Pirkka-niksien isä paljastaa parhaimmat hellevinkit – ja kielletyn X-Files-niksin: ”Onkohan tuo tosissaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pirkka-niksien isä paljastaa parhaimmat hellevinkit – ja kielletyn X-Files-niksin: ”Onkohan tuo tosissaan”

Anssi Orrenmaa: ”Useat niksit ymmärtää heti arkijärjellä toimiviksi tai ei-toimiviksi”

1.8.2018 16:35

Niksologi, Niksi-Pirkkaa 17 vuotta toimittanut Anssi Orrenmaa kokoaa Ilta-Sanomien lukijoille nopeasti kattavan helleniksipaketin.

– Ei mene kuin puoli tuntia.

Orrenmaan lupaus pitää. Helleniksikokoelmassa mainintansa saa itseoikeutetusti niksien monikäyttöisin materiaali, eli sukkahousut.

Hellenikseissä sukkahousujen rinnalle kirii yllättäviä mustia hevosia, nimittäin pikkuhousunsuojat, terveyssiteet ja vaipat.

– Ne voivat toki kuulostaa yllättäviltä, Orrenmaa naurahtaa.

Terveyssiteiden ja vaippojen monikäyttöisyyteen hellesäällä on luonnollinen selitys: helteellä hiki virtaa vuolaasti, mutta siteet ja vaipat imevät hikipurot ripeästi.

Metsätöissä huhkivaa ja polkupyöräilijää neuvotaan laittamaan terveysside tai pikkuhousunsuoja kypärän otsapantaan. Viilennystä kaipaavaa neuvotaan vetämään kylmällä vedellä kasteltu housuvaippa pipoksi päähän.

Niksi-Pirkan helleniksi neuvoo laittamaan suodatinpussiin kahvinpuruja ja suodatinpussit tuomaan raikastusta hien kostuttamiin kenkiin.

Myös jalat hikoilevat helteellä. Jalkahien aromatisoimiin kenkiin neuvotaan kokeilemaan kahvinpuruja suodatinpussissa.

Yhden niksin mukaan kannattaa sulattaa kaupasta ostettu valmistaikina istumalla autossa taikinapakkauksen päälle.

Niksejä lukiessa ei voi olla miettimättä, onko niksin keksijä ollut tosissaan.

– Niksi-Pirkka-ideologiaan kuuluu harvinaisen paljon se, että ollaan siinä rajamaila, onkohan tuo tosissaan. Siitä syntyy hirveän hyviä ajatuksia ja luovia ideoita, Orrenmaa kertoo.

Kielletyt niksit suosittuja

Suomalaiset ovat ehdottaneet Pirkka-lehden Niksi-Pirkka-palstalle vuodesta 1974 lähtien yli 100 000 niksiä.

Orrenmaa toimitti Niksi-Pirkkaa 17 vuotta, mutta lopetti palstan homman puolitoista vuotta sitten.

– En siis enää valitse ja seulo niksejä.

Niksologina, eli niksien kehittäjänä ja tutkijana, Orrenmaa toimii edelleen. Myös Niksi-Pirkka ilmestyy edelleen.

Niksi-Pirkka neuvoo kokeilemaan pikuhousunsuojaa tai terveyssidettä kypärän sisällä hellesäällä. Imukykyisen saniteettituotteen pitäisi imeä otsasta valuva hiki.

Orrenmaan mukaan helleniksejä lähetettiin Niksi-Pirkkaan tietenkin silloin, kun Suomeen sattui helleaalto. Kuumuus sai ihmiset keksimään viilennysniksejä, ja niksit haluttiin jakaa muillekin.

Nykyään niksit saadaan verkkoon heti, mutta pelkän paperilehden aikaan niksin julkaisua sai odotella jopa vuoden. Lisäksi joka niksiä ei julkaistu, vaan noin joka 20. niksi ylitti julkaisukynnyksen.

– Välillä sai kuulla, että joku masentui, kun luuli, ettei niksiä ikinä julkaista.

Orrenmaa keräsi X-Files-kansioonsa talteen myös ne niksit, joita ei lehdessä julkaistu.

– Suosituin niksikirja on julkaistu juuri niistä julkaisemattomista nikseistä. Niistä toki joudutaan kuluttajasuojalain hengessä varoittamaan, että älä käytä näitä.

Orrenmaa viittaa teokseensa Pirkan kielletyt niksit – X-Files, joka julkaistiin vuonna 2006.

X-Files-nikseistä helteeseen liittyy esimerkiksi kehotus laittaa sukkahousujen jalkaosaan mehujäätä ja sukkahousut päähän: ”Aina, kun haluat raikastavaa mehujäätä, voit napata sukkahousujen pään näppärästi suuhusi”.

Jokainen voi pohtia, kuinka toimiva kyseinen niksi on.

Niksologin omat helleniksit

Niksi-Pirkan toimittajan urallaan Orrenmaa muistaa itse testanneensa esimerkiksi raparperinlehteä hellehattuna.

– Se on itsestäänselvän hyvä niksi. Useat niksit ymmärtää heti arkijärjellä toimiviksi tai ei-toimiviksi. Talonpoikaisjärki pitää aina olla käyttäjälläkin mukana, eli kannattaa pohtia, onko joku asia turvallista vai ei. Sen vuoksi nikseissä ollaan varovaisia esimerkiksi tulen ja sähkön kanssa.

Niksi-Pirkka neuvoo luovaa käyttöä myös vauvanvaipalle. Niksi väittää, että kylmään veteen kasteltu ja päähän aseteltu housuvaippa viilentää käyttäjäänsä.

Viime päivien parhaana helleniksinään Orrenmaa kertoo, että hän sattui olemaan Helsingissä merellä melomassa, kun tuuli puhalsi 10 metriä sekunnissa.

– Oli se niin mahtavaa, en ole koskaan ollut yhtä ruskea kuin nyt, kun olin kymmenen päivää vesillä, jossa aurinkoa sai taivaalta ja veden pinnasta. Toki pitää olla pää suojattuna ja paljon juomavettä.

Orrenmaa sai auringonpistoksen viisi vuotta sitten meloessaan, ja sen jälkeen hänellä on aina ollut vesillä ollessaan tuubihuivi pään suojana.

– Auringonpistosta en halua kokea uudestaan. Aivot pätkivät viikon ajan.

Hetken miettimisen jälkeen Orrenmaa lisää vielä yhden helleniksin.

– Ja parturin varasin juuri, sillä sekin auttaa helteellä, että tukka lyhenee.

Lue tästä Anssi Orrenmaan parhaat Niksi-Pirkan helleniksit (suluissa Pirkka-lehden numero, jossa niksi on julkaistu).

Helpotusta hieltä

 • Saat tervetullutta suojaa auringolta ja viilennystä helteeseen, kun kostutat vauvan housuvaipan kylmällä vedellä ja vedät sen pipon tavoin päähäsi. (6–7/ 2015)

 • Hellevauvan helpotukseksi kastele harso vedessä, puserra se kuivaksi ja kiinnitä pyykkipojilla vaunun aukkoon. Toimii sekä "ilmastointilaitteena" että hyttyssuojana. (6–7/ 1996)

 • Hiostaako aurinko kitkiessä? Vai pelkäätkö auringonpistosta? Oivan ja omaperäisen hellehatun saat oman puutarhan raparperinlehdistä. Kokojakin löytyy jokaiselle. (6–7/ 2005)

 • Nainen! Jos helteet käyvät hermoille, laita geelitäytteiset rintaliivit toviksi pakastimeen. Takaisin otettaessa saat niistä hyvän viilentimen. (8/ 2009)

 • Valuuko hiki silmiin pyöräillessä tai kotitarvemetsurin hommissa? Sujauta naisten terveysside otsan ja kypärän pannan väliin, imupuoli otsaa vasten. Toimii takuuvarmasti ja on huomaamaton. (8/ 2008)

 • Metsätöissä hiki valuu kypärän alta silmille. Kiinnitä pikkuhousunsuoja kypärän otsapantaan, niin hiki imeytyy siihen. Testattu ja toimii. (5/ 2011)

 • Laitan kuntosalilla päähäni vanhat sukkahousut. Hiki ei valu silmille ja materiaali hengittää erinomaisesti. Ote painoista pysyy lujana, kun kädet voi pyyhkäistä lahkeisiin. Sukkikset auttavat myös loppuvenytyksissä. (6–7/ 2006)

Hellevaatteet

 • Tee päänreikä pussilakanaan, niin saat kätevän hellevaatteen uimarannalle. Sen suojissa voit vaihtaa uima-asun ja sen päällä eväät säästyvät hiekalta. (6–7/ 2012)

 • Vanhoista sukista saat varresta leikkaamalla trendikkäät hikirannekkeet. Varvassukista voit tehdä kymmenen huippumuodikasta sormihikinauhaa! (8/ 2005)

 • Helteisellä heinäpellolla eivät lenkkarit ole paras vaihtoehto, vaan tavalliset huopatossut. Uskomatonta, mutta totta: ne ovat todella viileät. Eivätkä ruohonkorret pistele. (6–7/ 1993)

 • Jos sinulla on jalkahikiongelmia, voisit kokeilla seuraavaa konstia. Käytä kesällä kengissä muutama kuukausi koivunlehtiä. Se poistaa jalkahien. (6–7/ 2001)

 • Hikiset kengät voi raikastaa kahvilla. Mittaa suodatinpusseihin vajaat teelusikalliset kahvijauhoja ja laita pussit kenkiin. Työpäivän jälkeen kenkä haisee tuoreelta kahvilta. Pussi ja kahvi kestävät kengässä hyvin muutaman päivän. (8/ 2010)

Muita luovia viilennysideoita

 • Kesäkuumalla on tärkeää, että lemmikeillä on raikasta juotavaa. Jäädytä muovikulhollinen vettä, vie jääpala aamulla juomapaikkaan ja lisää hieman vettä. Vähitellen sulava jää pitää veden raikkaana. (6–7/ 2008)

 • Kun ostat pakastetaikinan kaupasta ja menet autolla kotiin, istu kotimatkalla sen päälle. Taikina sulaa leivontakuntoon ilman erillistä sulatusta. Voit vielä nopeuttaa sulatusta istuinlämmittimellä. Kesähelteellä toimii viilentäjänäkin. (6–7/ 2007)

 • Miten sulattaa pakastin kesäkuumalla? Kääri ruoka sulatuksen ajaksi laadukkaaseen makuupussiin, jossa tarkenee 20 asteen pakkasellakin. (8/ 2011)

 • Viini pysyy helteelläkin viileänä, kun kastelet villasukan ja laitat pullon sen sisään. Kuivuva sukka haihduttaa lämpöä. (6–7/ 2008)

X-files (lehdessä julkaisemattomia)

 • Helpotusta helteeseen! Tee lempimehustasi jääpaloja tai mehujäätä, voit halutessasi käyttää myös valmiita kaupan tikkuja. Sujauta ne sukkahousujen jalkaosan sisälle ja sukkahousut päähän. Näin voit vapauttaa kätesi muihin askareihin ja aina kun haluat maistaa raikastavaa mehujäätä, voit napata sukkahousujen pään näppärästi suuhusi. Kokeneemmat voivat yrittää heilauttaa herkun pään liikkeellä, ilman käsiä, suuhunsa. Hauska peli koko perheelle!

 • Helppo ja hauska koko perheen viilennyskeino helteeseen: Täytä sukkahousut jääpaloilla ja laita ne päähäsi. Toimii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?