Kotimaa

Yksityinen parkkifirma sakotti työmaalaitetta Helsingissä – ”Maalaisjärkeni ei ymmärrä, että työntekoon käytettyä konetta sakotetaan”

Julkaistu:

Sakkolaput herättivät ihmetystä ohikulkijassakin.
Helsingin Pitäjänmäellä olevassa kerrostalossa on käynnissä julkisivun pesuun liittyvä työmaa. Osana tätä työmaata kerrostalon parkkipaikalla on ollut henkilönostin.

Usein paikan ohi pyöräilevä IS:n lukija, helsinkiläinen Riitta huomasi viime viikon keskiviikkona, että nostimeen oli kiinnitetty pysäköinnin valvontamaksu, eli kansankielellä parkkisakko. Sama tapahtui seuraavana päivänä ja vielä kerran lauantaina.

Nosturi on sen verran iso, ettei se mahdu kokonaan parkkiruutuun. Maksun oli antanut yksityinen pysäköintipalveluja tarjoava yritys ParkkiPate. ”Yksityisoikeudellisen valvontamaksun” syyksi on kerrottu ”pysäköinti muualle kuin merkityille alueille”.

Sakkolaput herättivät Riitassa ihmetystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minun maalaisjärkeni ei ymmärrä, että työntekoon käytettävää konetta sakotetaan. Se ei mitenkään sovi siihen parkkiruutuun, Riitta miettii.


Rakennuksen omistamasta asuntosijoitusyhtiö Satosta kerrotaan, että sakot ovat päätyneet työkoneeseen kommunikaatiovirheen seurauksena. Tieto siitä, että nostin on parkkipaikalla luvan kanssa, ei ollut saavuttanut yksityistä pysäköinninvalvojaa.

– Talosta vastaava palvelupäällikkö on ollut lomalla ja tieto ei ole liikkunut, kertoo Saton asuminen ja ylläpito -yksikön johtaja Juha-Pekka Järvenpää.

Hän ei tosin ole varma siitä, eikö tieto työmaasta ole kulkenut Satosta ParkkiPateen vai onko tietokatkos tapahtunut ParkkiPaten sisällä.

Sato on ostanut pysäköinninvalvontapalvelut ParkkiPate Oy:ltä. Kun julkisivupesun urakoitsijalta Uudenmaan pinnanpuhaltajilta tuli Satolle tieto parkkisakoista, Järvenpää lähetti pysäköintifirmaan välittömästi oikaisun.

Uudenmaan pinnanpuhaltajien toimitusjohtaja Miika Isokoski kertoo, että kolmen nostimeen tulleen parkkisakon lisäksi yksi varsinainen työauto sai parkkisakon vielä maanantaina.

– Auto oli talon takana jemmassa sillain, ettei nähty sitä. Silloin käyty raapustamassa, vaikka varmasti tiesi että täällä on oltu töissä, eikä näitä koneita täällä huvikseen pidetä, Isokoski toteaa.


Isokosken mukaan paikalla käydessä on selvää, että käynnissä on jonkinlainen työmaa.

Isokoski kertoo olleensa yhteydessä ParkkiPateen asiasta jo viime viikolla. Hän kertoi asiasta myös isännöitsijälle.

Neljästä sakosta olisi tullut yhteensä maksettavaa 240 euroa. Urakoitsija ei näitä toki joudu maksamaan.

– Lisää jonninjoutavaa turhaa hommaa ja sähköpostin lähettämistä tämä aiheutti. Ei mitään hirveän vakavaa, mutta ihan turhaa, Isokoski sadattelee.

Isokosken mukaan sakkoja olisi varmasti tullut tulevaisuudessa vielä lisää, ellei hän olisi ilmoittanut asiasta.

Sakot oli laitettu Pekkaniskalta vuokratun henkilönostimen aisaan, jossa ne olisivat voineet myös mennä ohi.

– Niihin ei välttämättä kiinnitä huomiota. Nosturihan olisi saattanut mennä kymmenen lappua kiinnitettynä Pekkaniskalle ja sitten ne olisivat perineet niitä maksuja heiltä, Isokoski pohtii.

Eikö pysäköinninvalvojalle ole tullut mieleen tarkistaa, onko paikalla mahdollisesti käynnissä työmaa ja että nostin olisi luvallisesti pysäköity?

– Se on hyvä kysymys, sen olisi voinut tarkistaa. He tekevät työtänsä ja ainakin tämä osoittaa, että valvonta toimii, Saton Järvenpää sanoo.

IS ei lukuisista yrityksistä huolimatta tavoittanut ParkkiPatea kommentoimaan tilannetta.