Syyte: Perheenisä murhasi kumppaninsa julmalla tavalla, yritti polttaa myös lapsensa elävältä Seinäjoella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyte: Perheenisä murhasi kumppaninsa julmalla tavalla, yritti polttaa myös lapsensa elävältä Seinäjoella

Murhaoikeudenkäynti seinäjokelaista perheenisää vastaan alkoi Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa maanantaiaamulla. Syytetty ei peittänyt kasvojaan istunnon alussa.

13.8.2018 9:54

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa Seinäjoella, salissa numero 1 palataan maanantaina viime vuoden syyskuisiin tapahtumiin, jotka ovat järkyttäneet syvästi seinäjokelaisia.

Syyttäjän mukaan 51-vuotias perheenisä sytytti perheen omakotitalon tahallaan palamaan Seinäjoen Pohjan kaupunginosassa, minkä seurauksena hänen noin 40-vuotias kumppaninsa menehtyi. Palavassa talossa oli myös mies itse, sekä pariskunnan 6-vuotias tyttö ja 3-vuotias poika.

Tyttö sai erittäin pahoja vammoja, häntä ei ole voitu kuulla ollenkaan tapahtumista. 3-vuotias poika välttyi fyysisiltä vammoilta, mutta isä oli itse vammojensa takia useita viikkoja sairaalahoidossa. Hänen tilansa oli jopa kriittinen.

Tänään maanantaina hän asteli Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuteen omin jaloin. Mies ei peitellyt kasvojaan. Hän kuunteli syytteidenlukua rauhallisen oloisena.

Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta, kahdesta murhan yrityksestä sekä tuhotyöstä. Kihlakunnansyyttäjä Kimmo Lampisen mukaan miehen teot olivat erityisen raakoja ja julmia.

Näin tapahtumat etenivät talossa

Syyttäjän mukaan mies oli ensin riidellyt kumppaninsa kanssa, ja lyönyt avopuolisoaan ”tuntemattomaksi” jääneellä esineellä päähän. Sen jälkeen hän on syyttäjän mukaan sytyttänyt omakotitalon tuleen.

– (Hän) on ottanut viiden litran kanisterin pienmoottoribensiiniä, kaatanut bensiiniä asuinhuoneiden puolelle ja autotalliin ja sytyttänyt sen palamaan. Tulipalo on edennyt räjähdysmäisesti, kihlakunnansyyttäjä Kimmo Lampinen sanoi oikeudessa.

Savusukeltajat löysivät naisen talon makuuhuoneesta. Elvytysyrityksistä huolimatta hän menehtyi häkämyrkytykseen, syyttäjä totesi.

– Teko on tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä sanoi.

Savusukeltajat löysivät samasta huoneesta myös pariskunnan 6-vuotiaan tyttären. Hänellä oli sydämenpysähdys.

– Ensihoidon henkilöstö on onnistunut palauttamaan (tytön) sydämen toiminnot. Hän on kuitenkin vammautunut saaden vaikean aivovaurion. Edellytykset vauriosta kuntoutumiseen ovat lääkärin arvion mukaan huonot, Lampinen selvitti.

Perheen 3-vuotias poika pääsi talosta omin voimin. Myös perheenisä pääsi itse talosta. Hänen vaatteensa olivat kuitenkin tulessa.

– Tulipalosta hänelle on tullut hengitystiepalovamma ja 10–19 prosenttia kehon pinnasta käsittävät käsien syvät palovammat, syyttäjä totesi.

Mies itse kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

– (Mies) myöntää sen, että kyseessä täytyy olla tahallaan sytytetty tulipalo, mutta kiistää olleensa se henkilö, joka on tulipalon sytyttänyt, miehen asianajaja Dani Palviainen sanoi oikeudessa.

– (Hän) kiistää sen, että olisi (naisen) kanssa riidellyt taikka lyönyt millään esineellä päähän, hän kiistää myös bensiinin kaatamisen ja sytyttämisen, Palviainen totesi.

Lapset vaativat isältään kymmenientuhansien eurojen korvauksia. Myös menehtyneen naisen omaisten korvausvaade nousee kymmeniintuhansiin euroihin.

Ei aiempaa rikostaustaa

Perheenisä on Yhdysvaltain kansalainen. Hän muutti avovaimonsa ja lasten kanssa Suomeen vain noin vuotta aiemmin kuin epäilty tuhopoltto tapahtui. Epäilty tuhopoltto tapahtui 21.9.2017.

Perhe oli asunut ennen Suomeen muuttoa ulkomailla, enimmäkseen Yhdysvalloissa.

Lapset syntyivät Yhdysvalloissa, mutta heillä on ollut Suomen kansalaisuus. Myös äiti oli suomalainen. Isällä ei ole aiempia epäiltyjä rikoksia kontollaan Suomessa.

Murhaoikeudenkäyntiä käydään maanantain lisäksi torstaina ja perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?