Sudet raatelivat kahdeksan lammasta Inkoossa – omistaja järkyttyi: ”Kamala näky”

Sudet hyökkäsivät lammastilalle keskellä tiheään asuttua kylää. Lampuri järkyttyi eläintensä kohtalosta. Varoitus: Jutussa oleva kuvamateriaali voi järkyttää.

Lampuria odotti keskiviikkoaamuna ruma näky Inkoossa. Susi oli raadellut kahdeksan lammasta. Kuvituskuva.

9.8.2018 21:37

Lampuria odotti keskiviikkoaamuna ruma näky Inkoossa: verisiä uuhia ja uuhikaritsoja makasi elottomina ulkoaitauksessa. Yksi lammas oli lähes kokonaan syöty. Lopulta poliisi joutui lopettamaan vielä kaksi lammasta niiden saamien vammojen vuoksi.

– Onhan se kamala näky, kun menee pellolle ja sieltä löytyy yksi kuollut eläin ja sitten niitä alkaa tulla enemmän. En soisi samaa kellekään. Järkyttävää, että lampaille, joita olen hoitanut ja yrittänyt pitää hyvänä, käy näin, omistaja Leena Ingberg suree.

Ingberg oli siirtänyt aitausta juuri lähemmäksi asutustaan, jotta eläimet pysyisivät paremmin turvassa. Siitä huolimatta sudet pääsivät hyökkäämään yöllä keskellä tiheään asuttua kylää.

– Joka puolelta kuulee, että susia liikkuu täälläpäin todella paljon, Ingberg sanoo.

Viime syksynä sudet raatelivat lampaita Ingbergin kollegan tilalla Raaseporissa.

Vielä keskiviikon vastaisena yönä Ingberg nukkui hyvin, eikä kuullut mitään. Järkyttävän tapahtuman jälkeisenä yönä hän lähti kolmelta yöllä tarkistamaan ulkoa kuulemiaan ääniä.

– Ei siellä mitään ollut, mutta loppulauma on levoton. Siinä menee aikansa, ennen kuin järkytys menee ohi. Tänään lähden siirtämään niitä sisään, koska minun täytyy myös saada nukkua.

Lampurilla on yli 250 lammasta. Kaikkia eläimiä ei voi ottaa tähän aikaan vuodesta sisään, koska muuten rehuja ei riitä talveksi.

– Kaksi laumaa ovat vähän kauempana. En voi siirtää niitä tänne lähemmäksi, koska ne ovat pässejä. Suunnitelman muuttaminen ei ole yksinkertaista.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Västra Nyland.

”Tämä on suden tekosia”

Inkoon-Snappertunan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Henrik Holmberg kävi Ingbergin lammastilalla keskiviikkona. Hän vahvistaa, että lampaiden kimppuun ovat käyneet sudet.

– Ilves se ei ole ja koiran omistaja olisi huomannut, jos se olisi syönyt puolikkaan lampaan. Olen sitä mieltä, että tämä on suden tekosia. Kuinka monta sutta siellä on ollut, sitä en pysty sanomaan, Holmberg sanoo.

Holmbergin mukaan heinäkuussa seudulla on ollut susien suhteen hiljaista. Inkoossa ja Snappertunassa on ollut vain yksittäisiä havaintoja yksinäisistä susista.

– En tiedä, onko kuuma kesä vaikuttanut siihen, että sudet eivät ole liikkuneet niin paljon. Tähän asti on ollut tosi rauhallista.

Susien aiheuttamia lammasvahinkoja tapahtuu elokuun puolivälistä syyskuuhun kaikkialla Suomessa, Holmberg sanoo.

– Lampureiden puolesta ei voi kuin olla pahoillaan. Uusintahyökkäysten pitäisi tapahtua noin kahden viikon sisällä, joten kahden viikon päästä tällä tilalla pitäisi olla vaara ohi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?