Vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen seisomaprotesti Finnarin koneessa on herättänyt laajaa keskustelua sekä poliitikkojen että tavan kansalaisten keskuudessa.
Ilta-Sanomat on aiemmin kertonut, miten sisäministeri Kai Mykkänen, sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sekä vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ovat kommentoineet tapausta.
Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin tiistaina Finnairin lennolta Helsingistä Berliiniin. Pennanen kieltäytyi istumasta lähdössä olevassa koneessa vastustaakseen sen kyydissä olleen henkilön maastapoistamista. Pennanen kuvasi tapahtumista videon Facebook-sivuilleen. Poliisi tutkii Pennasen tapausta liikenteen häirintänä.
Moni poliitikko on tuonut oman mielipiteensä julki sosiaalisessa mediassa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on puolustanut Pennasen toimintaa Twitterissä.
– Suomesta palautettuja ihmisiä on aikaisemmin tapettu kotimaassaan. Tämän johdosta on ymmärrettävää, että ihmiset toimivat jakamattoman ihmisarvon puolesta kansalaistottelemattomuuden keinoin, silloin kun pelätään, että toisen henki on vaarassa.
– Hallituksen tekemät heikennykset turvapaikanhakijoiden oikeusapuun on johtanut siihen, että suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden ja palautuskiellon toteutumiseen turvapaikkaprosesseissa ja palautustilanteissa. Palautettavilla saattaa myös olla lupaprosesseja kesken, Andersson kirjoittaa kahdessa eri twiitissään.
Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro on myös puolustanut Pennasen toimintaa.
– Luottamus turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan on murentunut. Siksi kaikki palautukset tulisi keskeyttää, kunnes järjestelmän toimivuus on arvioitu ulkopuolisen toimesta. Jokaista käännytystä on perusteltua vastustaa, kunnes kauan odotettu selvitys on tehty, hän twiittaa.
Mikael Jungner on puolustanut tapausta sarkastiseen sävyyn.
– Ihme touhua nousta seisomaan ihmisoikeuksien puolesta jossain lentokoneessa, kun voisi tehdä kuten kaikki muut. Siis ihan vaan toljottaa sivusta tapahtumia. Tai ottaa kuvan hässäkästä ja lähettää Seiskaan, hän twiittaa.
Muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on vastannut Anderssonille ja Touko Aallolle Twitterissä.
– Andersson ja Aalto eivät ymmärrä, että Suomi ei voi taata ulkomaalaisille kuolemattomuutta ulkomailla. Tämä ei kuitenkaan ole turvapaikkaperuste. Suomi ei voi taata kuolemattomuutta edes suomalaisille Suomessa, Halla-aho kirjoittaa.
Halla-aho on lisäksi syyttänyt Twitterissä Aaltoa kapinasta lakeja ja tuomioistuimen päätöksiä vastaan.
Halla-aho on kirjoittanut tapauksesta pitkähkösti myös Facebook-sivuillaan.
– On todella tärkeää, että tällaisilta, itsensä lain yläpuolelle kohottaneilta henkilöiltä otetaan heti luulot pois. Kapteeni on toiminut asiassa juuri niin kuin pitää, Halla-aho kirjoittaa.
– Jos itse kukin voi omista eettisistä lähtökohdistaan päättää, mitä viranomaispäätöksiä ja tuomioistuimen ratkaisuja hän noudattaa ja mitä ei, tuloksena on anarkia.
Keskustan varakansanedustaja Mikko Kärnä julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jossa hän kertoo oman näkemyksensä Pennasen tempauksesta. Kärnän mukaan lentokoneissa tapahtuneet turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustavat protestit ovat Euroopan vihreiden nuorten masinoima ja organisoima yleiseurooppalainen kampanja.
Kärnä myös epäilee, että vihreiden puoluejohto olisi sopinut ennakkoon siitä, miten vastaavissa tilanteissa toimitaan tai jopa tiennyt, mitä Pennanen aikoo tehdä.
– Mikäli Pennanen nyt saa tuomion teostaan, on välttämätöntä samalla selvittää, ovatko Vihreät Eurooppanuoret tai Vihreät syyllistyneet rikokseen yllyttämiseen, Kärnä lataa tiedotteessaan.
Kärnä on kohkannut asiasta runsaasti myös Twitterissä.
– Hei Touko Aalto! Onko vihreiden lainsäädäntösihteerin pätevyysvaatimuksena, ettei usko oikeusvaltioon? Miten voitte yrittää estää sellaisen henkilön palautusta, Aino Pennanen, jonka taustoista et tiedä mitään? Kärnä twiittaa.
Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen on jakanut Ilta-Sanomien jutun, jossa Touko Aalto myöntää, ettei tunne lentokonekohun taustaa. Vanhanen on kommentoinut juttua twiitissään.
– Natsi-Saksa ei edes yrittänyt olla oikeusvaltio. Touko Aalto, meillä luottamusta viranomaistoimintaan pitää pyrkiä vahvistamaan, eikä ilman tietoja herättämään epäluottamusta, Vanhanen sanailee.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) erityisavustaja Kari Jääskeläinen on niin ikään ottanut asiaan kantaa Twitterissä.
– Rasismille pitää olla nollatoleranssi. Myös laittoman kansalaistottelemattomuuden flirttailulle tulee olla nollatoleranssi. Se on yksi populismin muoto, hän kirjoittaa.