Kotimaa

Tiesitkö, että entisaikojen yleinen rangaistus on nykyään kielletty armeijassa? ”Se on räikeä simputuksen muoto”

Julkaistu: , Päivitetty:

Moni muistaa omalta armeija-ajaltaan pahamaineiset rangaistukset.
Heinäkuussa palvelukseen astuneiden varusmiesten inttiaika on siinä pisteessä, että peruskoulutuskausi alkaa tulla päätökseensä. Seuraavaksi alokkaat saavat sotilasarvon ja siirtyvät kouluttautumaan joko aliupseerikouluun tai miehistötehtäviin.

Yllä olevalla videolla alikersantit Oja ja Sankari paljastavat niksinsä täydelliseen pinkkaan. Video on kuvattu vuonna 2016.

Moni muistaa omalta armeija-ajaltaan pahamaineiset rangaistukset, joita jakelivat niin varusmiesjohtajat kuin kantahenkilökuntaan kuuluvat kouluttajat.

Nykyvarusmiehet eivät kärsi enää rangaistuksista, sillä iso osa niistä on kielletty ja voidaan lukea simputukseksi. Esimerkiksi liikunnalla ei saa nykyisin rangaista armeijassa.

IS antoi listan eri rangaistusmuotoja Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistölle, joka arvioi niiden sallittavuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rangaistusmuotona käytettiin ennen esimerkiksi pinkan räjäyttämistä. Pinkka on punkan eli varusmiehen sängyn päiväpeite, joka alokkaiden piti taitella jakkaralle iltavahvuuslaskennan yhteydessä. Varusmiesjohtajat saattoivat riuhtaista viikatun pinkan jakkaralta, jolloin varusmiehen piti taitella se uudelleen.

Uusi palveluohjesääntö, joka astui voimaan vuonna 2017, kuitenkin poisti koko pinkan tekemisen.


– Pinkan teko on poistunut asteittain eri varuskunnista viime vuosina, Kivistö kertoo.

Lue lisää: Historiallinen muutos varusmiespalvelukseen – pinkanteko poistuu ohjesäännöstä

Myös nämä ikonisetkin rangaistusmetodit ovat nykyään kiellettyjen listalla:

Punkan räjäyttäminen

Punkan räjäyttämisessä esimies ”räjäyttää” eli sotkee varusmiehen huonosti petaaman punkan.

– Se on kiellettyä. Sitä varmasti tapahtuu vielä, mutta on ihan selkeää, ettei se ole hyväksyttyä. En usko, että virallisesti sitä hyväksytään missään varuskunnassa.

Rättisulkeiset

Rättisulkeisissa esimies antaa varusmiehille jatkuvia järjestäytymiskäskyjä eri varustuksissa. Usein tarkoituksena on, että varusmiehet vaihtavat varustuksensa esimerkiksi täydestä taisteluvarustuksesta urheiluvarustukseen hyvin nopeasti. Rättisulkeiset oli entisaikoina yleinen rangaistusmuoto armeijassa.

– Rättisulkeisia ei ole ollut enää pitkään aikaan, eikä niissä ole kyllä ollut mitään järkeä. Jos niitä järjestetään, siitä tulee kyllä varmasti sanomista. Se on räikeä simputuksen muoto.

– Omalle kohdalle ei ole tullut vastaan, enkä usko, että tulee muuallakaan. Meille Varusmiesliittoon ei ole kuulunut, että joku olisi rättisulkeisista valittanut. Sanoisin, että selkeästi kielletty rangaistusmuoto.


Taakse poistu -komento

Taakse poistu -komentoa käytetään edelleen silloin, kun se on tarpeellista. Komennolla on tarkoitus liikuttaa muodossa olevat varusmiehet nopeasti lyhyen matkan taakse päin.

Komentoa on kuitenkin perinteisesti käytetty myös rangaistuksena. Joskus muodossa esimerkiksi ruokailuun kulkevia varusmiehiä käsketään toistuvasti poistumaan taakse, jos järjestäytyminen muotoon on ollut liian hidasta.

– Rangaistuksena se on kiellettyä. Mielestäni se on simputtamista, jos sitä käytetään rangaistuksena. Se on juoksuttamista, jota varmasti esiintyy vielä, mikä on ikävä juttu.


Juoksuttaminen

Historiassa perinteinen tapa alempien varusmiesten rankaisemisessa on ollut juoksuttaminen. Siinä esimies määrää yhden tai useamman varusmiehen juoksemaan esimerkiksi jonkin tietyn alueen ympäri.


Juoksuttamista ei saa enää tehdä, sillä yleisesti liikunnalla rankaiseminen on kielletty.

– Liikunnalla rankaiseminen on aika tyhmää. Siihen on puututtu, koska Cooper-tulokset laskevat koko ajan, niin ei haluta, että varusmiehet eivät tykkäisi liikunnasta. Liikunnalla rankaiseminen ei ole millään tavalla fiksua. Jos halutaan, että Cooper-tulokset paranevat, niin silloin pitää kannustaa liikuntaan, eikä rangaista sillä.

Etunojapunnerrukset rangaistuksena

– Ihan sama asia. Liikunnalla rankaisemista yritetään kitkeä puolustusvoimissa ihan tosissaan. Omalla kokemuksellani voin sanoa, että se on onnistunutkin. Olen kuullut joitakin juttuja, että sitä tehdään vielä jossain, mutta uskon, että se on poistumaan päin.


Seisottaminen

Joka ilta suoritettavaan iltavahvuuslaskentaan on liittynyt joskus rankaisumuotoja, jotka ovat nykyään kielletty. Yksi näistä on varusmiesten tarpeeton seisottaminen asennossa, Kivistö kertoo.

– Se on vähän siinä rajoilla. Eihän siinä ole mitään järkeä, että käytetään tunti tai kaksi illasta vahvuuslaskentaan ja seisotetaan porukkaa asennossa. Niissä ei taas voita kukaan.

Yleisesti Kivistö toteaa, että puolustusvoimat on kitkenyt hyvin tarpeettomia rangaistusmuotoja. Hänen mukaansa Varusmiesliittoon tullut viesti on, että moni asia on paranemaan päin.

Yhteydenottoja simputtamisesta tulee välillä, joskaan Kivistö ei osaa sanoa mitään lukumäärää. Yleensä tilanne ratkeaa siten, että Varusmiesliitto ohjaa varusmiehen puhumana oikealle henkilölle puolustusvoimien sisällä, minkä jälkeen tilanne otetaan käsittelyyn.

Millaisia rangaistusmuistoja sinulla on armeijasta? Keskustele alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt