Kotimaa

Kohta rytisee: Ruotsin salamakaaos pyyhkäisee Suomen yli, Ilmatieteen laitos varoittaa rajusta ukonilmasta

Julkaistu:

Tuuli voi puhaltaa Pohjanmaalla jopa 20 metriä sekunnissa.
Ruotsin puolelta tuuppaa Suomeen ukkosia torstaina ja perjantaina. Yöllä Ruotsissa oli sen verran kovia ukkosia, että ne sytyttivät viisi maastopaloa vain muutamassa minuutissa.

Torstaina aamusta tämän rintaman rippeet leijuivat läntisen Suomen yllä, mikä teki säästä pilvisen. Se taas esti uusien ukkosten muodostumisen.

Yllä olevalla videolla nähdään lähipäivien sääennuste.

Päivän edetessä ukkosia on kuitenkin muodostumassa, ainakin mikäli aurinko tulee näkyviin. Se lämmittää maata, jolloin epävakaisuus kasvaa, kosteutta alkaa nousta ilmakehään ja ukkosten mahdollisuus kasvaa. Länsirannikolle on odotettavissa ukkosia iltapäivän aikana.

Lännestä ukkospilvet liikkuvat hyvin nopeasti kohti koillista. Ne liikkuvat jopa 60–80 kilometriä tunnissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Torstaina ukkoset jäävät paikallisiksi, niitä esiintyy osassa Lappia ja Pohjanmaalta koilliseen yltävällä vyöhykkeellä. Voi mennä iltapäivän tunteihin ennen kuin mitään alkaa tapahtua ja alkuiltaan, kun ne ovat voimakkaimmillaan, meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Jyrinä ja salamointi vaivaa torstaina siis vain paikallisesti, mutta kovaa tuulta on ympäri maata. Eteläisessäkin Suomessa tuuli saattaa puhaltaa 15 metriä sekunnissa, Pohjanmaan rannikolla jopa 20. Se tarkoittaa Tuovisen mukaan sitä, että yksittäisiä puita saattaa kaatuilla, mutta laajoja ongelmia sähkönjakelussa tuskin tulee.

Tiesitkö nämä asiat ukkosesta? Katso alla oleva video.


Ilmatieteen laitoksen ukkosvaroitus on torstaina voimassa Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa.


Perjantaina on silti ukkosten pääpäivä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ne saavat alkunsa iltapäivällä Ruotsissa, jossa Tuovisen mukaan rytisee varmasti. Länsinaapurissa vain eteläinen osa maata on säästymässä ukkosilta.

Siinä missä torstain vastaisena yönä Ruotsissa tuhoa aiheuttanut myräkkä oli suhteellisen paikallinen, perjantaina on muodostumassa satoja kilometrejä pitkä, laaja ukkosnauha.

Suomeen se rantautuu illalla, Tuovisen arvion mukaan kello 19–21 aikaan. Ukkonen liikkuu nopeasti kohti koillista.

Ukkosrintaman pituus voi olla useita satoja kilometrejä ja se voi yltää aina Lounais-Suomesta Lappiin. Kovimmat ukkoset osuvat Pohjanmaalle ja Tornionjokilaaksoon.

Myös perjantain ukkoseen liittyy kovia tuulia, jotka voivat Tuovisen mukaan kaataa puita.

Ukkosrintama liikkuu hyvin nopeasti, eikä vietä yhdessä paikkaa kovin kauaa. Samalla kun rintama liikkuu kohti itää, se rauhoittuu. Kun se saapuu itään aamuyön tunteina lauantain vastaisena yönä, ukkoset saattavat olla jo ohi.

Perjantaina Ilmatieteen laitos varoittaa rajusta ukonilmasta Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Tallentuiko puhelimeesi video epätavallisesta sääilmiöstä? Lähetä se meille sähköpostitse osoitteeseen videot@is.fi tai WhatsApp-viestinä numeroon 040-660 9019.

Alla olevalla videolla ohjeet, siitä kuinka ukkoskyykky tehdään.