Rikosoikeuden professori: Hakkaraisen ja Vähämäen vuokra­kuviot selvitettävä – ”Ihan yleisen yhteis­kunta­moraalin nimissä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rikosoikeuden professori: Hakkaraisen ja Vähämäen vuokra­kuviot selvitettävä – ”Ihan yleisen yhteis­kunta­moraalin nimissä”

Rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan Töölön vuokrakuviossa esille tulleet uudet tiedot voivat muuttaa tapaukseen liittyvää tutkintaa.

Rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan Töölön vuokrakuviossa esille tulleet uudet tiedot voivat muuttaa tapaukseen liittyvää tutkintaa.

Julkaistu: 4.8.2018 6:55

Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps) on myöntänyt, että ehdotti itse töölöläisen saunatilan vuokrasopimuksen muuttamista.

Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps) myönsi tiistaina Facebook-kirjoituksessaan, että ehdotti itse töölöläisen huoneiston vuokrasopimuksen muuttamista siten, että sopimuksessa puhutaan saunatilan sijaan huoneistosta.

Vähämäki kertoo toimineensa tällä tavalla, jotta kulukorvaushakemus kakkosasunnosta menisi läpi eduskunnan hallinto- ja palveluosastosta.

Rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan uudet tiedot voivatkin muuttaa tapaukseen liittyvää tutkintaa.

– Jos itsekin ymmärretään, että on antanut virheellistä tietoa siinä tarkoituksessa, että tietyn edun saisi. Kyllä se voi tahallisuusarvioon vaikuttaa.

Tolvanen muistuttaa, että petosrikos on rangaistava vain tahallisesti tehtynä, hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä.

Vähämäki kuitenkin kiisti, että hänellä olisi ollut minkäänlaista tarkoitusta saada ylimääräistä hyötyä asiassa.

Iltalehti kertoi maanantaina, että kansanedustajat Vähämäki ja Teuvo Hakkarainen (ps) vuokraavat yhteiskäyttöön Taka-Töölöstä 62 neliön kellaritason huoneistoa 695 euron kuukausivuokralla.

Hakkarainen on kertonut yöpyvänsä tiloissa aina Helsingissä oleskellessaan, mutta taloyhtiön sekä asunnon omistajan, poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajan Dennis Pastersteinin mukaan kellarihuoneisto on kuitenkin virallisesti saunatila, eikä sitä ole tarkoitettu asumiseen.

Eduskunta aikookin nyt selvittää, voiko saunatiloissa asuva kansanedustaja saada vuokrahuoneistostaan korotettua kulukorvausta.

Tolvanen: Tapaus on tärkeä selvittää

Tolvasen mukaan asiakirjanäyttö viittaa siihen, ettei kellarisaunassa ollut kyse kohteesta, johon tukea olisi voitu maksaa.

– Kyllä sillä voi olla vaikutusta, jos alun perin vuokrasopimuksessa luki muuta, mutta sitä muutettiin sen takia, että tuen saisi.

– Jos vuokrasopimuksessa lukee että sauna, niin ei kai siihen sitä tukea sitten saa. Näin olen tulkinnut. Kysymys on vielä siitäkin, onko tilaa edes käytetty asumiseen. Sekin tulee selvittää.

Jos rikostutkinta tapauksesta aloitetaan, joutunevat Tolvasen mukaan myös vuokranantajan toimet läpivalaistavaksi.

– Jos tästä nyt aloitettaisiin tutkinta sen selvittämiseksi, onko tässä syyllistynyt vuokralainen petokseen hakiessaan eduskunnalta taloudellista etua, niin kyllä siinä samalla väkisinkin joutuu vuokranantajankin roolin selvittämään ja myöskin kuulemaan.

Tolvanen näkee joka tapauksessa tärkeänä, että asia selvitetään.

– Itse olen sitä mieltä, että olipa lopputulos mikä tahansa, niin jo yleisen edun nimissä olisi kyllä selvitettävä tämä asia. Ihan yleisen yhteiskuntamoraalin nimissä.

Hän muistuttaa, että vaikka Hakkaraisen tapauksessa ei olisikaan tapahtunut varsinaista rikosta, saattaa hän joka tapauksessa joutua maksamaan rahoja takaisin eduskunnalle.

Tuoreimmat osastosta