Kotimaa

IS selvitti: Näin maakuntien kansan­edustajat asuvat Helsingissä – asuntojen koossa hirmuisia eroja

Julkaistu: , Päivitetty:

Asunnot
Vuokrat eivät ole kansanedustajilla sen korkeammilla kuin muillakaan. Ainakin kolme edustajaa onnistuu jäämään voitolle kulukorvauksen jälkeen. Eduskunnan hallintojohtaja ei kuitenkaan näe asiassa ongelmaa.
Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirin ulkopuolisista kansanedustajista hieman yli puolet eli 70 on kakkosasunnossaan vuokralla tai alivuokralla.

Omistus- tai osaomistus asunnosta on 65:lla. Lukuun ei sisälly muun muassa pääministeri Juha Sipilää (kesk), joka on toimittanut kakkosasuntoselvityksen eduskuntaan, muttei saa tukea, sillä hänen asuntonsa on Sipoossa.

Helsingin tai Uudenmaan vaalipiirin ulkopuolelta valittu kansanedustaja saa kulukorvausta 1315,75 euroa, mikäli hän ei hanki kakkosasuntoa pääkaupunkiseudulta.

Jos edustaja päätyy kakkosasunnon hankkimiseen ja selvittää sen eduskunnalle, tulee hän saamaan 493,40 euroa enemmän kuukaudessa eli yhteensä 1809,15 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähes jokainen maakunnista valituista edustajista on hankkinut kakkosasunnon pääkaupunkiseudulta, näistä vain jokunen Helsingin ulkopuolelta.

Luvut perustuvat vaalikauden alussa tehtyihin kakkosasuntojen selvityksiin. Kansanedustajien selvitykset olivat kuitenkin monenkirjavia, ja vähimmillään niistä selvisi vain asumismuoto ja osoite, joka kuitenkin oli tiedoissa peitettynä

Suurimmat asunnot Sipilä poisluettuna niistä, joiden neliömäärä selvisi tämän edustajakauden papereista, on Harri Jaskarilla (kok), Ville Niinistöllä (vihr) ja Olli Immosella (ps).

Näistä Immonen kuitenkin kertoo, ettei nosta korotettua kulukorvausta, sillä hänen asuntonsa ei sijaitse pääkaupunkiseudulla vaan kehyskunnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aavaa tilaa sisältävissä asunnoissa asuvista Niinistö ja Jaskari omistavat tai osaomistavat asuntonsa, Immonen asuu asumisoikeudella.

Immonen sanoo, että asumisoikeudessa yhdistyy parhaat puolet vuokra- ja omistusasumisesta, hän maksaa asunnostaan 1070 euron vastiketta.


Jaskarin asunnossa neliöitä on rutkasti: 155. Niinistö ei jää kauaksi 123 neliöllään ja Immonenkin mahtuu hengittämään 89 neliön huoneistossa. Toisaalta Immonen toteaa, ettei talo ole kovinkaan tilava, kun ottaa huomioon, että siellä asuu myös hänen vaimonsa ja lapsensa.

Tila-asujista Jaskari ei vastannut yhteydenottoon. Niinistö puolestaan ei nähnyt tarvetta kommentoida.

Pienimmässä asunnossa yöpyy Johanna Ojala-Niemelä (sdp). Hän kuitenkin omistaa 16,4 neliön yhden huoneen asuntonsa.

Kooltaan se on ollut Ojala-Niemelälle sopiva, sillä korkeussuunnassa tilaa on hyvin.

– Sinne mahtuu parvisänky hyvin.

Ojala-Niemelä osti sen jo ennen kansanedustajuutta toimiessaan eduskunta-avustajana. Aiemmin hän oli ollut samassa asunnossa vuokralla ja kiintynyt tuolloin siihen.

Neliöillä ei juhli myöskään 18 neliön yksiön omistava Anna Kontula (vas).


Vuokrien keskiarvo kakkosasuntoon tukia saavilla edustajilla on tämän vaalikauden aikana selvitettyjen tietojen mukaan noin 879 euroa. Vuokra-asuntojen keskikoko on 45 neliömetriä.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden keskimääräinen vapaarahoitteisen asunnon keskivuokra koko Helsingissä oli vain reilut kymmenen euroa matalampi, kuin kansanedustajien keskiarvo.

Ainakin kolme edustajaa onnistui löytämään itselleen korotetun kulukorvauksen lisäosaa pienempivuokraisen asunnon.

Vuokra-asujista alle 493,40 eurolla selviävät Olli-Poika Parviainen (vihr), Juho Eerola (ps) ja Tiina Elovaara (sin). Parviaisella vuokra oli selvitystä tehdessä hämmentävän matala 230, eikä Eerolakaan maksanut kuin 20 euroa enemmän. Parviaisen Mannerheimintien kaksio on kooltaan 40 neliötä ja Oulunkylän suunnalla asuva Eerolakin elelee mukavassa 3 huoneen ja keittiön asunnossa.

Elovaara puolestaan on sopinut kimppakämppäjärjestelystä, jossa vuokranantaja voi viettää aikaa asunnossa. Elovaaran valmiiksi kalustettu yksiö kustantaa 450 euroa kuukaudessa. Jokainen aiemmin mainituista kulukorvauksen alle yltävästä on alivuokralla.


Parviaisen kakkosasunnon omistaa hänen äitinsä, mikä selittää osaltaan halpaa vuokraa. Asunnon markkina-arvo on Aamulehden mukaan 1000 euron paikkeilla.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan ei ole mitään ongelmaa siinä, että kulukorvaus ylittää kuukausittaiset kulut.

– Se ei ole laitonta eikä edes kikkailua. Jos katsottaisiin 2000-luvun alkua, kulukorvausta halvemmalla eläneitä olisi varmasti useampi kuin muutama.

Rauhio muistuttaakin, ettei kulukorvaus ole noussut muun hintatason myötä, eikä se näin ollen vastaa sille aikoinaan säädettyä ajatusta. Hänen mielestään kulukorvaus on hyvä, joskin sen voisi laittaa vastaamaan nykyaikaa. Loppujen lopuksi Kulukorvaus on Rauhion mukaan kuitenkin perusteltu.

– Pitää muistaa, että valtaosan kuluja rahamäärä ei korvaa alkuunkaan.

Omistusasuntojen keskihinta edustajilla oli 269 546 euroa. Lukua voi pitää korkeintaan suuntaa antavana, sillä osa hintatiedoista oli peitetty ja vain noin puolesta asunnoista selvisi ostohinta tämän vaalikauden selvityksissä.

Tämä selittyy sillä, että useamman kauden kansanedustajista suuren osan kakkosasunto on omistusasunto. Useamman kauden kansanedustajan ei ole pakko selvittää kakkosasumisjärjestelyjään, jos asumisjärjestelyt eivät ole vaalikausien välissä muuttuneet.

Niinpä moni eduskuntakonkareista onkin selvittänyt omistusasumisensa jo aiemmin.

Lisäksi ostohintojen luotettavuutta laskee, että osa hinnoista on ilmoitettu kauppahintoina vaikka suurin osa onkin velattomia hintoja.

Vaalikauden tietojen mukaan ylivoimaisesti kallein asunto on Ville Niinistöllä. Vihreiden ex-puheenjohtajan asunnon hinta nousi jopa 609 000 euroon. Myös Markku Eestilän (kok) 74,5 neliöisen kolmen huoneen, keittiön ja suihkun kokonaisuuden velaton hinta 520 000.


Eestilä osti asunnon noustessaan kansanedustajaksi vuonna 2011. Hän pohti tuolloin myös vuokra-asuntoa, mutta päätyi omistusasumiseen, sillä Helsingin asuntojen hinnat eivät tule todennäköisesti laskemaan.

– Osaksi otin velkaa ja osaksi maksoin sen omalla rahalla.

Tuesta Eestilä on sitä mieltä, että se on järkevä.

– Realiteetti on, että kansanedustaja pitää asua Helsingissä. Mielestäni kulukorvaus on hyvin sujuva, enkä todellakaan toivo, että kuitteja ryhdyttäisiin peräämään. Kun annetaan jokin tietty korvaus, niin kenelläkään ei ole siihen sanomista. Jos onnistuu asumaan halvemmalla, niin hyvä hänelle. Jos asuu kalliimmalla, niin maksaa loppuosan itse.

Tuen suuruuteen Eestilä ei kuitenkaan ota kantaa.

Omistusasujat saavat kulukorvausta täysin samoin kuin vuokralla asuvatkin, eikä se lakkaa vaikka asunto olisi kokonaan maksettu. Näin ollen voi olla, että vuosikymmeniä palvellut kansanedustaja ”tienaa” kulukorvauksilla, kun velkaa ei ole enää lyhennettävänä.

– Käytännössä kuitenkin pitää olla aikamoinen velho, että jäisi voitolle lainan lyhennyksen ja yhtiövastikkeen maksun jälkeen, hallintojohtaja Rauhio toteaa.

Hänen mielestään onkin turha pelätä sitä, että kansanedustajat onnistuisivat hankkimaan arvokkaita asuntoja veronmaksajien piikkiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt