Outo ilmiö hautausmailla leviää: Poliisi tutkii hautarauhan rikkomista – ”Onhan tuo raukkamaista”

Omaisilta tulee koko ajan uusia ilmoituksia, kertoo Sipoon seurakuntayhtymän talouspäällikkö.

Sipoon kirkonkylän hautausmaan varkaudet huomattiin viikonlopun aikana. Usean hautakiven päältä oli kadonnut koriste-esineitä.

8.8.2018 8:01

Etelä-Suomen hautausmailta on tänä kesänä näpistetty hautakivien koristeita runsaasti ja järjestelmällisesti. Koristeita on viety hautausmailta ainakin Porvoossa, Sipoossa, Järvenpäässä, Pornaisissa ja Kotkassa.

Kaakkois-Suomen poliisi tiedotti Kotkan vanhan hautausmaan näpistyksistä maanantaina. Anastukset oli huomattu perjantaina 3. elokuuta, eli samana päivänä kun anastukset oli havaittu Pornaisissa. Sekä Pornaisissa että Kotkassa muistoesineitä oli kadonnut useita kymmeniä. Kaakkois-Suomen poliisin tiedotteen mukaan Kotkan vanhalta hautausmaalta muistoesineitä oli kadonnut noin 30 hautakivestä.

Viime viikolla koristeita oli kadonnut lisäksi ainakin Sipoon kirkonkylän hautausmaalta. Sipoon koriste-esineanastukset vahvistaa seurakuntayhtymän talouspäällikkö Johanna Hirvonen.

– Useita kymmeniä tapauksia on tullut nyt esiin. Ensimmäinen ilmoitus tuli viime viikon torstaina, ja siitä lähdimme selvittämään tätä. Seurakuntayhtymä on tehnyt rikosilmoituksen, mutta nyt meille on tullut omaisilta kokoajan uusia ilmoituksia, Hirvonen sanoo.

– Puhelin soi maanantaina jatkuvasti.

Sipoon kirkonkylän hautausmaan valvontaa on nyt tehostettu näpistysten vuoksi. Valvonnan tehostamista harkitaan myös muilla hautausmailla.

Hirvonen uskoo, että samat tekijät ovat käyneet kaikilla alueen hautausmailla.

– Ihan tällaista järjestäytynyttä rikollisuutta. Uskoisin, että täältä on nyt viety kaikki, mitä irtoaa, Hirvonen harmittelee.

Osa seurakuntayhtymistä on tehnyt näpistyksistä rikosilmoituksen ja osa ei. Seurakunta ei kuitenkaan ole tapauksissa asianomistaja, sillä hautojen hoitaminen ja hautakivet kuuluvat vainajien omaisille.

Hautakivien koristeita on varasteltu useilta hautausmailta. Valuraudasta ja kivestä tehdyt koristeet on jätetty kuitenkin pääosin paikoilleen.

Itä-Uudenmaan poliisin kesäkuun lopulla julkaiseman tiedotteen mukaan osa anastetuista koriste-esineistä on ollut niin isokokoisia ja painavia, että niiden pois viemiseen on tarvittu todennäköisesti kaksi henkilöä. Anastettujen koriste-esineiden joukossa on ollut myös uniikkeja taideteoksia, vaikkakin yleisimmät varastetut esineet ovat olleet pienikokoisia enkeleitä ja eläinhahmoja.

Ilta-Sanomat uutisoi kesäkuun puolivälissä Porvoon hautanäpistyksistä, joita poliisi tutkii hautarauhan rikkomisena. Porvoon Näsinmäen hautausmaalta oli näpistetty toistakymmentä pronssista veistosta, kuten enkeleitä, oravia ja kyyhkysiä. Tuolloin hautaustoimen päällikkö Markku Blom arveli, että yhden pienen pronssisen linnun arvo on noin 100–150 euroa.

Itä-Uudenmaan poliisin yleisjohtaja Jouko Lettojärvi sanoo, että hautausmailla tehdyt näpistykset ovat nousseet nimenomaan tämän kesän ilmiöksi.

– En muista, että tässä mittakaavassa olisi tehty vastaavaa aiemmin. Kyllä tämä vaikuttaa suunnitellulta touhulta, Lettojärvi sanoo.

Lettojärvi kertoo, ettei poliisilla ole tällä hetkellä tietoa siitä, ovatko varkaat suomalaisia vai ulkomaalaisia tai mihin varastetut koriste-esineet päätyvät. Lettojärvi kuitenkin arvelee, että arvometalleista valmistetut koristeet myydä eteenpäin romuttamoille, mikä jälkeen ne saatetaan sulattaa. Varmaa tietoa koristeiden kohtalosta ei kuitenkaan ole.

Itä-Uudenmaan poliisin yleisjohtaja Miika Laine arvelee, että Itä-Uudemaan hautausmailla ovat kiertäneet samat varkaat.

– Voisin kuvitella, että yksi ja sama tekijä tai tekijäporukka tuollaiseen syyllistyy, Laine sanoo.

Hän pitää hautausmailta varastelua ala-arvoisena.

– Onhan tuo aika raukkamaista, jos ei muuta keksi kuin mennä hautausmaalta anastamaan.

Lettojärvi sanoo, että mikäli hautausmailla näkyy ihmeelliseen aikaan kulkijoita, kannattaa soittaa hätäkeskukseen.

– Jos tuntuu siltä, että henkilö ei ole oikealla asialla, kannattaa olla yhteydessä poliisiin.

Rikoslain mukaan hautarauhan rikkomiseen syyllistyy muun muassa sillä, jos turmelee tai häpäisee hautaa tai kuolleen muistomerkkiä. Turmelua tai häpäisyä on esimerkiksi kukkien tai istutusten repiminen sekä hautakiven sotkeminen, kaataminen tai muunlainen vahingoittaminen. Hautarauhan rikkomisesta tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?