Raju ja äkillinen muutos säässä: Helle vaihtui hyiseen ukkos- ja raemyräkkään Raumalla – katso lukijoiden kuvat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Raju ja äkillinen muutos säässä: Helle vaihtui hyiseen ukkos- ja raemyräkkään Raumalla – katso lukijoiden kuvat

– On siinä jotain todella mahtavaakin seurata tämmöistä säätilan vaihtelua, Raumalla kesälomaileva Virpi Hautamäki tuumii.

29.7.2018 22:46

Kunnioittaa pitää mutta pelätä ei auta, IS:n lukija Virpi Hautamäki ajatteli hieman ennen kello 21 sunnuntai-iltana, kun säätila vaihtui 30 asteen helteestä hyiseen raesateeseen.

Laihialainen Hautamäki ja hänen perheensä olivat Rauman Poroholman leirintäalueella viettämässä kesälomailtaa. Ukkosrintaman lähestyminen oli näkynyt jo muutaman tunnin ajan. Raekuuron kylmä piiska ilmaantui silti taivaalta nopeasti – ja juuri sillä hetkellä, kun perheen varaama tunti purjelaivan sisällä sijaitsevasta saunasta alkoi.

  • Katso yllä olevalta Virpi Hautamäen kuvaamalta videolta, miltä raemyrsky näytti Raumalla sunnuntai-iltana.

Hautamäen kolme poikaa eivät ilmojen haltioita kavahtaneet, vaan olisivat halunneet veteen pulikoimaan. Vanhemmat kuitenkin ilmoittivat, ettei veteen ole ukonilmalla asiaa.

Perhe piteli kylmää saunatiloissa. Ukkosmyrsky riehui Poroholmassa melko tarkalleen perheen saunatunnin ajan.

– On siinä jotain todella mahtavaakin seurata tämmöistä säätilan vaihtelua, vaikka omat vaaransakin asiassa tietysti piilee, Hautamäki tuumii.

Tältä Rauman keskustassa näytti ennen ukkosmyrskyä.

Tyypillisesti 5–10 minuutin raekuuro pudottaa 30 asteen lämpötilan noin puoleen eli 15–16 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen.

– Todellisuudessa ilma tietenkin tuntuu vielä kylmemmältä. Voikin olla aika merkillinen tunne, kun yhtäkkiä tulee tällainen muutos.

Raju vaihdos johtuu siitä, että rakeet ovat jäätä – vesisade ei pysty samaan. Kylmän tuntua lisää tuuli, joka voi hetkellisesti olla voimakkuudeltaan jopa 15–18 metriä sekunnissa. Selkämerelle onkin annettu ukkospuuskavaroitus.

Tuovisen mukaan juuri Raumalla ja sen lähistöllä on väkevä ukkossolu, joka on pysynyt paikoillaan.

– Voimakas ukkosraekuuro syntyi Laitilan päällä ja siirtyi Rauman edustalle.

Ukkonen on myös tehnyt töitään luonnossa. IS:n lukija lähetti Raumalta kuvan tienvarressa olevasta salaman kaatamasta puusta.

Aiemmin tänä kesänä rakeita on Tuovisen mukaan tullut Vaasan saaristossa, mutta ne ovat olleet pieniä.

– Nyt tulevat ovat jopa 20–50 sentin kolikon kokoisia.

Länsi-Suomessa vaikuttava ukkospilvi on meteorologin mukaan suhteellisen suuri.

– Kuuro alkaa rankalla vesisateella ja päättyy siihen, välissä voi sitten tulla hetkellisesti useitakin kertoja rakeita. Yhteensä kuuro voi kestää jopa puoli tuntia. Näihin liittyy suuria sademääriä, jopa 20–30 millimetriä hetkellisesti.

Salamat maalasivat Rauman taivaan.

Meteorologi Tuovisen mukaan ilmiö on tyypillinen, kun kovat helteet ovat kestäneet pitkään.

– Tänä kesänä on ollut silmiinpistävää, ettei ukkosia ole juuri ollut, vaikka muuten on ollut painostavan kuumaa ilmaa. Tässä on joutunut hieromaan otsaansa.

Merituuli laukaisee lähipäivinäkin ukkosmyrskyjä Länsi-Suomen alueelle. Maanantaina rakeita voi tulla näillä samoilla alueilla, myöhemmin viikolla Satakunnassa ja Pohjanmaalla.

Virpi Hautamäen ja hänen perheensä sunnuntai jatkuu Raumalla miellyttävän lauhoissa merkeissä. Sade on väistynyt, mutta tienoon vallannut kauan kaivattu raikkaus.

– Nyt on ihanan viileää, Hautamäki toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?