Nainen kuristui telttanaruun, miesystävän syyte taposta hylättiin – oikeus: Karmivat viestit tyhjää fantasioimista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nainen kuristui telttanaruun, miesystävän syyte taposta hylättiin – oikeus: Karmivat viestit tyhjää fantasioimista

Miehen karmivat tappamisella hekumoivat viestit olivat oikeuden mukaan tyhjää fantasioimista. Oikeuden mukaan ei ole tavatonta pohtia, miltä tappaminen tuntuisi.

1.8.2018 20:03

Kymenlaakson käräjäoikeus hylkäsi 34-vuotiaan miehen syytteen naisystävänsä taposta. Syytteen mukaan mies olisi kuristanut naisystävänsä teltan narulla toukokuussa Kouvolassa.

Käräjäoikeuden mukaan naisen vammat sopivat tapaturmaiseen kuristumiseen ja hylkäsi miehen syytteen. Oikeus piti miehen esittämää tapahtumien kulkua mahdollisena.

Pariskunta oli yöpynyt teltassa erään asunnon pihapiirissä. Miehen mukaan hän oli mennyt telttaan puolen yön aikaan ja nainen oli tullut noin puolen tunnin kuluttua perässä ja nauttinut olutta ja sipsejä. Naiselle oli miehen mukaan tullut huono olo ja hän oli kurottautunut teltan ulkopuolelle. Telttaan palatessaan nainen oli jäänyt jollakin tapaa polvilleen ja ollut äänetön. Mies oli alkanut ihmetellä hiljaisuutta ja tönäissyt naisen makuulle.

Samalla teltta oli miehen mukaan romahtanut, koska nainen oli pitänyt kiinni teltan keskitolpasta. Mies oli noussut ylös ja alkanut korjata keskitolppaa. Hän yritti saada telttaa ylös puhuen samalla naiselle, joka ei vastannut mitään.

Mies arvioi yrittäneensä korjata telttaa viiden minuutin ajan.

Mies yritti herätellä naista läpsimällä kasvoille, mutta ei saanut reaktiota. Pimeydestä huolimatta hän oli havainnut naisen kaulalla narun, jonka oli poistanut. Hän lähti talolle hakemaan apua ja soitti hätäkeskukseen.

Miehen mukaan teltan katossa roikkuneet ilmastointinarut sotkeutuivat naisen kaulaan teltan kaatuessa heidän päälleen ja naisen kuristuneen niihin.

Nainen menehtyi vammoihinsa sairaalassa tajuihinsa tulematta. Poliisi pidätti miehen sairaalassa. Kun mies sai kuulusteluissa kuulla naisen kuolleen, hän purskahti itkuun.

Oikeuden mukaan on epätavallista, että henkilö kuristuisi tapaturmaisesti teltassa ollessaan. Naisen kaulalta löytynyt jälki oli oikeuslääketieteellisten tutkimusten mukaan tyypillisempi tapaturmaiselle kuin tahalliselle kuristumiselle. Naisen kuoleman todettiin aiheutuneen narun aiheuttamasta paineesta kaulalla. Veren korkea alkoholipitoisuus myötävaikutti kuolemaan.

Oikeuden mukaan pariskunnalla ei ollut suuria erimielisyyksiä keskenään eikä tutkinnan aikana tullut ilmi mitään, joka olisi voinut toimia mielekkäänä motiivina vakavalle ruumiilliseen koskemattomuuteen kajoavalle rikokselle. Oikeus huomautti, ettei motiivin puute sinänsä tarkoita, ettei rikosta olisi voinut tapahtua.

Oikeudessa käsiteltiin miehen ja naisen välistä Facebook- ja Telegram-viestittelyä. Mies oli mm. huhtikuussa viestitellyt naiselle, että jos hän joskus tappaisi jonkun, se olisi nainen. Nainen nimitti miestä Messengerissä tulevaksi murhan uhriksi ja mies naista tulevaksi ex-vaimokseen. He viestittelivät englanniksi.

Toukokuun alussa mies viestitti Telegramissa, miten henkilön voisi tappaa käsillään ja että se varmaan tuntuisi aika hyvältä tappaa joku. Mies myös kyseli naiselta, miten hän haluaisi kuolla. Mies myös puhui, kuinka tappaminen pitäisi tehdä omin käsin ja selvänä. Mies kertoi katsovansa paljon murhadokumentteja.

Miehen mukaan viestittelyssä oli kyse vitseistä, mustasta huumorista ja typeryyksistä. Oikeuden mukaan pariskunnan lempinimet olivat vaivatta ymmärrettävissä ”makaaberina huumorina”.

”Telegram-viestit puolestaan voidaan nähdä lähinnä tyhjänä fantasiointina ja pohdiskeluna, eikä niistä ainakaan voida todeta mitään jäsentynyttä suunnitelmaa jonkun tappamiseksi.”

Oikeuden mukaan pariskunnan viestittely määrään suhteutettuna ja päällisin puolin tarkasteltuna tukivat sitä, ettei kyse ollut kovin vakavasta keskustelusta kuolemaan liittyen.

”Hyvän harva murhadokumenttien katsoja syyllistyy henkirikokseen, eikä ole tavatonta pohtia miltä tappaminen tuntuisi tai varsin pintapuolisesti ja eräänlaisena huumorina miettiä millä tavoin itse sellaista tekisi”, käräjäoikeus kirjasi ratkaisussaan.

Mies ja nainen olivat tutustuneet Maltalla joulukuussa 2017 ja aloittaneet seurustelun noin kuukauden kuluttua. Miehen mukaan heidän tarkoituksenaan oli olla samassa maassa ja yhdessä, ja naisen olleen iloinen heidän rakkaudestaan. Heidän oli tarkoitus miehen mukaan lähteä Budapestiin.

Nainen oli järjestänyt miehelle lentoliput Suomeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?