Kotimaa

Ruotsin ukkosmyräkkä riehuu jo Suomessa – näin salamarintama etenee kohti itää

Julkaistu:

Sää
Uusia ukkoskuuroja voi illan myötä nousta Etelä- ja Itä-Lappiin. Pahimmillaan tuulet ovat yltyneet merialueilla myrskylukemiin.
Ruotsissa aiemmin päivällä riehunut raju ukkosrintama on saavuttanut jo laajalti Suomen länsirannikon ja Pohjanmaan. Lisäksi ukkossoluja on noussut Koillismaalle ja Suomenlahdelle.

– Ukkosrintama liikkuu kohti Pohjois-Pohjanmaan länsiosaa. Suomenlahdelta Riianlahdelta nousee ukkossoluja kohti Suomenlahden itäosaa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Lue myös: Kuvat: Näin Ruotsin ”ykkösluokan” ukkosrintama rantautuu tänään Suomeen

Ruotsissa Johanne-nimen saanut ukkosmyrsky on laantunut matkallaan Suomeen ja salamointi on ollut heikkoa ja kohtalaista. Uusia ukkoskuuroja voi illan myötä nousta Etelä- ja Itä-Lappiin.

– Tähän mennessä on tullut 350 maasalamaa. Ukkoset ovat keskittyneet länsirannikolle ja jonkun verran salamointia on ollut Kainuussa ja Koillismaan alueella, Tuomala kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ukkonen yltyi rajuksi aiemmin päivällä Merenkurkun alueella. Lounais-Suomen rannikolla tuulet puhalsivat puuskissa 20 metriä sekunnissa. Kauhajoella tuulet ovat yltyneet puuskissa lähes 18 metriin sekunnissa. Sisämaassa tuulennopeudet jäävät puuskissa 12–18 metriin sekunnissa.


Ukkosrintama ohittaa tämänhetkisten tietojen mukaan pääkaupunkiseudun, mutta Porkkalanniemen sadekuurot saattavat levitä myöhemmin illalla Helsingin seudulle.

– Pääsääntöisesti sateet menevät etelän kautta ohitse. Sadealue on aika kapea etelärannikolta Keski-Pohjanmaalle. Vettä tulee vähän enemmän Keski-Pohjanmaan alueella ja Länsi-Lapissa.

Ukkosrintama etenee parhaillaan itään päin ja voi nousta seuraavaksi Itä-Lappiin. Ukkoset leviävät itärajalle puoleen yöhön mennessä. Aamuun mennessä myräkkä laantuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Aamuyön tunteina voi vielä nousta mereltä voi nousta vielä kuuroja itärajan pintaan. Tilanne on ohi lauantaiaamun aikana.

Lapissa sää pysyy vielä lauantaina epävakaisena ja sateisena. Maan etelä- ja keskiosissa sää poutaantuu.

Todistitko hienoa sääilmiötä? Lähetä Ilta-Sanomiin kuva multimediaviestinä numeroon 13456, WhatsAppilla numeroon 040 660 9019 tai sähköpostin liitteenä osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi. Videon voit lähettää osoitteeseen videot@is.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt