Poliisi tutkii vihreiden Pennasen toimintaa liikenteen häirintänä – mahdollinen rangaistus sakkoja tai vankeutta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi tutkii vihreiden Pennasen toimintaa liikenteen häirintänä – mahdollinen rangaistus sakkoja tai vankeutta

Julkaistu: 31.7.2018 16:39

Vihreiden lainsäädäntösihteeri nousi seisomaan Finnairin koneessa. Hän sanoi vastustavansa ulkomaalaisen palauttamista.

Poliisi on kirjannut rikosilmoituksen Finnairin lennolta poistetun henkilön toiminnasta, Itä-Uudenmaan poliisista vahvistetaan STT:lle.

Poliisi tutkii tapausta liikenteen häirintänä, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Jan Lindström IS:lle.

– Liikenteen häirintä sisältää muun muassa ilmaliikenteen ja raideliikenteen. Nimike muuttui kun selvisi, että henkilö kertoi itse kuvaamallaan videolla, että hänen tarkoituksensa oli estää lentokoneen lähtö. Se tarkoittaa jo liikenteen häirintää. Tästä on kirjattu rikosilmoitus, Lindström sanoo.

Rangaistus liikenteen häirinnästä vaihtelee lain mukaan sakoista puolen vuoden vankeustuomioon. Lindströmin mukaan poliisi tutkii tapauksen ja se siirtyy todennäköisesti aikanaan syyttäjän harkittavaksi.

– Luulen kyllä, että syyttäjä sen sitten arvioi.

Komisario kertoo, että poliisi poistaa välillä lentomatkustajia koneesta, mutta yleensä häiriköinnin syy on toisenlainen.

– En muista ainakaan omalta kohdaltani tapausta, jossa henkilö olisi poistettu koneesta tällaisen yhden hengen protestin takia, hän sanoo.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin tänään Finnairin lennolta Helsingistä Berliiniin. Pennasen mukaan hänet poistettiin, koska hän oli vastustanut koneessa olleen henkilön poistamista maasta. Pennanen kuvasi tapahtumista videon Facebook-sivuilleen.

Poliisi ei tässä vaiheessa vahvista, oliko samalla lennolla maasta poistettavaa ihmistä. Lindström kertoo, ettei hänellä ole asiasta tietoa.

– Minulla on ainoastaan se tieto, mitä poistettu henkilö kertoi kuvaamallaan videolla.

Lue lisää: Vihreiden lainsäädäntösihteeri vastusti ulkomaalaisen palauttamista – poliisi poisti lennolta

Itä-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa myös, että kaikkien lentomatkustajien on hyvä tiedostaa, että lentokoneessa on omat tiukemmat järjestyssääntönsä kuin muissa joukkoliikennevälineissä.

Ilmailulain mukaan matkustajan on noudatettava lennon miehistön antamia ohjeita ja määräyksiä, jotka liittyvät lennon turvallisuuteen ja järjestykseen

Lentomatkustajan häiriökäytös tai mikä tahansa miehistön ohjeiden noudattamatta jättäminen voidaan tulkita häiriköinniksi ja se voi tulla hyvinkin kalliiksi, jos esimerkiksi lento myöhästyy.

Kansainvälisillä lennoilla rangaistus ei välttämättä määräydy Suomen lainsäädännön mukaan. Monissa muissa maissa rangaistuskäytäntö voi olla huomattavasti kovempi kuin Suomessa.

Kuin Ruotsissa

Pennasen toiminta muistuttaa hyvin paljon 26. heinäkuuta sattunutta tapausta, jossa ruotsalaisopiskelija Elin Ersson nousi kansainväliseksi someilmiöksi.

Lue lisää: 21-vuotias ruotsalaisopiskelija järjesti protestin lentokoneessa – ei suostunut istumaan ennen kuin turvapaikanhakijan palautus keskeytettiin

Ersson, 21, osti maanantaina lipun Göteborgista Turkkiin menevälle lennolle. Hän oli aiemmin saanut selville, että koneessa olisi nuori afganistanilainen turvapaikanhakija, jonka viranomaiset olivat määränneet palautettavaksi lähtömaahansa.

Brittilehti The Guardianin mukaan kyseinen turvapaikanhakija ei ollutkaan lennolla. Sen sijaan siellä oli viisikymppinen afganistanilaismies, jota oltiin niin ikään palauttamassa.

Ersson nousi koneeseen ja aloitti mielenilmauksen, josta hän kuvasi ja lähetti reaaliaikaista kännykkävideovirtaa Facebookiin. Hän ei suostunut istumaan alas ennen kuin palautettava poistettaisiin koneesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?