Intialainen Jayant antoi erikoisen vinkin suomalaisille – 14 kuumien maiden asukasta kertoo, mikä viilentää helteellä

Juokaa kirnupiimää ja syökää ankeriasta! 14 kuumien maiden asukasta ja yksi norjalainen antoivat viilentymisvinkkinsä suomalaisille.

27.7.2018 14:05 | Päivitetty 28.7.2019 6:07

Juttu on julkaistu aiemmin 27.7.2018.

Suomen tämänhetkiset lämpötilat ovat arkipäivää monessa maailman kolkassa. Kysyimme kuumien maiden asukkailta viilentymisvinkkejä helteen keskellä vaeltaville suomalaisille.

Kun tuuletin ei riitä, auttaisiko ankeriaan syöminen viilentymään? Tai kun ranta on täynnä sinilevää eikä uimaan pääse, löytyisikö apu kirnupiimästä?

Malesialainen Ching Yee latelee helteentorjuntaohjeita:

– Meilläpäin juodaan viilentäviä juomia jotka on tehty vesimelonista, kookoksesta ja sokeriruo’osta.

– Pidä aurinkovarjo mukana, aina. Käy suihkussa, usein. Vältä tummia vaatteita.

Intialainen Jayant kehottaa unohtamaan kaikki vippaskonstit. Tarvitaan vain yksi viilentymiskonsti, joka kuulostaa melko erikoiselta:

– Juokaa kirnupiimää. Jumalatkin rakastavat sitä.

Jayantin mukaan suomalaisten pitäisi juoda helteellä kirnupiimää.

Kawasakissa asuva Rika kertoo, että Japanissa on elvytetty vanha traditio, jota kutsutaan nimeltä uchimizu. Se tarkoittaa sitä, että vettä roiskitaan kauhalla pienistä kiuluista tai ämpäreistä kaduille.

– Tätä näkee nyt paljon kaduilla. Jopa yritykset ja kaupungin hallinto roiskivat vettä kadulle. Se sitoo pölyä ja viilentää.

Japanilaisnainen roiski vettä kadulle Tokiossa maanantaina.

Venäläisellä Dashalla on selkeä ja käytännönläheinen ohje kuumuudesta kärsiville.

– Hankkikaa ilmastointi.

Botswana eteläisessä Afrikassa on aina lämmin paikka ja sikäläisellä Ntibinyanella on yksinkertainen vinkki helteessä kärvisteleville suomalaisille.

– Kun kuumuus iskee, pitää juoda paljon teetä. Siis kuumaa teetä!

– Beirutin lämpötila liikkuu tällä hetkellä noin 30 asteessa. Se on meidän mielestämme siedettävää, sanoo libanonilainen Micha.

Silloin kun lämpötila nousee Beirutissa korkealle, ilmastointilaitteet auttavat. Niitä löytyy Michan mukaan lähes jokaisesta talosta. Suomalaisille hän antaa muutaman vinkin:

– Suosittelisin pysymään veden lähellä – meille se tarkoittaa hiekkarantaa, teille järviä ja merta. Itse lisään jäätä kaikkeen. Syön paljon hedelmiä, kuten meloneita ja vesimeloneita. Ja tietysti jäätelöä!

Tokiolainen Miyuki luottaa helteentorjunnassa japanilaiseen ruokatraditioon.

– Keskikesällä pitää syödä ankeriasta. Se auttaa voittamaan kuumuuden!

– Kävele aina varjossa. Ota rauhallisesti. Ui aamulla. Mene ulos vasta illalla. Juo mojitoja tai olutta, mutta ei punaviiniä. Nuku parvekkeella tai puutarhassa. Käytä kevyttä vaatetusta, mutta älä luovu missään tapauksessa tyylikkyydestäsi!

– Älä syö parmesaania helteellä. Se on liian raskasta, italialainen Alessio tuumaa.

Egyptissä miehet käyttävät perinteistä kaapua ja siihen kuuluvaa päähinettä.

– Ja sen täytyy olla kokonaan valkoinen, muistuttaa kairolainen Dahlia.

– Miehelläni on tapana laskea amme täyteen kylmää vettä. Ja sitten me käymme kastautumassa sinne pitkin päivää, kertoo Dahlia tavasta, joka Suomessa on tuttu, tosin amme korvautuu usein järvellä.

Kairolainen Dahlia kertoi, että Egyptissä miehet käyttävät kaapua ja päähinettä. Myös hän itse oli verhoillut päänsä huivilla.

Suomalaiset käyttävät yleensä sateenvarjoa vain sateella. Delhiläinen Furquan muistuttaa, että sateenvarjo suojaa myös auringolta. Monet riisuvat helteellä, mutta Furquanin mukaan kunnon paahteessa vaatetta kannattaa mieluummin lisätä.

– Kun lämpötila nousee yli 40 asteeseen ja on tosi aurinkoista, kannattaa suojata iho. Pukeudu kokonaan ja vaaleisiin väreihin. Puuvillaa kannattaa suosia.

Intiassa käytetään paljon myös turbaaneita, vaikka varsinkin kaupungeissa näkee nykyään enemmän perinteisiä hattuja ja lakkeja. Voisi kuvitella, että turbaani hiostaisi helteessä, mutta oikeasti se suojaa auringolta.

– Turbaania käytetään enimmäkseen kulttuurisista syistä, mutta sen avulla voi välttää myös auringonpistoksen, Furquan kertoo.

Mexico Cityssä ei kukaan poistu sisätiloista kuumimpien tuntien aikana. Useilla julkisilla paikoilla on vesipisteitä, ja ihmiset pukeutuvat sandaaleihin ja väljiin vaaleisiin vaatteisiin.

– Syömme paljon hedelmiä ja kypsentämätöntä ruokaa, kuten ceviceä. Ja olutta.

Lue lisää: Ceviche on kevyt ja maukas kalaruoka, joka sopii kevyeksi lounaaksi tai naposteluun vaikka nachojen kanssa.

Vanhan kansan konsti Meksikossa on kastella ikkunalaudat ja parvekkeet vedellä yön ajaksi.

Caithlin on kotoisin Etelä-Afrikasta, mutta vietti monta vuotta Dubaissa, jossa lämpötila nousi ajoin jopa 52 asteeseen. Hän kehitti siellä ollessaan metodin.

1. Avaa ikkunat

2. Sulje ikkunat

3. Eikä tuolla niin väliä, kusessa ollaan kuitenkin

4. Täytä amme haalealla vedellä. Kylmää ei 52 asteen helteessä ole.

5. Hae kaupasta kassillinen jäitä, kumoa ne ammeeseen

6. Mene ammeeseen. Vaatteet päällä.

7. Nouse ammeesta. Älä kuivaa.

8. Mene viileälle keittiön lattialle makaamaan.

9. Älä liiku. Liikkua voi vain, jos siihen liittyy viilennetty lasi ja jäitä.

Pakistanissakin kiinnitetään erityistä huomiota helteellä pukeutumiseen. Vaaleat ja väljät vaatteet ovat valttia. Kuumimpana aikana syödään kevyesti ja juodaan paljon, veden lisäksi myös maitoa.

– Suihkussakin pitää käydä monta kertaa päivässä, jotta pysyy viileänä. Mutta kaikkein tärkeintä on olla ajattelematta kuumuutta liikaa!

Yhdysvaltalainen Lucas toteutti kyselymme aikaan keksimäänsä nerokasta tapaa välttää kuumuutta.

– Matkustin Islantiin.

Norja ei nyt varsinaisesti ole hellemaa, lämpöennätyskin on pienempi kuin Suomessa. Mutta sikäläisellä Ingeridillä on selkeä näkemys siitä, mikä auttaa maailmaa piinaavaan helleaaltoon.

– Ottakaa nyt tämä ilmastonmuutos vakavasti! Vaatikaa poliitikkojanne tekemään sille jotain!

Väliotsikoissa mainitut ennätykset ovat kyseisten valtioiden kaikkien aikojen kuumimmat mitatut lämpötilat, lähde wikipedia. Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys on 37,2 astetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?