Helsinkiläinen Jesse on jonottanut tuntikausia uutta muumimukia – harvinaisuuden myynti alkaa keskiyöllä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsinkiläinen Jesse on jonottanut tuntikausia uutta muumimukia – harvinaisuuden myynti alkaa keskiyöllä

Jonossa oli noin viiden aikaan jo parisenkymmentä ihmistä.

Julkaistu: 8.8.2018 18:30

Muumimukin väritys ja aihe kiehtovat jonottajia. Moni aikoo haalia useamman kappaleen.

Helsinkiläisen kauppakeskus Forumin alimman kerroksen lattialla on retkituoleja, juomapulloja ja pelikortteja. Joukko ihmisiä on saapunut jonottamaan Muumin päivä -mukia, joka tulee myytäväksi keskiyöllä. Mukit ovat myynnissä vain yhden päivän ajan torstaina 9.elokuuta.

Kauppakeskus Forumin keskiaukiolle on ripustettu valtava mainosjuliste.

Lue myös: Harvinainen muumimuki saa keräilijät sekaisin torstaiyönä – pyysimme asiantuntijaa arvioimaan, kuinka arvokas se on tulevaisuudessa

Keskelle kauppakeskuksen käytävää on aidattu alue jonoa varten. Paikalle ilmestyy myöhemmin pop up -liike.

Ensimmäinen jonottaja on saapunut Lahdesta, hän oli Forumissa jo kello 13. Toisena saapunut on helsinkiläinen Jesse Raatikainen. Raatikaiselle on tärkeää, että mukin maisema on Tove Janssonin itsensä piirtämä.

Jesse Raatikainen on jonossa toisena, Laura Pasila kolmantena. Molemmat ovat kiinnostuneita uutuusmukin tarinasta ja designista.

Muumin päivä -mukin kuvitus on peräisin Tove Janssonin piirroksesta vuodelta 1955. Kuvassa Muumipeikko ja Muumimamma istuvat kalliolla ja ihailevat auringonlaskua.

– Muumimamman ja Muumipeikon suhde on koskettava, Raatikainen sanoo.

Samaa mieltä on Raatikaisen perässä jonottava helsinkiläinen Laura Pasila.

– Animaatiossa näkee harvoin, että Muumipeikko ja Muumimamma esimerkiksi halaisivat.

Raatikainen ja Pasila ovat tulleet Forumiin kello 14 aikoihin. Pasila kertoo, että hänen puolisonsa on luvannut saapua tuomaan eväitä tai muuta tarpeellista Tapanilasta asti. Kello on vähän vaille viisi iltapäivällä, ja käytävällä on maltettava vielä seitsemän tuntia.

– Minä menen hakemaan nyt vihersmoothien, ilmoittaa neljäntenä jonottava nainen.

Muut lupaavat vahtia hänen paikkaansa sillä välin.

Muutamaa riviä taaempana pelataan korttia. Espoolainen Siina kertoo saapuneensa paikalle neljältä. Hän on aikeissa viedä kotiinsa niin monta mukia kuin niitä vain saa ostaa, eli kuusi kappaletta. Siinan äiti Virve kertoo, että he aikovat antaa keräilymukeja tutuille lahjaksi. Perheen kotona on ainakin 200 muumimukia, myös lautasia ja ruokailuvälineitä koristavat muumit, Virve sanoo. Virve on keräillyt mukeja 16 vuotta, kovin vanhoja mukeja hän ei ole haalinut. Useimpia mukeja heillä on kaksi kappaletta. Siinan suosikkimuki on punainen Pikku-Myy-muki.

Aika kuluu pelaamalla. Moni kertoi käyneensä ostoksilla kauppakeskuksen liikkeissä, jotta aika kuluisi nopeasti.

Huomenna torstaina on Tove Janssonin syntymäpäivä, ja uutuus saapuu markkinoille sopivasti merkkipäiväksi. Tämän päivän syntymäpäiväsankari on kuitenkin helsinkiläinen Kati Hietanen, joka täyttää 52 vuotta. Jansson olisi huomenna 104-vuotias. Hietanen jonottaa siskonsa tyttären, Laura Siimekselän kanssa.

– Rakastuin Tove Janssonin syntymäpäivämukiin, ”rillimukiin”, Hietanen sanoo.

Hietanen saakin uuden mukin syntymäpäivälahjaksi. Hän on ihastunut uuden mukin väritykseen.

– Uudessa on niin söpöt värit, mieleen tulee iltapurjehdus.

Hietanen ja Siimekselä eivät ole suunnitelleet myyvänsä mukeja eteenpäin.

– Niitä on varmasti jo viimeistään perjantaina nettikirpputoreilla, Siimekselä sanoo.

Moni jonottaja aikoo ostaa ainakin kaksi mukia ellei enemmänkin. Useimmat haluavat yhden käyttömukiksi, yhden varamukiksi siltä varalta, että toinen mukeista hajoaa.

Onko sinulla upea muumimukikokoelma? Lähetä siitä Ilta-Sanomiin kuva: 09 122 3420, WhatsApp 040 660 9019 tai uutiset@iltasanomat.fi. Videon voit lähettää osoitteeseen videot@is.fi.

Jonon etupäässä komeilee Muumipeikko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?