Sipoon murhasta epäilty 34-vuotias työskenteli uhrin kanssa mystisessä huipputiimissä – näin entinen työtoveri kuvailee häntä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sipoon murhasta epäilty 34-vuotias työskenteli uhrin kanssa mystisessä huipputiimissä – näin entinen työtoveri kuvailee häntä

Samassa yksikössä työskennellyt työntekijä kertoo murhasta epäillyn miehen panostaneen uraansa.

6.8.2018 6:44

Sipoon murhasta epäilty 34-vuotias mies ja 49-vuotias uhri työskentelivät yhtä aikaa työeläkeyhtiö Ilmarisessa. Uhri oli epäillyn murhaajan esimies. Molemmat miehistä työskentelivät Ilmarisen Alfa-osastossa, uhri esimiehenä ja murhasta epäilty salkunhoitajana.

Yllä olevalla videolla nähdään poliisien operaatio Kasarmikadulla 2. elokuuta.

Alfa:sta on julkisuudessa hyvin vähän tietoa. Mitä mystisessä Alfa-yksikössä todella tehdään?

Ilmarisen yhteiskuntajohtaja Jaakko Kianderin mukaan Alfa-yksikössä tehdään tuottoa eläkerahalle monimutkaisilla johdannaisilla.

– Kun uhri ja epäilty työskentelivät yksikössä yhdessä, yksikkö teki niin sanottuja absoluuttisen tuoton sijoituksia. Yksikössä yritetään saada tuottoa olosuhteista riippumatta, ja käytännössä se tarkoittaa, että sijoitustoiminta on painottunut vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin, joihin liittyi hyvin paljon johdannaisia.

Sijoitusryhmä vastasi yhteensä noin kahden miljardin euron eläkesijoituksista. Erityisesti sijoitusjohtajan tehtävä oli vaativa, hänen kontollaan oli satojen miljoonien eurojen sijoitukset, salkunhoitajalla puolestaan kymmenien miljoonien eurojen sijoitukset.

Poliisioperaatio Kasarminkadulla.

Kiander kertoo yksikössä työskentelevän noin 5–10 henkilöä. Kianderin muistin mukaan epäilty ja uhri työskentelivät yhdessä noin kaksi vuotta.

– Luulen, että tiimi oli aika tiivis ja yhteistyötä oli, vaikka jokainen salkunhoitaja hoiti tietysti omaa tonttiaan. Kaikki olivat kuitenkin likeisesti yhdessä.

Ilta-Sanomat tavoitti myös murhasta epäillyn miehen entisen työkaverin Alfa-yksiköstä. Epäillyn nimettömänä pysyttelevän entisen työkaverin mukaan osastolla tehdään paljon itsenäistä työtä ja siinä korostuvat analyyttisuus ja matemaattisuus. Toiminta on myös kansainvälistä. Työntekijät puolestaan ovat Alfassa asianosaavia ja keskittyneitä henkilöitä.

Entinen työkaveri ei osaa arvioida, mikä on saanut työssään pärjänneen miehen syyllistymään murhaepäilyyn. Tiimissä työskentelevät henkilöt ovat hänen mukaansa kunnianhimoisia työtään kohtaan.

– Kaikki siellä ovat kunnianhimoisia kavereita, jotka varmasti haluavat mennä eteenpäin. En osaa sanoa, tuliko kunnianhimo hänestä erityisemmin esille kuin muista, mutta varmasti hän oli laittanut panosta työuralleen, työkaveri arvioi.

Epäilty mies aloitti työntekijänä Ilmarisen Alfa-yksikössä vuonna 2010. Kianderin mukaan murhasta epäilty mies päätyi Alfaan töihin nuorena miehenä, melko lyhyellä työkokemuksella. Kianderin tietojen mukaan, epäilty oli työskennellyt aikaisemmin muun muassa teknillisessä korkeakoulussa assistenttina.

Epäilty murhaaja lähti Ilmarisesta vuoden 2016 alkupuolella. Kianderin tietojen mukaan salkunhoitaja lähti omasta toiveestaan.

Poliisi on luonnehtinut reilu kaksi vuotta epäillyn Ilmarisesta lähdön jälkeen tapahtunutta epäiltyä murhaa erittäin raa’aksi, julmaksi ja suunnitelmalliseksi. Poliisin arvion mukaan epäillyn Ilmarisesta lähtöön saattoi liittyä katkeruutta.

– On tullut tällaisia viitteitä, että on jäänyt Ilmarisen ajoilta jotain tällaista pettymystä ja henkilökohtaista katkeruutta, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen kommentoi Itä-Uudenmaan poliisista STT:lle perjantaina.

Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kianderin mukaan yhtiössä tietoon ei ole tullut Alfa-osaston työilmapiriin liittyviä ongelmia.

Kiander kiistää, että Ilmarisen tietoon olisi tullut työilmapiriin liittyviä ongelmia.

– Dokumentoitua aineistoa ei ole ainakaan noussut esille. Uhri oli mielestäni miellyttävä ja pidetty esimies, enkä koskaan kuullut mitään pahaa sanottavaa hänestä.

Kiander ei osaa sanoa uhrin ja epäillyn väleistä tarkemmin, mutta yhtiön puolesta esille ei ole noussut ongelmaa.

Myöskään entinen työkaveri ei huomannut Alfa-yksikössä kiusaamista tai huonoa ilmapiiriä. Ilmapiiri oli hänen mukaansa hyvä ja tukeva.

– En huomannut epäillyn tai uhrin väleissä mitään erityistä. Epäilty oli työkaverina asiakeskeinen, osaava, teoreettinen ja rauhallinen kaveri.

Entinen työkaveri kertoo käyneensä epäillyn kanssa keskusteluja työ edellä. Hän kertoo miehellä riittäneen kaikenlaisia ideoita ja luovuutta. Epäilty osallistui myös sosiaalisiin tilanteisiin esimerkiksi tauoilla, joten myös sosiaalisuutta löytyi.

– Kyllä hänellä aina jotain fiksua kommenttia oli heittää.

Sekä epäilty että uhri työskentelivät eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen Alfa-tiimissä.

Entinen työkaveri kertoo epäillyn myös perehdyttäneen ja auttaneen häntä työssä.

– Hän oli hyvä perehdyttäjä. Hänen otteessaan oli määrätietoisuutta ja kouluttaja-asennetta. Tapaus tuli ilman muuta minulle yllätyksenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?