Kotimaa

Tällainen on kansanedustajien vuokraama töölöläinen kellarisauna – Hakkarainen pitää tilaa täysin asuinkelpoisena

Julkaistu:

Teuvo Hakkaraisen kellaritason huoneisto on hänen mukaansa sopivan viileä, hiljainen, eikä sinne pääsy vaadi ”portaissa pomppimista”.
Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) Taka-Töölöstä vuokraama 62 neliön huoneisto koostuu kahdesta huoneesta ja keittokomerosta.

Hänen mukaansa kellarihuoneisto onkin asuintilaksi kaikin puolin sopiva. Se on mukavan viileä ja katutasossa on myös muutama ikkuna.

– Edellisessä asunnossa kuului kaiken maailman kolinaa ja toisten asukkaiden iltamenot. Ne ei minua paljon kiinnosta. Nyt ei kuulu mitään. Eikä tarvitse missään portaissa pomppia.

– Ja mitä minä valoilla yöllä teen, kun pimeässä nukutaan, Hakkarainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iltalehti kertoi tänään kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) ilmoittaneen eduskunnalle kakkosasunnokseen Helsingin Taka-Töölössä sijaitsevan kellarikerroksen huoneiston.

Asunnon omistajan, poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajan Dennis Pastersteinin mukaan kellarihuoneisto on kuitenkin virallisesti saunatila, eikä sitä ole tarkoitettu asumiseen, lehti kertoi.

Eduskunnan hallinto- ja palveluosaston tietojen mukaan sen tiedossa olevassa vuokrasopimuksessa viitataan kuitenkin vain kellaritason yksiöön.

Eduskunta aikookin nyt selvittää, voiko saunatiloissa asuva kansanedustaja saada vuokrahuoneistostaan korotettua kulukorvausta, jollaista Helsingin tai Uudenmaan vaalipiirin ulkopuolelta tuleville kansanedustajille voidaan myöntää pääkaupunkiseudun kakkosasuntoa varten.


2 huonetta, keittokomero ja sauna

Saunatila on Hakkaraisen ja samassa taloyhtiössä asuvan kansanedustaja Ville Vähämäen (ps) yhteiskäytössä, ja he maksavat tiloista 695 euron kuukausivuokraa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huoneistossa on tilava pukuhuone, pesutilat ja suuri 15–20 neliön sauna. Tämän lisäksi huoneistosta löytyy isompia ja pienempiä varastotiloja.

– Toisessa siivessä on sänky, sohva, tv, pöytä, kirjahylly. Pesualtaan ja muut. Saunatilat on sitten toisessa päässä, Hakkarainen hahmottelee huoneiston pohjaratkaisua.

Keittiökomerosta löytyy jääkaappi, astianpesukone sekä pyykkikone.

– On siinä mikro, sähköhellaa siinä nyt ei ole, mutta en sitä tarvitsekaan. Meillä eduskunnassa saa ostaa ruoat, ei sellaiselle ole tarvetta.

Itse saunaa Hakkarainen ei tosin käytä, sillä eduskunnasta löytyy talon henkilökuntaa varten oma sauna.

Hakkarainen: ”Ihme sääntelyä”

Hakkarainen kertoo IS:lle yöpyvänsä kellaritiloissa aina Helsingissä oleskellessaan, vuoroin olohuoneessa, vuoroin pukuhuoneessa.

– Jos hän satunnaisesti muutaman yön viikossa siellä yöpyy, niin se ei varmasti haittaa. Siinä ei rikota lakia, kellaritilojen omistaja Pasterstein toteaa.

Pasterstein sanoo, että kellaritiloihin etsittiin vuokralaista yleisellä ilmoituksella netin kautta.

Eduskunnan hallintojohtajan sijainen ja tietohallintopäällikkö Ari Apilon mukaan eduskunta aloittaa asiasta kuitenkin selvityksen, etenkin kansanedustajan palkkiolain tulkinnan ja vakituisen asunnon määritelmän osalta.

– Kysymys on siitä, että onko tämä ilmoitettu asuinpaikka käypä asuinpaikka, Alpio sanoo.

Selvityksen aikatauluista hän ei osaa vielä kertoa.

– Tämä täytyy tietysti tarkasti selvittää. Riippuu, mitä tässä ilmenee, me joudumme menemään aika pitkälle tässä, Alpio sanoo.

Hakkarainen itse ihmettelee, mitä ongelmallista asumisratkaisussa voisi mahdollisesti olla.

– Minun mielestäni tilat ovat asumistarkoitukseen, en edes kysynyt sitä.

– Ihmettelen, että jos ihminen tykkää paikasta, missä on. Jos eduskunta toteaa, etten voi siinä paikassa olla, niin mikä se syy sitten on. Ihme sääntelyä.