Turun puukotusten vuosipäivä lähestyy – poliisi huolestui uhkakuvista

rac

Julkaistu:

Vajaan parin viikon kuluttua tulee tasan vuosi Suomen ensimmäisestä terrori-iskusta, joka tapahtui Turussa. Vuosipäivänä järjestetään ainakin kolme mielenosoitusta sekä suurtapahtumia. Poliisi varautuu yhteenottoihin.
Koko Suomea järkyttänyt terroriteko tapahtui Turussa 18.8.2017.

Marokkolainen Abderrahman Bouanane murhasi kaksi naista ja yritti murhata kahdeksan ihmistä. Hän teki rikokset terroristisessa tarkoituksessa, ja sai niistä elinkautisen vankeustuomion. Hän on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Turun puukotusten vuosipäivä lähestyy kovaa vauhtia, ja poliisi varautuu uhkakuviin, jopa yhteenottoihin Turussa. Poliisin mukaan tunteita pintaan nostavat nimenomaisesti itse puukotukset ja mielenosoittajien erilaiset näkemykset muun muassa maahanmuutosta.
  • Artikkelin alussa olevalla videolla surijat tuovat kukkia ja hautakynttilöitä Turun torille puukotusten jälkeen viime vuoden elokuussa.
– Historia osoittaa, että niihin (yhteenottoihin) on ilman muuta varauduttava. Ei ole muuta vaihtoehtoa, siitä on niin paljon esimerkkejä. Ellei varauduttaisi, niin huonosti menisi, ylikomisario ja Lounais-Suomen poliisin valvonta- ja hälytystoimintasektorin päällikkö Timo Malinen sanoo IS:lle.

– Viime vuoden itsenäisyyspäivän tietämillä oli vastaava tilanne, jossa oli samat osapuolet (mielenosoittajat) kaduilla kuin nyt. Olihan silloin aikamoinen hässäkkä kaiken kaikkiaan. Ei ole mitään syytä olettaa, että tämä olisi lievempi tapahtumiltaan, pikemminkin päinvastoin, Malinen kertoo.


Turussa järjestetään puukotusten vuosipäivänä tiettävästi ainakin kolme mielenosoitusta. Mieltään osoittavat uusnatsiliike Pohjoismainen vastarintaliike (PVL), sen toimintaa vastustava Turku ilman natseja -ryhmittymä sekä maahanmuuttovastainen Kansallismielisten liittouma -ryhmä.


Kukin taho on ilmoittanut aikeistaan joko nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Poliisi ei ole toistaiseksi saanut ilmoitusta Turku ilman natseja -ryhmän mielenosoituksesta, muista se on. Poliisi varautuu puukotusten vuosipäivään ekstramiehityksellä. Muista poliisilaitoksista on pyydetty poliisijoukkoja apuun.

– Muista poliisilaitoksista pyydetään kyllä apua. Erikoiskoulutettuja joukkojenhallintajoukkoja tarvitaan. Niitä pyydetään useista poliisilaitoksista, Malinen toteaa.

Turussa järjestetään puukotusten vuosipäivänä sattumoisin myös maraton, suuri pyöräilytapahtuma ja rukousmarssi. Niihin osallistuu tuhansia ihmisiä. Tapahtumat asettavat omat lisähaasteensa turvallisuuden takaamiseksi.


– Turun kaduilla on tuona päivänä tuhansia ihmisiä. Onhan siellä aikamoinen härdelli, Malinen myöntää.

Malisen mukaan poliisin on varauduttava myös mahdolliseen terrori-iskuun. Poliisi ja tapahtumajärjestäjät ovat huomioineet kyseiset riskit etenkin suurissa yleisötapahtumissa viime vuoden elokuun puukotusten jälkeen.

– Sekin (isku) täytyy mielessä pitää. Nyt on ollut pitkään hiljaista Euroopan mittakaavassa. Ei ole vähään aikaan mitään suurempaa tapahtunut. Mutta aina se riski on olemassa, kun pää on niin sanotusti auki saatu. Totta kai se täytyy ottaa huomioon, Malinen sanoo.

Sataprosenttisesti poliisi ei pysty luonnollisesti turvallisuutta takaamaan.

– Kun Turun kokoisessa kaupungissa on tuhansia, kymmeniätuhansia ihmisiä liikkeellä, niin ei sataprosenttisesti pystytä turvallisuutta takaamaan. Pohjatyöt täytyy tehdä hyvin, Malinen selvittää.

Suomessa ja Euroopassa järjestetyissä tapahtumissa on totuttu viime vuosina siihen, että teitä on suljettu autoilla ja betoniporsailla. Puukotusten vuosipäivänä Turussa se ei ”ihanteellisesti” onnistu. Teitä suljetaan niin paljon kuin pystytään.


– Maratoonareitten täytyy pystyä juoksemaan ja pyöräilijöiden pyöräilemään ja marssijoiden marssimaan. Siitä tulee yhtälö, joka ei ole helposti ratkaistavissa, Malinen selvittää.

Hän vakuuttaa, että poliisi tekee kuitenkin kaikkensa kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

– Tämä on kesän viimeinen rutistus, joka täytyy tehdä niin, että voidaan sanoa, että kesästä on selvitty kunnialla sekä huolella, Malinen tähdentää.

Tällaisia mielenosoituksia on luvassa puukotusten vuosipäivänä

PVL vastustaa mielenosoituksellaan muun muassa Poliisihallituksen hanketta lakkauttaa järjestön toiminta. Pirkanmaan käräjäoikeus päätti lakkauttaa järjestön viime vuonna, mutta järjestö sai valitusluvan, ja asiaa käsitellään vielä hovioikeudessa.

– Aiomme mielenosoituksella julkisesti vastustaa (...) erityisesti järjestöömme kohdistuvaa poliittista kieltohanketta. Samalla osoitamme, ettei kansallismielinen toiminta ole tukahdutettavissa epämääräisellä pelottelulla, vaan suomalainen vastarinta tulee jatkumaan joka tapauksessa, järjestön sivuilla kirjoitetaan.

Sen sivuilla todetaan myös, että terrori-isku oli ”suoraa seurausta hallituksen maahanmuuttopolitiikasta”.


Turku ilman natseja -ryhmän mielenosoitus on puhdas vastamielenosoitus PVL:n toiminnalle. Ryhmän mielestä Pohjoismainen vastarintaliike käyttää suomalaisen demokratian takaamia oikeuksia, kuten sananvapautta ja järjestämisoikeutta häikäilemättömästi hyväksi syrjivän ja sortavan ideologian edistämiseksi. Ryhmän mielestä PVL edistää ideologiaansa väkivallalla ja uhkailulla.

– On tärkeää vastustaa niitä tahoja, jotka keinoja kaihtamatta pyrkivät riistämään nämä oikeudet paitsi vastustajiltaan, myös kaikilta naisilta, rodullistetuilta, maahanmuuttajilta, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöiltä, kielivähemmistöiltä, sairailta ja vammaisilta, työläisiltä ja työttömiltä, Turku ilman natseja -Facebook-tapahtumasivuilla kirjoitetaan.

Kansallismielisten liittouma -ryhmä järjestää puolestaan hiljaisen 188-Kukkavirtakulkueen Turun puukotusten uhrien muistoksi. Kulkueen päätteeksi osallistujat jättävät kukkia Aurajoen virran kuljetettavaksi.

– Edellytämme kulkueeseen ja kukkien laskuun osallistujilta hyvää ja kunnioittavaa käyttäytymistä ja siistiä pukeutumista. Tilaisuus on päihteetön, tapahtuman Facebook-sivuilla kirjoitetaan.