Vihreiden Aino Pennanen oli lähdössä lomalle, kun huomasi vaikertavan miehen – idea protestista syntyi hetkessä

Aino Pennanen kertoo, että koki velvollisuudekseen auttaa palautettavaa.

31.7.2018 17:40

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin tänään Finnairin lennolta Helsingistä Berliiniin.

Pennasen mukaan hänet poistettiin, koska hän oli vastustanut koneessa olleen henkilön poistamista maasta. Pennanen kuvasi tapahtumista videon Facebook-sivuilleen.

Poliisi tutkii tapausta liikenteen häirintänä, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Jan Lindström IS:lle.

Lue lisää: Poliisi tutkii vihreiden Pennasen toimintaa liikenteen häirintänä – mahdollinen rangaistus sakkoja tai vankeutta

Pennanen kertoo Ilta-Sanomille, ettei voinut istua paikallaan nähtyään maasta poistettavan henkilön koneessa. Ajatus protestista syntyi spontaanisti, vaikka Pennasen tarkoitus oli lähteä lomamatkalle.

– Näin kuinka poliisi kohteli sitä ihmistä. Häntä pidettiin penkillä neljän ison miehen voimin. Hän vaikersi ja yritin kysyä voinko auttaa, mutta en saanut häneen puheyhteyttä. Yritin vedota kapteeniin, ettei hän lentäisi, Pennanen sanoo.

  • Katso alta video, jonka Pennanen latasi Facebook-sivuilleen

Pennanen kertoo seuranneensa Suomen turvapaikkapolitiikkaa pidemmän aikaa ja näkevänsä siinä vakavia ongelmia.

– Palautukset kuuluvat normaaliin turvapaikkajärjestelmään, mutta tällä hetkellä menettelyssä on ongelmia ja lainsäädäntöä on tiukennettu. Kokeneet juristitkin ovat nostaneet esille, ettei systeemiin voi luottaa, emmekä voi olla varmoja, ettei ihmisiä lähetetä hengenvaaraan.

Tänä keväänä julkaistussa Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin ja Yhdenvertaisuusvaltuutetun toteuttamassa empiirisessä tutkimuksessa todettiin, että Maahanmuuttoviraston kansainvälistä suojelua koskevat ratkaisukäytännöt ja tulkinnat ovat kiristyneet.

Tutkimuksessa näkyvää kehitystä voidaan pitää huolestuttavana sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen että suomalaisen oikeusvaltion kannalta, tutkijat kirjoittivat maaliskuussa. Tutkimukseen voit tutustua halutessasi Turun yliopiston sivuilta.

Pennanen viittaa nimenomaan tähän tutkimukseen. Hänellä ei ollut tietoa siitä, mihin palautuksen kohteena ollutta henkilöä oltiin lähettämässä, eikä siitä, mitkä palautuksen perusteet ovat olleet.

Hän kertoo kokevansa, että kanssamatkustajana ja kanssaihmisenä hänen velvollisuutensa oli auttaa palautettavaa.

– Koin, että ennemmin kuin istun paikallani, on velvollisuuteni auttaa.

Onko protestointi mielestäsi oikea keino vaikuttaa asiaan?

– Ei. Lainsäädäntö ja politiikka on. Tällä hetkellä oikeusturvaa on kuitenkin heikennetty laajasta asiantuntijakritiikistä huolimatta. Suojelun kynnystä on nostettu tosi paljon.

Protestointi ei siis ole oikea keino, mutta protestoit siitä huolimatta?

– Lähtökohtaisesti toki lainsäädäntöä pitää yrittää muuttaa politiikan keinoin, mutta se ei ole auttanut. Koin, että yksittäisessä tilanteessa minun kansalaisena tulee nousta seisomaan. Toivon, että se herättää keskustelua turvapaikkapolitiikan ja menettelyn tilasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?