Kotimaa

Sipilä: Maatalouden avuksi valmistellaan täsmä­toimia – ”Kriisiapua tarvitaan”

Julkaistu:

Sipilä kommentoi sunnuntaina maatalouden ahdinkoa ja verotusta.
Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitusohjelmassa on tehty verojen keventämisestä selkeät kirjaukset.

– Se pieni liikkumavara, mitä meillä on, on päätetty käyttää kaikkein pienimpien etuuksien, kuten päivärahojen ja takuueläkkeen, korotukseen ja työllisyyden vahvistamiseen. (...) Keskustan tavoite on suunnata näitä kevennyksiä pieni- ja keskituloisille.

Sipilän mukaan budjettiriiheen tehtävässä ehdotuksessa on selkeä kirjaus siitä, että verotus ei saa kiristyä tällä kaudella.

– Niissä raameissa tehdään budjettiriihessä päätöksiä. (...) Tärkeintä minusta on vahvistaa tätä erittäin hyvää työllisyyskehitystä, joka Suomessa on.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Silloin kun ollaan suhdannehuipussa, pitäisi ylijäämääkin jo tulla ja tässä tapauksessa alijäämän olla mahdollisimman pieni, Sipilä sanoi STT:n mukaan.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on 1,7 miljardia euroa alijäämäinen. Sipilän mukaan valtiontalouden pieni liikkumavara on päätetty käyttää vähimmäispäivärahojen ja takuueläkkeiden korotuksiin sekä työllisyyden vahvistamiseen. Keskeiset linjaukset esimerkiksi veropolitiikan osalta tehdään vasta hallituksen budjettiriihessä elokuun lopulla.

Maataloudelle apua

Sipilän mukaan Suomessa on hyvä yhteisymmärrys siitä, että maatalouteen tarvitaan kriisiapua huonon satotilanteen vuoksi.

– Olen keskustellut valtiovarainministerin kanssa useaan otteeseen. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän johdolla valmistellaan täsmätoimia, joiden suuruudesta ei ole vielä tietoa eikä esitystäkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Uskon, että Suomessa on suuri yhteisymmärrys, että myös kriisiapua tarvitaan huonon satotilanteen vuoksi, Sipilä sanoi STT:n mukaan.

Sipilä kertoo, että hän on seurannut maatalouden tilanteesta uutisointia ”äärimmäisellä huolestuneisuudella”.

– Kannattavuus on muutenkin huonolla uralla, ja nyt tulee toinen huono satovuosi. Viime kesänä satoi liikaa ja nyt on kuivuusongelma.

Sipilä huomauttaa, että maan maatalouden tilanteessa on suuria eroja, sillä osalla tiloista on mennyt koko sato ja osan sato on lähellä normaalia.

Maatalouden ohella Sipilä nosti esiin myös lisätoimet Itämeren suojelun kohentamiseksi. Toimia valmistellaan parhaillaan ympäristöministeriössä.

Sipilä puhui medialle Eesti–Soome-pyöräilytapahtuman yhteydessä.

Sipilä ja Viron pääministeri Jüri Ratas osallistuvat Helsingissä 12. elokuuta järjestettävään Viron 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistavaan pyöräilytapahtumaan.
  • Katso video jutun alusta: Pääministerit Sipilä ja Ratas Eesti-Soome-pyöräilytapahtumassa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt