Kuuma kysymys Macronin ja Niinistön tapaamisessa: Lähteekö Suomi mukaan Ranskan ajamiin EU:n puolustus­joukkoihin? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuuma kysymys Macronin ja Niinistön tapaamisessa: Lähteekö Suomi mukaan Ranskan ajamiin EU:n puolustus­joukkoihin?

Kuvituskuva
Julkaistu: 31.7.2018 7:04

Ranskan presidentti Emmanuel Macron saapuu Suomen-vierailulle heti Sauli Niinistön Venäjän-vierailun jälkeen. Niinistö on luvannut ratkaisun Macronin ajamista interventiojoukoista kesän loppuun mennessä.

Presidentti Sauli Niinistöllä on edessään kiireinen elokuu. Presidentti tapaa kollegansa Vladimir Putinin Venäjällä 22. elokuuta. Kyseessä on presidenttien välinen työtapaaminen. Viikkoa myöhemmin Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät Helsingissä Ranskan presidentti Emmanuel Macronia ja tämän puolisoa Brigitte Macronia.

Suomen-vierailulla presidenttien keskusteluissa nousee todennäköisesti ainakin jollakin tavalla esiin Macronin ajamat uudet interventiojoukot. Suomi ei ole vielä tehnyt osallistumispäätöstä, mutta presidentti Niinistö sanoi heinäkuun alussa Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa Suomen harkitsevan asiaa vakavasti. Niinistön mukaan ratkaisu asiassa tehdään kesän loppuun mennessä.

Emmanuel Macronia kiinnostanee myös Helsingisäs pidetty Trumpin ja Putinin huippukokous. Kuvassa vieressä presidentin vaimo Brigitte Macron.

Emmanuel Macronia kiinnostanee myös Helsingisäs pidetty Trumpin ja Putinin huippukokous. Kuvassa vieressä presidentin vaimo Brigitte Macron.

Macron on kutsunut halukkaat maat mukaan interventiojoukkoihin, jotka toimisivat Euroopan unionin ja puolustusliitto Naton rakenteiden ulkopuolella. Ranskan kanssa aiesopimuksen puolustusyhteistyön tiivistämisestä allekirjoitti kesäkuun lopulla kahdeksan muuta EU-maata.

Interventiojoukot olivat esillä Niinistön ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kahdenkeskisessä tapaamisessa Naton huippukokouksessa Brysselissä.

– Sovimme vähän siihen malliin, että käymme Ruotsin kanssa asiasta tiivistä keskustelua. Kesän mittaan asia varmasti etenee, Niinistö sanoi.

Presidentinkanslia tiedotti tänään Macronin Suomen-vierailun ajankohdasta. Tapaamisen ohjelmasta ja keskustelujen mahdollisista aihepiireistä ei vielä eilen tiedotettu.

Macronia kiinnostanee kuulla virallisen asialistan ulkopuolelta myös presidentti Niinistön ajatuksia Putinin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Helsingin huipputapaamisesta. Trump on joutunut tapaamisen jälkeen rajun arvostelun kohteeksi Yhdysvalloissa.

Trump ei Putinin läsänollessa tuominnut tutkinnan alla olevaa Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Hänen Euroopan-vierailunsa kirvoitti muutenkin Euroopassa epäilyksiä Yhdysvaltojen sitoutumisesta transatlanttisten suhteiden vaalimiseen.

Kuva Niinistön ja Putinin tapaamisesta vuodelta 2016.

Kuva Niinistön ja Putinin tapaamisesta vuodelta 2016.

Niinistöllä on mahdollisuus päivittää Putinin tunnelmia huippukokouksesta Venäjän-vierailullaan. Macronilla puolestaan katsotaan olevan Euroopan johtajista toimivin keskusteluyhteys Trumpiin.

Macron tapaa Suomen-vierailullaan myös pääministeri Juha Sipilän (kesk). Heidän keskusteluissaan esiin nousevat todennäköisesti EU-politiikan kuumat puheenaiheet, kuten maahanmuutto, Emu ja rahoituskehykset.

Niinistö suuntaa työtapaamiseen Putinin kanssa vain joitakin viikkoja sen jälkeen, kun Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu herätti Suomessa kuohuntaa lausunnoillaan, joissa hän katsoi Suomen Nato-yhteistyön heikentävän turvallisuutta. Puolustusministeriö julkaisi Shoigun lausuntojen jälkeen tiedotteen, jossa se oikaisi puolustusministerin esittämiä asiavirheitä.

Niinistön Venäjän-vierailusta oli sovittu jo ennen tietoa Putinin ja Trumpin Helsingin huippukokouksesta.

Tuoreimmat osastosta