Sipilä: Venäjä ei ole päässyt vaikuttamaan Suomen Nato-keskusteluun

Sipilä: Monet maat yrittävät vaikuttaa muiden maiden asioihin erilaisilla hybridivaikuttamisen keinoilla.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Venäjä ei ole todellisuudessa päässyt vaikuttamaan Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluihin. IS kertoi Yhdysvaltain salaisesta diplomaattisähkeestä eilen.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Venäjän väitetyllä pyrkimyksellä vaikuttaa Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluihin ei ole ollut todellista vaikutusta.

– Ei se ole vaikuttanut, kyllä suomalaiset osaavat tässä asiassa tehdä itse päätöksiä, sekä suomalaiset poliitikot että ihmiset.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoi useille diplomaateilleen salaisessa sähkeessä kaksi vuotta sitten, että Venäjä on käyttänyt huomattavasti aikaa ja vaivaa Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluihin vaikuttamiseksi.

Ilta-Sanomat uutisoi eilen, että yhdysvaltalaisen Buzzfeed-sivusto sai tietopyynnön avulla sähkeen osittain nähtäväkseen. Suuria osia sähkeestä on yhä salattu.

Sähkeen mukaan Suomeen kohdistettujen tiettävästi Venäjä-johtoisten ”mediahyökkäysten” tarkoitus oli herättää epäilyksiä sotilasliitto Natoon liittymisestä ja lisätä epäluottamusta kansalaisten ja päättäjien välillä.

Lue lisää: Yhdysvaltojen salainen diplomaattisähke: Venäjä lietsoi Suomessa epäluottamusta kansalaisten ja päättäjien välille

Sipilän mukaan suomalaisten pitää olla yhä paremmin varautuneita.

– Vaikuttamista on, ja se lisääntyy jatkuvasti. Monet maat yrittävät vaikuttaa muiden maiden asioihin erilaisilla hybridivaikuttamisen keinoilla.

Sipilän mukaan aiheeseen liittyen Suomi tekee yhteistyötä muiden EU-maiden, muun muassa Viron kanssa.

Sipilä puhui medialle Eesti–Soome-pyöräilytapahtuman yhteydessä.

Sipilä ja Viron pääministeri Jüri Ratas osallistuvat Helsingissä 12. elokuuta järjestettävään Viron 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistavaan pyöräilytapahtumaan.

  • Katso video: Pääministerit Sipilä ja Ratas Eesti-Soome-pyöräilytapahtumassa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?