Lämpenevä ilmasto saattaa näkyä karusti asunnoissa – homevauriot lisääntyvät, seiniin kasvaa sammalta, viemäriverkostot kovilla

Julkaistu:

Jäähdytyslaitteet tulevat lisääntymään suomalaisten kodeissa. – Tulevaisuuden sää on nyt, sanoo professori.
Kun ilmasto lämpenee, kesät ovat yhä useammin tukahduttavan kuumia ja talvet leutoja ja sateisia. Kevät ja syksy lyhenevät, ja tilalle tulee entistä aikaisempi kesä, joka jatkuu pitkälle syksyyn.

Ilmaston lämpenemisellä on vaikutuksia paitsi luontoon, myös esimerkiksi asumiseen. Tänä kesänä on jo saatu esimakua siitä, miten kuumiksi asunnot voivat Suomessa tulevinakin kesinä muuttua.

– Tulevaisuuden sää on nyt, toteaa Aalto-yliopiston insinööritieteiden professori Jarek Kurnitski.

Hän uskoo, että suomalaisten asuntoihin tullaan tulevaisuudessa asentamaan jäähdytyslaitteita huomattavasti nykyistä enemmän. Myös esimerkiksi kuumuutta heijastavat ikkunat saattavat yleistyä.

 

Varmasti tämän kesän jälkeen moni suomalainen kiinnittää huomiota jäähdytyslaitteisiin asuntoa ostaessaan.

Kuumissa maissa lähes jokaisesta asunnosta löytyy jäähdytysjärjestelmä, ja sitä kohti ollaan menossa myös Suomessa.

– Se on ollut nouseva trendi muutenkin, ja varmasti tämän kesän jälkeen moni suomalainen kiinnittää huomiota jäähdytyslaitteisiin asuntoa ostaessaan.

Arvioissa on eroja, mutta on ennustettu, että mikäli kasvihuonepäästöjä ei rajoiteta ollenkaan, maapallon keskilämpötila tulee nousemaan 3–5 astetta vuosisadan loppuun mennessä. Suomessa lämpötila nousee kaksinkertaisesti maapallon keskiarvoon nähden.

Kurnitskin mukaan ilmaston lämmetessä rakennuksissa voi näkyä nykyistä enemmän esteettistä haittaa.

– Julkisivut saattavat likaantua tai sammaltua, ja julkisivujen pinnalle saattaa tulla jonkinlaista kasvustoa, hän sanoo.


Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) tohtorikoulutettava, diplomi-insinööri ja rakennusfysiikan tutkija Anssi Laukkarinen sanoo, että esteettisen haitan lisäksi lämpenevä ja kosteammaksi muuttuva ilmasto vaikuttanee myös rakennusten kosteusvaurioiden määrään.

Mikäli ilmastonmuutos etenee nykyennusteiden mukaisesti, homevaurioiden määrä Suomessa kasvaa.

– Jos on kosteampaa ja lämpimämpää, home kasvaa rakennusmateriaaleissa herkemmin. Herkimpiä homeelle ovat esimerkiksi puu- ja paperipohjaiset materiaalit, mutta hometta voi kasvaa lähes kaikissa materiaaleissa.

– Tulevaisuuden ilmasto-olosuhteet ovat rakennuksille ja niiden vaipparakenteille rankemmat kuin nykyilmasto, Laukkarinen sanoo.

Kun sateet lisääntyvät, Laukkarinen sanoo, ettei ole varmaa, miten viemäriverkostot ja kertymäalueet tulevat riittämään.

– Ne on mitoitettu tietynlaisille sateille, ja jos tulevaisuudessa sataa enemmän kuin nykyään, pitää olla selvillä, riittävätkö mitoitukset siihen, että viemärit vetävät eikä tulvia tulisi haitallisissa määrin.

 

Kosteusasioita ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia pitäisi ottaa nykyistä paremmin huomioon rakennusmääräyksissä,

Yksi asumiseen vaikuttava ilmastonmuutoksen seuraus on merenpinnan nouseminen. Ilmatieteen laitoksen mukaan menneellä vuosisadalla maankohoaminen on ollut merennousua voimakkaampaa koko Suomen rannikolla, mutta jäätiköiden sulamisen myötä tapahtuva merennousun kiihtyminen tulee muuttamaan tilannetta.

Uusimpien arvioiden valossa näyttää siltä, että Suomen etelärannikolla vedenpinta nousee tulevaisuudessa nopeammin kuin maa. Sen myötä rakentaa täytyy kauemmas merenrannasta kuin nykyisin.

– Moneen asiaan on kuitenkin olemassa ratkaisuja, ja yksi iso kysymys onkin se, varaudutaanko kaikkiin asioihin oikeassa laajuudessa.

– Meidän linjauksemme on, että kosteusasioita ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia pitäisi ottaa nykyistä paremmin huomioon rakennusmääräyksissä, Laukkarinen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt