Kotimaa

Kuvat: Näin Ruotsin ”ykkösluokan” ukkosrintama rantautuu tänään Suomeen – tänne se iskee kovimmin

Julkaistu:

Rintama saavuttaa Suomen länsiosat ehkä kello 15 jälkeen.
Ruotsissa Johanne-nimen saanut myrsky on liikkunut perjantaina puoleen päivään mennessä Tukholman itäpuolelle. Rintamaan liittyy kuurosateita, kovaa puuskittaista tuulta sekä ukkosta.

Aftonbladetin mukaan paikallinen meterologian laitos on antanut ykkösluokan myrskypuuskista varoituksen Tukholmaan, Södermanlandiin, Uppsalaan ja Gotlantiin.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto kertoo, että rintama saavuttaa Suomen länsiosat ehkä kello 15 jälkeen.


Ruotsissa myrsky on ollut voimakasta, mutta Suomeen tullessaan se on jo hieman laantunut. Suomessa Ilmatieteen laitos ei puhu myrskystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaarallisen tai mahdollisesti vaarallisen ukkosen varoitus on perjantaina voimassa koko maassa Lappia lukuun ottamatta.

– Rintamaan pitäisi liittyä sateita ja jonkin verran ukkosta, vielä on vähän epävarmuuksia kuinka voimakkaasti se sieltä tulee. Rintama on ukkosineen voimakkain siinä Pohjanmaan alueella ja Satakunnassa.Karuston mukana rintama voi tuoda mukanaan rankkojakin sateita, mutta tulvavaaraa ei ole. Tämä johtuu siitä, että sadealue liikkuu hyvin nopeasti. Yhdellä paikalla rintama viettää Karuston arvion mukaan maksimissaan muutamia kymmeniä minuutteja.

Sateen ja ukkosen lisäksi vaivaa puuskittainen tuuli. Se voi puhaltaa paikallisesti jopa 25 metriä sekunnissa. Yleisesti kuitenkin puhutaan noin 15 metriä sekunnissa puhaltavista tuulista.

– Se voi aiheuttaa jonkin verran vahinkoa. Esimerkiksi puita voi kaatua tai jos on ulkotapahtumia, teltat voivat lentää, Karusto kertoo.

Rintama liikkuu lännestä kohti itää ja heikkenee samalla koko ajan. Esimerkiksi Uudenmaan rintama saavuttaa myöhään iltapäivällä, mutta jo selvästi laantuneena.


Rintama pyyhkäisee Suomen läpi siis nopeasti, mutta jää Lapin ylle pidemmäksi aikaa. Siellä voi esiintyä vain yksittäisiä ukkoskuuroja, mutta vettä tulee voimakkaasti.

– Lapissa on matalapaineen keskus, jossa voi tulla suurimmat sademäärät. Siinä missä Lapista etelään päin rintama liikkuu nopeasti ohi, Lappiin se voi jäädä pidemmäksi aikaa.

Sade alkaisi näin ollen illan aikana. Karuston arvion mukaan Tornion alueella voisi alkaa sataa kuuden ja seitsemän aikoihin. Siitä se leviää aina Pohjois-Lappiin asti, mutta suurimmat sateet tulevat Etelä-Lapin alueella.