Kotimaa

Jari Sillanpää poliisille: Manageri hankki nesteytyspussit

Julkaistu: , Päivitetty:

Jari Sillanpää kertoi poliisille, että huumeista palautumiseen käytetyt nesteytyspussit hankki sairaanhoitajana työskentelevä manageri.
Laulaja Jari Sillanpää käytti suonensisäistä nesteytystä palautuakseen metamfetamiinin käytön ja juhlinnan aiheuttamista rasituksista. Palauttava nesteyttäminen tuli ilmi rikostutkinnassa jo syksyllä 2017, jolloin Sillanpää kärähti ensimmäisen kerran huumausaineen käyttörikoksesta.

Tällä viikolla Sillanpäälle luettiin Helsingin käräjäoikeudessa kaksi vakavampaa huumausainerikosta. Hän myönsi oikeudessa hankkineensa, käyttäneensä ja tarjonneensa yhteensä noin 128 grammaa metamfetamiinia vuosina 2014–2018.

Tuoreemman jutun esitutkinnassa Sillanpää teki yllättävän paljastuksen. Maaliskuussa tehdyssä kuulustelussa Sillanpää kertoi poliisille, että nesteytyspussit hänelle hankki hänen managerinsa Anne Nieminen, joka on varsinaiselta ammatiltaan sairaanhoitaja.

Sillanpään fanikerhon vetäjänä, assistenttina ja managerina vuosia toiminut Nieminen on sairaanhoitajana Valviran laillistama terveydenhuollon ammattilainen. Hän työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) lasten syöpäosastolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sillanpään kuulustelu eteni seuraavasti:

Poliisi: Kun olit kiinniotettuna syksyllä 2017 huumaantuneena ajamisesta, niin suoritetuissa kotietsinnöissä havaittiin asunnollasi olevan nesteytyspusseja. Mistä olit hankkinut nämä pussit?

Sillanpää: – Anne Niemiseltä.

Onko sinulla vielä näitä nesteytyspusseja hallussasi?

– On, Lönnrotinkadulla.

Onko nesteytyspussit määrätty sinulle?

– Ei, se oli meidän ja Annen yhteinen juttu kun tiedettiin, että nesteytys palauttaa kaikista aineista. Se on meidän keino palautua.

(Puhuessaan ”meistä” Sillanpää ilmeisesti viittaa itseensä ja kumppaniinsa Siim Bahmatsoviin, joka oli mainittu kuulustelussa hetkeä ennen kuin nesteytyspussit tulivat puheeksi.)

Sillanpää käytti palautuakseen natriumkaliumnestettä. Se on nesteytyksissä yleisesti käytetty suolaliuos.

– Kun käyttää tällaista ainetta, niin kehon palautumiseen käytän näitä pusseja. Nesteytän siis itse itseni, Sillanpää sanoi syksyn 2017 poliisikuulustelussa.

Normaalissa hoidollisessa käytössä tiputuksen eli infuusion laittajalta vaaditaan ammatillinen pätevyys, koulutus ja osaaminen, joka täytyy todistaa säännöllisin väliajoin näyttökokeessa.

Taitamattoman tekemään infuusioon sisältyy merkittäviä riskejä. Puhtauteen ja hygieniaan liittyvä infektioriski on aina olemassa, kun tunkeudutaan kehon sisään.

Osaamattomuus taas voi kostautua myös vaikkapa ilmakuplana, joka pahimmillaan voi olla hengenvaarallinen. Myös ylinesteytyksen riski on olemassa.

Infuusionesteitä ei voi Suomessa ostaa noin vain kaupan hyllyltä. Ne ovat apteekeissa ja lääketukuissa ammattilaisille tarkoitettua tilaustavaraa. Lääkkeiksi luokitellut tuotteet vaativat reseptin.

Nesteytys on lähtökohtaisesti sairauksien hoidossa käytetty menetelmä. Väärinkäytöksiä on paljastunut muun muassa urheilun dopingtapausten yhteydessä.

Nieminen kommentoi Sillanpään huumekohua IS:n haastattelussa viime lauantaina (4.8.).

– Se on elämää. Olemme olleet tässä niin pitkään ja niin tiiviisti yhdessä Jarin kanssa, että ei tämä vuosi ole meidän väleihin vaikuttanut. Jokaisella on omat ongelmansa, ja mun motto on, että asioilla on tapana järjestyä, Nieminen sanoi tuolloin.

Niemistä ei ole Sillanpään huumejutun yhteydessä epäilty mistään rikoksesta, eikä poliisi kuullut häntä esitutkinnassa muussakaan roolissa kuten todistajana.

Eilen perjantaina Nieminen ei kommentoinut Sillanpään esitutkintakertomuksia. Hän ei myöskään vastannut IS:n lähettämiin kysymyksiin, jotka koskivat muun muassa sitä, mistä ja miten Sillanpään nesteytyspussit oli hankittu.