Uutuuskirja: Niinistö raivostui Kataisen hallitukselle – ”Ei EU voi kieltää minua tapaamasta Putinia”

Julkaistu:

Uutuuskirja
Uutuuskirjan mukaan presidentti Sauli Niinistö ajautui pahoin törmäyskurssille Jyrki Kataisen, Alexander Stubbin ja Carl Haglundin kanssa.
Maanantaina julkaistussa tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä kertovassa Mäntyniemen herra -kirjassa kerrotaan kovasta riidasta Suomen ulkopolitiikan johdossa.

Kirjassa kerrotaan, että Niinistö oli Krimin miehityksen aikoihin keväällä 2014 kovassa törmäyskurssissa presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa TP-UTVA:ssa pääministeri Jyrki Kataisen (kok), Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok) ja puolustusministeri Carl Haglundin (r) kanssa.

EU-maiden johto oli tehnyt Eurooppa-neuvostossa päätöksen EU:n ja Venäjän huippukokouksen perumisesta. Linjauksen mukaan jäsenmaiden ja Venäjän vakiintuneet, kahdenväliset kokoukset pantiin jäihin. Linjaus koski myös Suomen ja Venäjän presidenttien kahdenvälisiä tapaamisia.

Hallitus ja presidentti ottivat päätöksen vuoksi yhteen TP-UTVA:ssa huhtikuussa. Ulkoministerinä ollut Erkki Tuomioja (sd) muisti kirjan mukaan kiihkeän kevään hyvin.

– Kokoomuslainen pääministeri oli tämän hyväksymässä eikä ollut kertonut mitään presidentille, Tuomioja kertoi.

Kirjan mukaan Niinistö oli tuohtunut ja jopa raivostunut.

– Ei EU voi kieltää minua pitämästä yhteyttä Vladimir Putiniin ja tapaamasta Putinia, oli presidentti kertonut kirjan mukaan.

Elokuussa 2014 Niinistö ilmoitti matkustavansa Sotshiin Putinia tapaamaan.

Lue myös: Uutuuskirja Sauli Niinistöstä: Tanja Karpela arvostaa seurusteluajan ”kallisarvoisia muistoja”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt