Ensi yönä taivaalla kelluu verenpunainen Kuu, jonka rinnalla kulkee Mars – katso tästä kuunpimennyksen tarkat kellonajat

Tänään katse kannattaa suunnata kohti taivasta. Yöllä nähdään vuosisadan pisimpiin kuuluva täydellinen kuunpimennys.

27.7.2018 6:20

Myöhään perjantaina illalla Suomessa koetaan harvinainen täydellinen kuunpimennys. Sen täydellinen vaihe kestää tunnin ja 43 minuuttia alkaen kello 22.30 ja päättyen kello 00.13. Pimennys on syvimmillään kello 23.22, jolloin Kuu möllöttää tumman punertavana matalalla horisontissa.

  • Yllä olevalta videolta näet, miten kuunpimennys etenee.

Myös Mars näkyy perjantaina, mutta se on vielä matalammalla kuin Kuu. Mars näyttää paljaalla silmällä katsottuna kirkkaalta, punertavalta tähdeltä.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että Suomessa on kuunpimennyksen aikaan laajasti selkeää ja pilvisyys lienee koko maassa vähäistä.

Ursan tiedottaja Anne Liljeström neuvoo, että kuunpimennyksestä kiinnostuneiden kannattaa jo etukäteen miettiä, mistä olisi omalla paikkakunnalla mahdollisimman hyvät näkymät sen suunnan horisonttiin, mistä Kuu nousee.

– Helsingissä se on kaakko, ja mitä pohjoisempaan mennään, sitä etelämpään se kääntyy. Kuu nousee siis pohjoisemmassa etelän suunnasta, Liljeström kertoo.

Kuunpimennyksen syvimmän vaiheen aikaan Kuu on melko matalalla, minkä vuoksi horisonttinäkymä on oleellinen.

 Dramaattisin vaihe nähdään etelässä kokonaan.

Etelä-Suomessa parhaat kuunpimennyksen bongauspaikat ovat merenrannalla, Helsingissä esimerkiksi Kaivopuistossa, mutta etelässä ja muualla maassa mikä tahansa korkea paikka, josta näkee horisontin, on hyvä. Liljeström neuvoo esimerkiksi miettimään mahdollisuuksia kiivetä mäelle tai talon katolle.

Puhelimeen kannattaa ladata kompassisovellus, jonka avulla voi katsoa, mistä suunnasta Kuu nousee.

Etelässä kuunpimennys näkyy paremmin kuin pohjoisessa.

– Dramaattisin vaihe nähdään etelässä kokonaan, sillä etelässä Kuu ehtii nousta ennen kuin täydellinen vaihe alkaa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä myöhemmin Kuu hiipii horisontin takaa esille: esimerkiksi Utsjoella nähdään vain viimeiset kolmetoista minuuttia täydellisestä vaiheesta.

  • Alla olevasta grafiikasta näet kuunpimennyksen vaiheet.

Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään ympäri maailmaa vuosittain 2–4. Osa niistä näkyy Suomessa ja osa ei, ja välillä menee vuosia ilman, että Suomessa nähdään kuunpimennystä.

Perjantain ja lauantain välisen yön kuunpimennyksen täydellinen vaihe on harvinaisen pitkä, yksi vuosisadan pisimmistä. Heinäkuussa 2000 kuunpimennyksen täydellinen vaihe kesti vielä tämäniltaista pidempään. Sen kesto oli tunnin ja hieman alle 47 minuuttia, mikä on lähellä täydellisen vaiheen pisintä mahdollista kestoa.

Edellinen koko maassa näkynyt täydellinen kuunpimennys tapahtui vuonna 2015. Sen täydellinen vaihe kesti tunnin ja 13 minuuttia.

Liljeström pitää perjantai-illan olosuhteita kuunpimennyksen katselun kannalta optimaalisina. Taivas on kirkas, ilma lämmin, eikä useimpien tarvitse herätä seuraavana aamuna aikaisin töihin.

Liljeström suositteleekin pakkaamaan piknikviltin ja -eväät mukaan ja suuntaamaan sopivaan paikkaan katsomaan kuunpimennystä.

– Tämä on aika tunnelmallinen juttu.

Otitko kuunpimennyksestä näyttävän kuvan? Voit lähettää kuvan multimediaviestinä numeroon 13456 tai WhatsApp-viestinä numeroon 040 6609019.

Näin kuunpimennys syntyy

  1. Kuu kiertää maapalloa, ja maapallo kiertää Aurinkoa. Kuunpimennyksessä Kuu liikkuu radallaan Maan taakse siten, että Maa on Kuun ja Auringon välissä.

  2. Normaalisti täysikuun aikaan Aurinko valaisee koko Kuun meille näkyvän puolen. Pinta pimenee, kun Maa peittää Auringon. Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa kuun pinnalle.

  3. Kuunpimennystä voi katsoa turvallisesti ilman suojalaseja. Sitä voi seurata paljain silmin, kiikareilla tai kaukoputkella.

  4. Edellinen koko maassa näkynyt täydellinen pimennys tapahtui vuonna 2015. Silloin täydellinen vaihe kesti tunnin ja 13 minuuttia. Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään 21.1.2019.

  5. Nyt kuunpimennyksen täydellinen vaihe kestää näin pitkään siksi, että Kuu kulkee lähes Maan täysvarjon keskeltä eli sen leveimmästä kohdasta. Sen lisäksi Kuu on nyt lähes kauimmillaan Maasta eli Maan varjo on ehtinyt levitä vähän vielä leveämmäksi.

  6. Pimennys ei tule koskaan yksin. Auringonpimennys tapahtuu aina muutama viikko ennen tai jälkeen kuunpimennyksen. Seuraava, osittainen auringonpimennys nähdään lauantaina 11. elokuuta puolenpäivän aikaan.

Lähde: Ursa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?