Professori kertoo, mitä voi seurata, jos pelätty lämpötilan kynnysarvo ylitetään: – ”Jotakin hyvin pahaa tulee tapahtumaan”

Ilmaston lämmetessä eteen tulee kynnysarvo, jonka ylittäminen saattaa olla peruuttamatonta. Suomessa vaikutukset näkyvät esimerkiksi lisääntyneinä hellekuolemina ja borrelioositartuntoina.

10.8.2018 6:10 | Päivitetty 10.8.2018 7:04

Suomen ympäristökeskuksen professori Tim Carter on huolissaan siitä, saadaanko ilmaston lämpeneminen pysäytettyä 1,5 celsiusasteeseen esiteollisesta ajasta, kuten Pariisin ilmastosopimuksessa on rajattu. Carter on yksi johtavista kirjoittajista vuonna 2014 julkaistussa hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportissa.

Ilmastonmuutos aiheuttaa vakavia riskejä luonnon ja ihmisten hyvinvoinnille kaikkialla maailmassa. Ilmastonmuutoksella on vaikutuksia ihmisten terveyteen, maa- ja meriekosysteemeihin ja vesivaroihin. Ilmastonmuutos koskee myös esimerkiksi elinkeinoja joka puolella maailmaa.

Carterin mukaan näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että lämmönnousu pysyisi alle 1,5 asteessa tai edes alle kahdessa asteessa esiteollisesta ajasta.

– Lämpötila on jo nyt noussut keskimäärin yli yhden asteen esiteollisesta ajasta, ja se vain jatkaa nousuaan. Olemme jo nyt maailmanlaajuisesti hyvin lähellä 1,5 asteen nousua, Carter kertoo.

– Todennäköisesti ylitämme tämän kynnysarvon ennen kuin palaamme takaisin viileämpään ilmastoon – jos edes voimme palata takaisin.

Carter sanoo, että mikäli ilmasto lämpenee yli puolitoista astetta esiteollisesta ajasta, se on hyvin vaikeaa saada viilenemään uudelleen.

– Kasvihuonekaasujen vähentäminen vaatisi todella suuria ponnistuksia kaikilta maailman mailta. Ilmaston viilentäminen olisi todella haastavaa sekä teknisesti, sosiaalisesti että poliittisesti.

Ilmaston lämmetessä jäätiköt sulavat.

Muun muassa Portugalissa on tänä kesänä ollut ennätyksellisen kuumaa. Kuumuuden ja kuivuuden myötä metsäpalot ovat päässeet valloilleen.

Carter viittaa samaan ketjureaktioon, josta muun muassa CNN ja BBC kirjoittivat tällä viikolla: Johtavat ilmastotutkijat varoittavat, että maapallon keskilämpötilan nouseminen parilla asteella saattaa laukaista dominoefektin. Se johtaa siihen, että merenpinta nousee ja maapallolle kehittyy ”pannuhuoneolosuhteet”, minkä myötä osa maapallosta muuttuu asuinkelvottomaksi.

– Me hallitsemme juuri nyt tilannetta, mutta heti kun menemme yli kahden asteen, näemme Maan ilmastojärjestelmän muuttuvan ystävästä viholliseksi. Ojennamme kohtalomme täysin Maan järjestelmälle, joka alkaa vyöryä pois tasapainosta, kommentoi professori Johan Rockström Stockholm Resilience Centrestä BBC:n mukaan.

Lue lisää: Kauhuskenaario julki: Maapallosta on tulossa pannuhuone – ja kohta ei ole enää paluuta

Carter sanoo, että siitä, mikä tuo kynnysarvo on, ei ole täsmällistä varmuutta. Maanantaina julkaistun raportin mukaan raja-arvo olisi kaksi astetta esiteollisesta ajasta: Sen jälkeen kehityssuuntaa ei enää voida kääntää.

Carterin huomauttaa, että oleellista on paitsi se, mikä tuo kynnysarvo on, niin myös se, miten pitkään sen yläpuolella täytyy pysytellä, ennen kuin dominoefekti alkaa.

Kahden asteen kynnysarvon ylittäminen on kuitenkin lähes vääjäämätöntä.

– Ja jos ylitämme tuon vaarallisen kynnysarvon, on olemassa riski, että jotakin hyvin pahaa tulee tapahtumaan, Carter sanoo.

Hiihto on erittäin herkkä ilmastonmuutokselle. Laskettelumahdollisuudet säilyvät ilmaston lämmetessä todennäköisesti paremmin.

Carterin mukaan ilmastonmuutoksen seuraukset voidaan jakaa kahteen osaan: fyysisiin ja yhteiskunnallisiin seurauksiin.

– Kynnysarvot ovat erilaisia fyysisissä ja yhteiskunnallisissa seurauksissa, vaikka ne ovat toki kytköksissä toisiinsa. Yhteiskunnallisen kynnysarvon määrittäminen on vielä hankalampaa kuin fyysisen kynnysarvon määrittäminen, Carter kertoo.

Fyysiset muutokset saattavat olla peruuttamattomia. Sellaisia ovat esimerkiksi mannerjäätikön ja jäävuorten sulaminen sekä trooppisten metsien tuhoutuminen.

Yhteiskunnallisia muutoksia ovat esimerkiksi maatalouden muutokset.

– Jos ilmastonmuutos johtaa pienempiin viljasatoihin ja säännölliseen ruokapulaan, ruuan hinnat saattavat nousta todella korkeiksi, mikä saattaa aiheuttaa sosiaalista sekasortoa joissain paikoissa, Carter kertoo esimerkkinä.

Ruokamellakoita on jo nyt nähty maissa, joissa hankalat sääolosuhteet ovat nostaneet ruuan hintaa.

Suomessa ilmastonmuutoksen pahimmat mahdolliset seuraukset voivat olla hyvin laaja-alaisia. Carter mainitsee, että ilmaston lämpenemisen myötä esimerkiksi rajut metsäpalot lisääntyvät, ja Suomessa saatetaan tulevaisuudessa kokea yhtä tuhoisia metsäpaloja kuin tänä kesänä on koettu muun muassa Ruotsissa.

Ilmaston lämmetessä suomalaisilla tulee olemaan entistä enemmän ongelmia terveyden kanssa. Iäkkäät ihmiset sietävät hellettä huonosti, ja ilmaston lämpenemisen myötä vanhusten ja pitkäaikaissairaiden hellekuolemat tulevat lisääntymään. Punkkien levinneisyysalue laajenee pohjoiseen, minkä myötä esimerkiksi borrelioositartunnat voivat yleistyä.

Puutiaiset levittäytyvät pohjoiseen.

Suomessa pilvisyys lisääntyy ja auringonpaiste vähenee. Talvista tulee entistäkin pimeämpiä ja myös lumipeite ja routa vähenevät.

Etelä-Euroopassa on jo ongelmia esimerkiksi maatalouden ja vesivarantojen saralla, ja samaa kehitystä voidaan odottaa myös Suomeen. Carter mainitsee myös yhdeksi ongelmaksi sen, ettei ydinvoimalaitosten jäähdytykseen saada riittävän viileää vettä, kun vesien lämpötilat nousevat.

– Tämä on yleinen ongelma jo esimerkiksi Ranskassa. Tänä kesänä myös Suomessa ydinvoimaloiden jäähdytysvedet ovat olleet niin lämpimiä, että ydinvoimaloiden kapasiteettia on jouduttu alentamaan. Jos reaktoria ei pystytä viilentämään, ydinvoimalaa ei voida käyttää täydellä teholla, Carter sanoo.

Suomessa kasvillisuusvyöhykkeet vetäytyvät kohti pohjoista ilmaston lämmetessä. Tulvariskit lisääntyvät ja metsä- ja maatalouden toimintaedellytykset muuttuvat.

Monia ilmastonmuutoksen vaikutuksia on kuitenkin hyvin hankalaa ennustaa, sillä muun maailman tilanne heijastelee Suomeen eri tavoin. Esimerkiksi taloudellisen tilanteen heikkeneminen muissa maissa voi heikentää Suomen vientiä ja sitä kautta koko kansantaloutta, Ilmasto-opas-verkkosivulla kerrotaan.

Kun elinolot heikkenevät muualla maailmassa, myös Suomeen pyrkivien ympäristöpakolaisten määrä saattaa lisääntyä.

Lue lisää: Kuvat kertovat armotonta kieltä siitä, miten ilmasto lämpenee – Suomessa vaikutukset näkyvimmät

Ydinvoimaloita ei pystytä jäähdyttämään tehokkaasti, jos vesi on liian lämmintä.

Kauhuskenaarioiden toteutuminen ei siis ole pelkkää kuvitelmaa. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla kehityskulku voidaan pysäyttää.

Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttö pitäisi lopettaa tämän vuosisadan puoliväliin mennessä. Puita olisi istutettava kovalla kiireellä ja metsiä suojeltava.

Lisäksi pitäisi keksiä tapoja estää Auringon säteilyn pääseminen Maahan sekä onnistua imemään hiiltä ilmakehästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?