Eduskunnan puhe­mieheltä harmistunut kannan­otto kohuttuun lento­kone­protestiin Pohjalaisessa: ”Rajansa kaikella”

Julkaistu:

Lentokonekohu
Paula Risikon (kok) mielestä osa protestin puolusteluista on mennyt pahasti metsään
Eduskunnan puhemies, entinen sisäministeri Paula Risikko (kok) ottaa kantaa Pohjalaisen kirjoituksessaan alkuviikosta kohua aiheuttaneeseen tapaukseen, jossa vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin Finnairin lennolta Helsingistä Berliiniin. Pennasen mukaan hänet poistettiin, koska hän oli vastustanut koneessa olleen henkilön poistamista maasta.

Lue lisää: Vihreiden Aino Pennanen oli lähdössä lomalle, kun huomasi vaikertavan miehen – idea protestista syntyi hetkessä

Pennasen toiminta aiheutti kuumaa keskustelua muun muassa kansalaistottelemattomuudesta. Myös Risikko haluaa osallistua keskusteluun.

– Entisenä sisäministerinä ja entisenä liikenneministerinä en voi olla puuttumatta keskusteluun. Elämässä on tietysti hyvä pyrkimys ymmärtää erilaisia näkökantoja, mutta rajansa kaikella, Risikko toteaa tekstissään.

Risikko ei hyväksy Pennasen protestia.

– Kansalaistottelemattomuudella tarkoitetaan tietoista kieltäytymistä jonkin lain noudattamisesta. Siksikään en voi mitenkään hyväksyä tekoa. Jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, ja saisi siitä palkaksi kansalaisrohkeuden glorian, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä.

Risikko: osa puolusteluista mennyt pahasti pieleen

Pennasen toimintaa on sekä syytelty että puolusteltu. Ilta-Sanomien haastattelema vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ei tuominnut Pennasen protestia.

– Hänen mukaansa on melkein kansalaisvelvollisuus puuttua asiaan, jos epäilee, että ihmisoikeuksia rikotaan. Jos omilla kasvoillaan nousee rauhanomaisesti seisomaan ja kärsii annetut sanktiot, kyse on hyväksyttävästä kansalaistottelemattomuudesta, Aalto kommentoi Pennasen toimintaa.

Myöskään nykyinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ei suoraan tuominnut Pennasen seisomaprotestia.

Lue lisää: Sisäministeri Mykkänen ei tuomitse suoraan lentokoneprotestia: Toimintatapa täytyy suhteuttaa muille aiheutettuun haittaan

Risikon mielestä osa Pennasen protestin puolusteluista on mennyt pahasti metsään. Hän ei kuitenkaan tarkenna, keiden puolusteluja hän tekstissään tarkoittaa.

– Yhden mukaan kyse on täysin hyväksyttävästä kansalaistottelemattomuudesta ja peräti kansalaisrohkeudesta. Toinen on puolustanut Pennasen tekoa sillä, että kyse on ”viranomaisten väärästä toiminnasta” ja sen estäminen on oikeaa toimintaa, Risikko kirjoittaa Pohjalaisen tekstissään.

– Syytös viranomaisen väärästä toiminnasta on helppo heittää, mutta tässä tapauksessa kukaan ei ole väitettä pystynyt millään lailla perustelemaan. Pennanen eikä kukaan teon puolustelijoistakaan ole voinut tietää, miksi kyseistä henkilöä ollaan palauttamassa, Risikko jatkaa ja lisää, että palautettavista iso osa on henkilöitä, jotka on määrätty maahantulokieltoon esimerkiksi rikoksen vuoksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt