Sunnuntaisuomalainen: Irakilaisten turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten lumeavioliitot yleistyneet

Tänä vuonna on hylätty 40 prosenttia sellaisista irakilaisten oleskelulupahakemuksista, joissa hakuperusteena oli suomalainen puoliso, Sunnuntaisuomalainen kertoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan irakilaisten turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten väliset lumeavioliitot ovat yleistyneet. Kuvituskuva.

5.8.2018 5:01

Irakilaisten ja suomalaisten väliset lumeavioliitot ovat yleistyneet, maahanmuuttovirasto Migri kertoo Sunnuntaisuomalaisen mukaan.

Lumeavioliitoksi epäillään avioliittoa, jonka osapuolet käyttävät parisuhdetta keinona saada toiselle oleskelulupa, vaikka heillä ei Migrin tulkinnan mukaan ole todellista aikomusta viettää yhteistä elämää. Avioituminen on laillinen peruste oleskeluoikeuteen, jos suhde voidaan todistaa aidoksi.

Tänä vuonna on hylätty 40 prosenttia sellaisista irakilaisten oleskelulupahakemuksista, joissa hakuperusteena oli suomalainen puoliso, Sunnuntaisuomalainen kertoo. Tällä hakuperusteella oleskelulupaa on hakenut kuluvana vuonna 129 ja viimeisten 12 kuukauden aikana 270 irakilaista.

Migrin tulosalueen johtaja Pauliina Helminen arvioi Sunnuntaisuomalaiselle, että juuri irakilaisten kohdalla lumeavioliitot ovat nousseet yleisimmäksi syyksi kielteisiin päätöksiin perhesiteellä perusteltujen turvapaikkahakemusten kohdalla.

– Puolisot saattavat kertoa ristiriitaisesti avioliiton aikeista ja seurustelusta. Yksi kertoo, että avioitumista on harkittu pitkään ja toinen, että päätös tehtiin ensitapaamisella. Epäilyksiä herättää myös, jos on menty naimisiin ilman, että on vietetty aiemmin mitään yhteiselämää, tai jos ei ole yhteistä kieltä, Helminen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?