolimatta perheenäiti menehtyi. Sen sijaan tytär saatiin elvytettyä henkiin, mutta syyttäjän mukaan hän sai vakavan aivovaurion. Lääkärien arvioiden mukaan edellytykset toipumiseen ovat huonot.

Perheenisä ja poika kävelivät itse palavasta talosta. Poika selvisi fyysisiltä vammoilta, isä sai palovammoja.

Syyttäjän mukaan mies sytytti palon tahallaan palamaan. Syyttäjän mukaan ennen palon syttymistä mies riiteli avopuolisonsa kanssa, ja löi tätä tuntemattomalla esineellä päähän.

– (Hän) on ottanut viiden litran kanisterin pienmoottoribensiiniä, kaatanut bensiiniä asuinhuoneiden puolelle ja autotalliin ja sytyttänyt sen palamaan. Tulipalo on edennyt räjähdysmäisesti, kihlakunnansyyttäjä Kimmo Lampinen sanoi oikeudessa.

– Se mitä tarkkaan ottaen asunnossa on tapahtunut ennen palon syttymistä, sitä ei tarkalleen ottaen kukaan tiedä. (Mies) on tapahtuma-aamuna tullut kotiin pelaamasta jalkapalloa ja välittömästi sisälle päästyään tuli on lähtenyt räjähdysmäisesti päälle. (Mies) ei ole nähnyt tulen sytyttäjää tai syttymissyytä, miehen asianajaja Dani Palviainen sanoi oikeudessa.

Syytetty astui Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden eteen maanantaina.­

Perheenisä: Vatikaani tai Suomen valtio yrittää lavastaa minut

Rikoksista syytettyä perheenisää ei kuulla vielä tänään henkilökohtaisesti. Sen sijaan hänen ajatuksiaan tapahtumista kuultiin jo esittäminä.

Oikeudessa kävi ilmi, että miehen ja naisen yhteiselämä alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2007. Mies on Yhdysvaltain kansalainen, ja nainen on suomalainen. Pariskunta muutti Suomeen vuonna 2016, saman vuoden joulukuussa he asettuivat asumaan Seinäjoelle.

Taloon, jossa epäilty tuhopoltto tapahtui, perhe muutti vuoden 2017 toukokuussa. Kaksikko työskenteli Seinäjoella toimineessa yrityksessä, joka kehitteli erinäisiä keksintöjä. Mies kertoi poliisille, että yrityksen liiketoiminta keskittyi tietotekniikka-alaan, tarkemmin ottaen muun muassa tietojen salaamiseen ja purkuun sekä koodaamiseen.

– (Mies) on kertonut, että hänellä on kaksi patenttia Kiinassa ja Japanissa. Toinen näistä on moniulotteinen tietojentallennusohjelma, kihlakunnansyyttäjä Kimmo Lampinen sanoi oikeudessa.

Miehen kertoman mukaan patentit olisivat kahden tuhannen miljardin euron arvoisia. Mies kiistää itse rikosnimikkeet, ja hän väitti poliisille, että jokin taho olisi yrittänyt varastaa hänen patenttinsa. Mies väittääkin, että hän joutui lavastetuksi tuhopolton suhteen.

Mies oli itsekin sitä mieltä, että palo oli tahallaan sytytetty, mutta hän kiisti itse olleensa asialla. Hän syytti asiasta Suomen valtiota ja Vatikaania.

– Hän on esittänyt, että erilaisia tahoja olisi tulipalon taustalla.

– Hän on kertonut, että hänet on lavastettu syylliseksi, että yhtenä tahona olisi Vatikaani, toisena Suomen valtio, Lampinen totesi.

Esitutkintamateriaalin kuvaa palosta.­

Mies uskoi myös, että tuhopoltto olisi joltain osin myös naisen kehittelemä juoni. Mies uskoo, että hänen avopuolisonsa myös eläisi.

– Hän on esitutkinnassa ilmoittanut vakaana käsityksenään, että (nainen) elää, eikä ole kuollut, Lampinen totesi.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on määrännyt miehen mielentilan tutkittavaksi, mutta sairaalan kiireiden vuoksi mielentilatutkimusta ei ole ehditty aloittaa.

Selviääkö mahdollinen motiivi

Kihlakunnansyyttäjä Lampinen raotti istunnon tauolla mahdollista motiivia epäilylle tuhopoltolle. Hänen mukaansa tekojen taustalla saattaa olla jonkinlainen kiista perheen lapsista. Suomen rekistereissä äiti oli merkattu yksinhuoltajaksi. Pariskunta ei ollut naimisissa.

– Mahdollisena motiivina voi olla riita lapsista ja heidän huoltajuudestaan sekä heidän kasvattamisestaan.

– Tähän samaan ajankohtaan ajoittuu se, että lapsille on haettu suomalaista henkilötunnusta. Mahdollisesti juuri edellisenä päivänä (ennen epäiltyä tuhopolttoa) viranomaisilta on tullut tieto tästä, miten siinä on menetelty, Lampinen sanoo.

Oliko isä mahdollisesti suuttunut tästä?

– Sitä nyt ei tiedä, mikä se tarkkaan ottaen on ollut, Lampinen sanoo.

Se ei käynyt esitutkinnassa selville, haettiinko lapsille henkilötunnusta miehen tietämättä.

Lampinen kertoo myös, että tapahtumapäivänä miehen repusta, jonka hän heitti palavasta talosta päästyään maahan, löytyi hänen omansa ja lasten passit.

Käsittely Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa jatkuu maanantain lisäksi torstaina ja perjantaina. Miestä itseään on määrä kuulla torstaina. Jos mies tuomitaan niistä rikoksista, joita syyttäjä häntä syyttää, ainut rangaistus on elinkautinen vankeusrangaistus, mikäli mies oli tapahtumien aikaan syyntakeinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?