Hihat paloivat moporalliin – onko tässä syypää: ”Eihän kullannuppuja voi kieltää tai puhutella” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hihat paloivat moporalliin – onko tässä syypää: ”Eihän kullannuppuja voi kieltää tai puhutella”

Poliisi: Kun isot mopoletkat ajelevat keskellä yötä ja nukutaan ikkunat auki, se varmuudella aiheuttaa häiriötä.

Mopoilijoista tehdyt valitukset työllistivät Itä-Suomen poliisia lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

12.8.2018 16:38

Itä-Suomen poliisi sai lauantain ja sunnuntain välisenä yönä poikkeuksellisen paljon mopoihin liittyviä tehtäviä.

Kaikkiaan poliisi sai yön aikana 35 tehtävää liittyen mopoihin, kertoo yleisjohtaja, komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

– Toki aamuyön tunteina hiljeni, kaikkiaan ilmoituksia tuli poikkeuksellisen paljon. Tavallisena viikonloppuyönä ilmoituksia tulee 5–10.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin Itä-Suomen poliisin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kirjoittamasta twiitistä, jossa poliisi kertoi saaneensa iltaseitsemän ja puolenyön välillä kymmeniä mopoihin liittyviä tehtäviä.

– Näihin ei millään lauantaiyönä ehditä. Mites on vanhemmat; kiinnostaako jälkikasvun tekemiset? twiittasi poliisi.

Lue lisää: Poliisin mitta täyttyi mopoilijoiden aiheuttamiin tehtäviin: ”Mites on vanhemmat; kiinnostaako jälkikasvun tekemiset?”

IS:n mopouutinen kirvoitti myös vilkkaan keskustelun. Osa puolusti mopoilijoita ja arvioi, että Suomessa on asiat hyvin, kun poliisilla on aikaa puuttua ”pikkujuttuihin”.

– Miettikää, jos autoilijoista valitettaisiin samaan tahtiin!, puuskahtaa nimimerkki Johtaha.

– Onneksi Suomessa ei ole huumeongelmaa, jengi- ja ammattirikollisuutta, niin voidaan keskittyä yhteiskuntajärjestystä uhkaavaan asiaan, mopoihin, arveli nimimerkki Miuku ironiseen sävyyn.

Moni penäsi vanhempien vastuuta ja arveli, että nykyinen ”vapaa kasvatus” on johtanut nuorten holtittomaan mopokäyttäytymiseen.

– Vanhemmat viettävät mieluummin aikaa muualla, välittämättä, mitä heidän ”kullannuput” puuhaa. Ihmettelen, mitä he (nuoret) tekevät yöllä esim. kello 24 jälkeen ulkona. Eihän ”kullannuppuja” voi kieltää tai puhutella. Saavat niitä ”kuuluisia” estoja ja traumoja, nimimerkki Mielipide kirjoittaa.

– Tervetuloa luomulapsien aikakaudelle. Se ainoa piltti (olettaen, että kissa- tai koiralauma ei ole täyttänyt lapsen paikkaa) saa tulla ja mennä mielensä mukaan, käyden kotona vain syömässä ja haistattelemassa, nimimerkki Zuul arvostelee.

Viimeinen lomaviikonloppu

Komisario Koistinen arvelee, että viimeinen kesälomaviikonloppu on saanut mopoilijat liikkeelle.

– Osittain kyseessä olivat todennäköisesti myös järjestetyt mopomiitit.

Koulut alkavat eri päivinä ympäri Suomen. Syyslukukausi käynnistyy elokuun 8. ja 15. päivän välisenä aikana.

Poikkeuksellisen lämmin kesä on vaikuttanut mopoista tehtyjen ilmoitusten määrään.

– Kun on lämmintä, voi viettää aikaa yölläkin ulkona, ja vastaavasti ihmiset nukkuvat ikkunat auki, mikä korostaa meluhaittaa. Tämä alkoi kesäkuussa, kun ilmat lämpenivät, ja ilmoituksia on riittänyt tänne elokuulle asti. Olemme saaneet tavallista kesää enemmän ilmoituksia ja pyyntöjä siitä, että tulisimme valvomaan, Koistinen kertoo.

Tästä kertoo myös nimimerkki Remo:

– Ei ole mukavaa, kun joka yö (21-05) mopot ja muut pärisijät pörräävät koko ajan! Yritä siinä nukkua! Ja kun on ollut vielä helteiset yöt ja ikkunoita on ollut pakko pitää auki, niin nukkumisesta ei ole tullut mitään!

Koistinen huomauttaa, että isoista mopoletkoista voi meluhaitan lisäksi olla vaaraa liikenteelle, jos mopot ajavat isoina ryppäinä kovalla vauhdilla.

– Tietenkin se, mikä koetaan häiriöksi, on aina subjektiivinen kokemus. Kun isot mopoletkat ajelevat keskellä yötä ja nukutaan ikkunat auki, se varmuudella aiheuttaa häiriötä.

Osa lukijoista toivoi, että poliisi sakottaisi mopoilijoita herkemmin ja sakot menisivät vanhempien maksettavaksi.

– Sakkoa vaan kylmästi kaikista rikkeistä säälimättä, kyllä se pappa viimein kyllästyy maksamaan, nimimerkki Ponzo kynäili.

Mopoautojen ”poppikoneista” valituksia

Komisario Reijo Pennanen Lounais-Suomen poliisilaitokselta arvelee, että Lounais-Suomen poliisi ei ole saanut tänä kesänä tavallista enempää valituksia mopoista.

– Veikkaisin jopa, että määrä on vähempi. Ilmoitukset eivät kuitenkaan ole loppuneet, sillä kyllähän mopoista valitetaan.

Pennasen mukaan yksi selitys mopoihin liittyvien tehtävien määrälle on se, että mopo ei välttämättä kiinnosta nuoria samalla tavalla kuin vielä 10–20 vuotta sitten.

– Silloinhan mopo oli nuorten pääsääntöinen kulkuväline, mutta nyt osa on siirtynyt mopoautoihin, ja osa odottelee ajokortti-ikää.

Mopoautot aiheuttavat erilaista meluhaittaa kuin mopot.

– Mopoautot ovat tietenkin hiljaisempia, mutta niissä voi olla melkoiset poppikoneet, joista on tullut kesän aikana jonkin verran valituksia, Pennanen kertoo.

Vanhempi konstaapeli Janne Törmänen Oulun poliisilaitokselta kertoo, että mopojen meluhaitoista soitellaan joka kesä.

– Käsittääkseni häiriötä ei ole nyt ollut tavallista enempää. Lisäksi mopoautoista ei tietenkään samanlaista mölyä kuulu. Sähkömopothan olisivat meluton vaihtoehto mopolla ajamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?